Gert Kiiler on mees, kes seisab andeka “Pehmed ja karvased” stsenaariumi taga. Mees räägib, et spetsiaalselt ta sellepärast poliitikat ei jälgi. “Eks ma jälgin niikuinii koguaeg, mis ümber toimub, aga saate tegemise tõttu ka salvestan peas asju, mida võiks kasutada. Reaalne kirjutamine võtab aega enamasti 4-6 tundi, aga selleks ajaks peavad mõtted juba peas olema,” räägib Gert Kiiler Gossip.ee-le. Oma hobidena toob Kiiler välja aga järgmise: “Mängin korvpalli ja sõidan maastikurattaga ja kuulan suurtes kogustes muusikat. Kogun vanu õllepurke ja kuigi väliselt võib paista see poisikeseliku tegevusena, siis tõsisem teadlik kogumine on paras keemia.”

Gert Kiiler, teie sünnipäev ja sünnikodu?
22. aprill 1974 Viljandis. Nõukogude ajal Leniniga ühel päeval, praegu Mart laariga ühel päeval.

Kas lapsepõlves oli ka mõni unistus, kelleks saada soovisite?

Ei mäleta küll. Peamine oli vist see, et ei peaks kellast-kellani füüsilist tööd tegema.

Senised töökohad- ametid?

Olen aasta töötanud Ugala teatris inspitsiendi ehk etenduse juhina ning ülejäänud aja (ca 13 aastat) Viljandi maakonna päevalehes “Sakalas” tarbijatoimetaja. Lisaks olen selle töö kõrvalt kirjutanud vabakutselisena nalju/stsenaariume.

Kuidas sattusite “Pehmetele ja karvastele” stsenaariumi kirjutama ning millal?

See oli nii ammu, et ma väga hästi ei mäleta. Aga vist oli nii, et 2003. aastal korraldas ETV huumorikonkursi “Naerame koos”, mis õnnestus võita. Kuna Andrus Kivirähk oli parasjagu loobunud “Pehmete ja karvaste” kirjutamisest, otsiti sinna asendajat. Pehmete lavastaja Hardi Volmer ja sarja looja-stsenarist Toomas Kall olid olnud huumorivõistluse žüriis, ju ma jäin siis neile sealt silma. Igatahes sama aasta lõpus helistas mulle sarja produtsent ja tegi ettepaneku proovitööks. Esimene minu osa läks eetrisse 2004. aasta talvel ja vaheldumisi Toomas Kalliga (vahepeal ka koos Urmas Lennukiga) olen neid kirjutanud siiamaale.

Kui kaua võtab ühele saatele teksti kirjutamine aega, arvestades sellega, et tuleb pidevalt jälgida poliitilist elu Vabariigis?

Eks ma jälgin niikuinii koguaeg, mis ümber toimub, aga saate tegemise tõttu ka salvestan peas asju, mida võiks kasutada. Reaalne kirjutamine võtab aega enamasti 4-6 tundi, aga selleks ajaks peavad mõtted juba peas olema.

Kas näitlejad esitavad ikka täpselt sama teksti, mis neile ette kirjutatud on, või tehakse teksti osas ka omaloomingut ja muudetakse teksti neile suupärasemaks?
Enamasti on ikka kõik täpselt nii, nagu kirjutatud. Oleme vist aastatega niipalju kokku kasvanud ja mõistame nii üksteist kui ka tegelasi. Mõnikord nad panevad midagi töö käigus juurde ja see teeb asja ainult paremaks.

Mis päeval “Pehmed ja karvased” salvestatakse?
Kirjutan kolmapäeva öösel vastu neljapäeva, salevstatakse reedel ja eetris on laupäeval.

Kas olete veel mõnele saatele mõelnud stsenaariume kirjutada?

Olen ca 5 aastat tagasi kirjutanud koos Villu Kanguriga kaks hooaega sarja “Hajameelselt abielus” ja 2010/2011 hooajal kirjutanud (jälle koos Villuga) komöödiasarja “ENSV”.

Südamelt ära?

Raske küsimus. “ENSV” tegemine on kümme korda raskem, kui keegi oskab arvata. Eelkõige tehnilise poole pealt tänu ajastule ja see mõjutab ka kõike muud.

Teie perekond ja lapsed?

Mul on armas naine ja kallis 5-aastane tütar.

Huvialad?
Mängin korvpalli ja sõidan maastikurattaga ja kuulan suurtes kogustes muusikat. Kogun vanu õllepurke ja kuigi väliselt võib paista see poisikeseliku tegevusena, siis tõsisem teadlik kogumine on paras keemia. See ei ole nii, et haarad kõik ettejuhtuvad väljamaa purgid kätte ja ongi äge kogu. See “mida rohkem, seda uhkem” faas on mul ammu möödas. Vanemad õllepurgid pärinevad mul 1937. aastast ja erinevaid riike on kogus kusagil 140 ringis. Purkidest võiksin rääkida pikalt.

Tulevikuplaanid?
Kirjutada edasi neid sarju, mis juba olemas ja võibolla veel midagi uut kah.

Millist muusikat kuulate enim ning kas mõni lemmiklaulja ka on, kui on, siis kes?
Kuulan väga palju muusikat eri stiilidest, kuid kõige rohkem kahte sorti: üks armastus on 1980ndad ja eelkõige see osa, mis läheb futu ja uusromantismi alla; teine on uuema aja muusika indie- ja elektrorokk, noh viimase viie aasta oma. Võiksin ühe hooga üles lugeda 50 nime, aga võibolla näiteks eri ajastutest: Duran Duran, The Cure, Billy Idol, La Roux, Chapel Club, Classix Nouveaux, Mötley Crüe, EMF, White Lies, Glasvegas, The Clash…

Millist raadiojaama meelsasti kuulate?
Ega eriti ei kuulagi raadiot. Kui, siis R2-st mõnda konkreetset saadet.

Lemmiksaated telerist?

Foorum, Vabariigi kodanikud, Välisilm ETV-s, krimisarjad (Mentalist, Miami Vice, Vahelevõtja, Kurjuse kannul), maailma parim komöödiasari Sõbrad ja kanalid Eurosport, VH1 Classic, MTV Rocks. Olen suht suur telekasõltlane.

Kuidas suhtute selgeltnägijatesse ja selgeltnägemisse, ehk on teil selles vallas mõni põnev seik olnud?
See teemadering on heaks materjaliks minu stsenaristitöös. Muud suhet ei ole.

Põnev seik senisest elust?
Eks neid ole jagunud, aga ühtegi välja tuua ei oska.

Kuna teete nukulavastusele stsenaariumi, siis kes on teie lemmik poliitikute hulgast ning kes võiks olla meie uus Vabariigi President?

Praegune president sobib kenasti. Kõige lõbusam on teksti kirjutada aga Edgarile, Mardile ja Juhanile. Keldrirahvale tegelikult ka.

Kuidas on poliitikud reageerinud teie stsenaariumile “Pehmetele ja karvastele”, kas on kiidetud, või sarjatakse ka?

Sarjanud (vähemalt mind otseselt) pole keegi. Mõni on veidi kiitnud, aga kui siiras see on olnud, mine võta kinni.

[ot-gallery url=”gallery/saate-pehmed-ja-karvased-stsenarist-gert-kiiler-paljastab-kogun-%c3%b5llepurke”]