Ärimees, muusik ja viie lapse isa Oleg Sõnajalg räägib Ohmygossip.ee-le, et kui nad vennaga esimest korda Siirit ja Viivit nägid, uskusid nad end nägevat ingleid. “Ühel üritusel, kus me esinesime poiste acapella bändiga, kohtasimegi kaksikuid. Esialgu arvasime, et nägime ingleid. Sellest hetkest oleme kuni siiani nendesse armunud.”

Oleg Sõnajalg, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sündisin 05.10.59 Tallinnas, Sauna tänaval. Isa ja ema töötasid Tallinnas trammijuhtidena. Seejärel kolisid meie vanemad koos perega Saaremaale, kus isa sai töökoha elektrikuna. Koolimineku ajaks, kui mina olin seitsmene ja Andres kuuene, kolisid vanemad Põltsamale, kus isale tehti parem tööpakkumine.

Kuidas möödus teie lapsepõlv vend Andresega, kas saite hästi läbi, või kaklesite ka?
Saaremaa ajast palju ei mäleta, olime vennaga nii väikesed kui sealt ära kolisime. Samas mäletan, et käisime juba siis perega koos tööl, isal abiks. Sellest ajast on mõningad eredad seigad meelde jäänud, näiteks kuidas Lümandas, kus koos vanematega suvel komandeeringus olime, elas maja all rästik. Kui hulk aega keegi toas ei liikunud, tuli rästik rotiaugust välja ja vingerdas põrandal ringi.

Vennaga oleme lapsest saadik parimad sõbrad olnud. Loomulikult kaklesime vahel ka aga siis tuli vanaema meile vahele ja ütles, et pekske parem mind. See oli nii naljakas, et meil läks kohe riiutuja üle.

Te vahetasite oma nime, mis põhjusel?
Meie isa on ukrainlane ja ema puhast verd eestlane. Isa perekonnanimi oli Vitjuk. Kuna see nimi ei kõlanud eesti keeles hästi, otsustasime enne kui lapsed kooli läksid nime vahetada põhjusel, et lastel ei tekiks koolis komplikatsioone.

Kuidas juhtus nii, et kaksikud vennad abiellusid kaksikute õdedega?
Meie Andresega ei ole kaksikud, mina olen aasta ja neli kuud vanem.

Juhtus see nii, et kuna oleme Andresega parimad sõbrad, oleme ikka kõikki asju koos teinud. Ühel üritusel, kus me esinesime poiste acapella bändiga, kohtasimegi kaksikuid. Esialgu arvasime, et nägime ingleid. Sellest hetkest oleme kuni siiani nendesse armunud.

Teie perekond ja lapsed, millega lapsed tegelevad?
Meie peres on viis last: Triinu, Taavi, Mikk, Siim ja Roose Maria. Neli esimest käivad erinevates kõrgkoolides ja töötavad kooli kõrvalt, Roose Maria lõpetab põhikooli.

Millal ja kuidas loodi populaarne ansambel “Sõnajalg” ning mitu plaati olete välja andnud ning kas on oodata ka uut plaati?
Meie Andresega oleme laulnud lapsest saadik erinevates koorides ja ansamblites. Samuti Siiri ja Viivi. Peale meie esimest kohtumist jalutasime kord neljakesi koos ühel õhtul mööda ühest vanast mahajäetud kabelist. Astusime sisse ja tajusime ruumis erilist akustikat. Otsustasime provida midag koos laulda. Leidsime, et me kõik teame üht vana kirikukoraali “Ligemal Jumal Sul”, lugu, mida mängis Titaaniku tantsuorkester viimase palana enne laeva veealla vajumist. Meie spontanne neljahäälne laul kõlas nii hästi, et meil kõigil tõusid ihukarvad püsti. Sealt sai alguse ansambel Sõnajalg.

Oleme välja andnud 7 erinevat plaati ja mitu kogumikku. Kokku on ametlikult meie helikandjaid müüdud üle 150000 eksemplari.

Uus plaat tuleb välja sügisel. Enamus materjali on juba sisse lauldud

Kes teie lauludele sõnad, kes viisi kirjutavad?

Sõnad ja meloodia kirjutavad Siiri ja Viivi. Muusika olen aranseerinud põhiliselt mina. Viimase plaadi materjali aranseerimise juures on abiks olnud meie stuudioresisöör Konstanin Lenski.

Teie esinemised- kontserdid lähiajal?

Vara rääkida, tõenäoliselt uue plaadi esitustuur hilissügisel,

Plaanid suveks?
Meie elu on kahepaikne. Talvel elame Tallinna vanalinnas, suvel veedame enamuse ajast oma Saaremaa kodudes. See on imeilus koht mere kaldal, seal on parem kui kusagil mujal maailmas.

Südamelt ära?

Soovin kaasmaalastele rohkem sallivust ja armastust.

Huvialad?
Lendamine.

Kuidas teie lennukirg alguse sai?

Unistasin lendamisest üle kümne aasta. Uurisin aerodünaamikat, erinevaid lennumasinaid ja helikoptereid. Kui majanduslikult võimalikuks osutus, ostsime väikese kahekohalise õppekopteri. Sellega lendamine osutus aga oodatusk keerulisemaks. Algul on see lennumasin nagu peru hobune, kes teeb seda, mida tema tahab, mitte seda mida sina tahad. Kuid aja möödudes selle tunde kätte saamine, et sa mitte ei juhi kopterit vaid sa sõna otseses mõttes lendad – juhised muutauvad sinu uuteks kehaosadeks, millega sa tunnetad seda, mida tõenäoliselt linnud tunnetavad – see on sõnadeskirjeldamatu fantastiline tunne.

Nüüd oleme vahetanud väikese kahekohalise õppekopteri neljakohalise Robinson tüüpi helikopteri vastu. Kasutame seda transpordivahendina ja ei mäletagi täpselt, millal viimati Saaremaal autoga käisime. Tüütud pikad autosõidud on muutunud lühikesteks põnevateks lennuelamsuteks.

Millised Eesti lauljad teile endale meeldivad ning millist muusikat kuulata armastate?
Kõige meeldivam on lives kuulata Inest, ta laulab Eesti lauljatest kõige puhtamalt. Samas tema muusika valik ei ole just minu maitse.

Millist raadiojaama enim kuulate?

Kuku raadiot ja Star FMi.

Lemmiksaated telerist?
Vormel 1.

Millist ametit või ameteid hetkel peate?
Olen aktsiaselts Eesti Elekter juhatuse liige ja tegelen firma juhtimise ja arendustegevusega. Meie põhitegevusala on taastv energeetika, mida arendame mitmes erinevas suunas.

Tulevikuplaanid?
70 aasta juubeliks ostan Ferraari ja teen Läätsa ja Salme vahelisel teelõigul (vaid 6m lai) kohapeal 360.

Kuidas nende tuulegeneraatoritega lood on, ehk räägite lähemalt?
Tuuleenergeetika on üks keerulisemaid ja komplitseeritumaid energeetika harusid nii juriidiliselt kui ka tehniliselt. Samas oleme sellega tegelenud juba üle kümne aasta ja ei kahetse. Kõik raha, mis TV1ga tuulde lendas on tuulest ammu kokku korjatud.

Põnevad seigad senisest elust?
Nendest kirjutame kunagi raamatu.

Mida arvate selgeltnägijatest ja selgeltnägemisest, kas endal on selles osas midagi põnevat juhtunud?
Kuna olen kristlane, on mul selgeltnägemisest kristlik-filosoofiline arusaam.