17.-19. juunini on Haapsalus Itaalia kultuuri- ja veinipäevad. Nädala lõpus saabus kinnitus kümnelt Itaalia viinamarjaistanduselt konsortsiumist “Tuscany Quality Selection” Itaalia veinipeol osalemise kohta.

Konsortsiumi veine ja tegemisi tulevad Haapsallu tutvustama Costantino Moretti, perekond Migliorini, Donatella Santinelli ja Roberto Marchi. Haapsallu saabub ka Itaalia kultuuriassotsiatsiooni Hera esindaja Andrea Carlucci ning Eesti aukonsul Firenzes Luigi Cecchini. Lisaks veinidele tutvustab konsortsium ka Itaalia juustu ja pakub degusteerimiseks 7 juustusorti.

Eestist osalevad Itaalia kultuuri- ja veinipeol Liviko, Prike, Dunkri Kaubandus, Agenda PRO, Lucca restoran, Viareggio, Pizza Grande, Manipenni, D.T.L. Consumer Products Eesti, Svensky kaubandus. United Motors tutvustab Itaalia autosid.

Saabuval nädalavahetusel saab testida nii Itaaliast kohale tulnud veinitootjate kui ka Eesti vahendajate kaudu müüdavate veinide headust. Hinnatakse kuulsaid Chianti Classico ning Toscana veine ning tuju loovad erinevad muusikud ja lauljad nii Itaaliast kui Eestist.

Reedel õhtul algavad Haapsalu galeriides ja kohvikutes veinide degusteerimised ja kontserdid. Laupäeval läheb lahti aga veinikonkurss parimate veinide välja selgitamiseks. Laupäevase Itaalia kultuuri- ja veinipeo avab Itaalia suursaadik H. E. Mrs. Rosa Maria Chicco Ferraro, päeva juhib Maire Aunaste.

Parim vein selgub rahvahääletusel. Välja selgitatakse parim Toscana valge, Toscana punane ning Chianti Classico vein.

Itaalia kultuuri- ja veinipeo idee sai alguse Haapsalu sõpruslinnalt Greve in Chianti Itaalias.

Veinipeo kava leiad SIIT

Itaalia Tuscany Quality Selection osalejad ja veinid Haapsalus veinipeol:

1) FATTORIA MONTAGLIARI DI DAVIDE MIGLIORINI
2) AGRICOLA GARDENIA SRL
3) NOVA GALLIA S.R.L.
4) CANTINE FARALLI DI FARALLI JURI
5) ‘NDRECA ANGELINA — AZIENDA PIAN DELLE QUERCI
6) AZ. AGR. AGLIETA ROBERTO DI MERLO PATRIZIA
7) PALAGETTO S.R.L. SOCIETÀ AGRICOLA
8) AZ.AGRICOLA IL SOSSO DI FALASCHI MARISA
9) SOC.AGRICOLA LO SPERONE S.R.L.
10) AZIENDA AGRARIA BIOLOGICA IL SERRAGLIO DI EMANUELA ROSSI