“Meie ümber pole midagi ebatavalist – kõik on tavalised füüsikalised nähtused ja sõjalised katsetused. Kuid on inimesi, kes suudavad hüpnotiseerida, käte ja loodusrohtude abil ravitseda ja nende üle ei maksa naerda,” avaldab professor Anto Raukas Gossip.ee-le, kes ka ise kunagi Teaduste Akadeemia liinis ebatavalisi loodusnähtusi uuris,  oma suhtumise selgeltnägijatesse.

Anto Raukas, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sündisin Tartus 17. veebruaril 1935. aastal kooliõpetaja peres.

Kelleks unistasite saada lapsepõlves?

Enamik minu klassikaaslasi tahtis saada lenduriks või võidusõitjaks, kuid mina tahtsin saada professoriks. Minu kõrvalmajas elasid  professorid Vassili ja Elfriede Ridala, kelle lastel oli palju mänguasju, sealhulgas sõtkutavate pedaalidega auto. Tahtsin sellega kangesti sõita, kuid mulle ei antud. Tigeduses mõtlesin, et saan ise professoriks ja ostan siis endale sellise mänguauto.

Milliseid ameteid olete senise elu jooksul pidanud?
Minu ameteid ei jõuaks ka parimal tahtmisel üles lugeda, neid on olnud sadu ja päris arvestatavaid. Juba üsna noore mehena (1977. aastal) sain Teaduste Akadeemia presiidiumi liikmeks ning juhtisin akadeemiksekretärina Eestis paljusid teadusi, olin ka paljude üleliiduliste juhtorganite ja koordineerimisnõukogude liige või esimees.

Millega hetkel tegelete, kirjeldage palun üht oma tavalist päeva?

Töötan mitmel ametikohal, olen osakoormusega vanemteadur TTÜ Geoloogia Instituudis ja Tallinna Ülikooli Ökoloogia Instituudis, Euroakadeemia professor ja õppeülesandega Eesti Mereakadeemia emeriitprofessor, lisaks on mul palju ühiskondlikke ülesandeid. Olen näiteks MTÜ Eesti Tuumajaam juhatuse liige, ajakirja Oil Shale peatoimetaja ja Eesti Omanike Keskliidu volikogu esimees. Töökohtadest vaba aeg kulub teadustööle, seda teen enamasti kodus. Mul on ka suvilakrunt Kloogarannas, kus töötan puhkepäevadel, sest suvila pole puhkus, vaid töö.

Olete oma elu jooksul väga palju raamatuid kirjutanud-toimetanud. Kas teil on ka lähitulevikus plaanis mõni raamat kirjutada?

Olen koostanud ja toimetanud üle 100 raamatu ning kirjutanud üle kolmekümne. Olen olnud ka Eesti Entsüklopeedia teaduslik peatoimetaja. Raamatute kirjutamist teadusmaailmas ei hinnata, loevad vaid “siisikesed”, need on rahvusvahelistes (Current Content ehk CC) väljaannetes ilmunud teadusartiklid, mida keegi ei pruugigi kunagi lugeda, kuid nende kohta peetakse arvet, mille baasil teadlasi hinnatakse. Seega põhiaur peab minema mitte tegelikule teadustööle, vaid “siisitamisele”.

Mis on teie huvialad?
Olen meistersportlane matkamises ja noorpõlves olin ka Eesti koolinoorsoo meister ja rekordiomanik kergejõustikus ning Tartu noortemeister ka suusatamises, tennises ja võrkpallis. Seetõttu huvitun endiselt spordist.

Südamelt ära?

Tunnen muret eesti rahva tuleviku pärast, eriti riigi saamatu juhtimise üle energeetikas.

Millistes koolides olete õppinud?

Olen lõpetanud Tartu 1. Keskkooli ehk praeguse Treffneri Gümnaasiumi ja Tartu Riikliku Ülikooli geoloogiaosakonna.

Teie perekond ja lapsed ning nende järglased?

Mul on kaks tütart, üks on nakkushaiguste arst ja teine peaspetsialist Rahandusministeeriumis, lapselapsed käivad veel koolis.

Millist muusikat armastate kuulata? On teil  mõni lemmik ka Eestimaiste lauljate hulgas?

Meeldib kuulata tõsist muusikat ja Eesti hääleta ja edvistavad  “superstaarid” jätavad mind üsna külmaks. Georg Otsa ja Heli Läätse
tasemele annab neil veel tõusta.

Millist raadiojaama meelsasti kuulate?

Abikaasa kuulab Kuku raadiot, mis on kodus enamasti kuuldel, autos kuulan ise Vikerraadiot.

Lemmiksaated telerist?
Eesti telejaamadest on raske vaimustuda, kuid vaatan loodusfilme ja mitmeid sarisaateid, näiteks praegu kordussaadetena Tuulepealset maad ja Maahaiglat, sest midagi ju paremat ei tule. Sageli vaatan hoopis sisukamaid Venemaa kanaleid, kus eriti tugevad olid Kremli naised ja  Kremli lapsed. Huvitav on ka Juurdlust toimetavad asjatundjad.

Kes võiks teie arvates olla tulevane Eesti Vabariigi president ja miks just tema?

Eestis on presidendiks kümneid väärikaid ja tarku inimesi, kuid millegipärast kaalutakse vaid mõnda ja sageli mitte kõige paremat poliitilist tühikargajat. Kindlasti olnuks hea president Tunne Kelam – tark, keeli valdav, musikaalne ja loodushuviline inimene, kes Europarlamendis teeb rohkem, kui ülejäänud kokku. Kuid kahjuks on tema aeg vist juba läbi, sest ta jäi intriigide hammasrataste vahele.

Millised on teie plaanid käesolevaks suveks?

Osalen mitmel rahvusvahelisel nõupidamisel, käin ekspeditsioonidel ja töötan suvilas. Ning ega teadustööd ei tehta ainult talvel!

Põnevad seigad senisest elust?

Neid on olnud väga palju. Olen kaugmatkadel olnud paljukordselt surmasuus. Mul on olnud õnn palju reisida, olen viibinud Kamtšatkal ja  Yellowstones, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Indias, Brasiilias jm.

Kuidas suhtute selgeltnägijatesse ja selgeltnägemisse? On teil ehk endal selles vallas mõni kokkupuude?

Kureerisin kunagi Teaduste Akadeemia liinis ebatavaliste loodusnähtuste uurimist. Meie ümber pole midagi ebatavalist – kõik on tavalised füüsikalised nähtused ja sõjalised katsetused. Kuid on inimesi, kes suudavad hüpnotiseerida, käte ja loodusrohtude abil ravitseda ja nende üle ei maksa naerda. Möödanikus oli mulle kõige värvikam nn. Merivälja fenomeni uurimine, kus samuti polnud midagi ebatavalist.