Tuntud muusik ja maailmarändur ütleb, et Eesti on tema jaoks alati kodu aga Eestimaal võiks olla rohkem teineteise mõistmist. “Ma elan kogu aeg rännul. Igas paigas on midagi erilist. Koduks olen alati pidanud Eestit ja eestlasena ka ennast alati tutvustanud,” räägib N-Euro solist Marek Sadam, kelle huvialadeks on peale laulmise reisimine ning elu õppimine, Gossip.ee-le. 

Marek Sadam, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen passi järgi sündinud Suure-Jaanis ja kasvanud nii Suure-Jaani läheduses kui ka väikses paigas Kolga-Jaanis. Mul on hea meel, et Suverännul “Suvekuulutajad”, mida on au teha kitarristi Toomas Lauriga, saan külastada mõlemat mulle olulist lapsepõlvemaad.

Kui noorelt tekkis huvi laulmise vastu ning milline oli esimene laul, mille linti tegite ja mis raadios kõlas?

Esimest linti tehtud lugu ei mäletagi, tegin muusikat enne N-Eurot ja see oli midagi Tuulemaa ja Laur/Sadam laadset. Laval olin juba väga väiksena. Ilmselt on see tahtmine minus olnud terve minu elu.

Kuidas ja millal sündis N-Euro ja kes sinna kuulusid?

Kuulusid kaks suurepärast muusikut Kalev Tilk ja Sander Udikas. Hiljem koosseis täienes ja lisaks mitmetele muusikutele lisandusid väga head tantsijad. N-Euro idee sündis Lapimaal aastavahetusel 1998/99.

Mitu CD plaati olete välja andnud ning millal on oodata järgmist plaati?
Erinevate kooslustega olen välja andnud 8 albumit.

Millist muusikat ise meelsasti kuulate ning keda hindate Eesti artistidest enim?
Kõik, mis Anne Veskiga seostub on alati positiivne. Ütlen ausalt, et kui vahel tuju ära läheb ja jõudu vaja, mõtlen Anne heatujulisusele ja ostekohesusele ning tuleb tahtmine taas julgelt lavale astuda. Ta on mulle suureks eeskujuks, kuidas üks artist end üleval peab pidama.

Minu muusikaline maitse on seinast seina. Süüa tehes ( eriti kooke ), kuulan valdavalt klassikalist muusikat. Ei teagi miks. Üldiselt hindan tänapäeva artiste siiski lavalise oleku ja sõnumi järgi. Hindan just vanemaid artiste. Neilt on rohkem õppida.

Elasite mõnda aega ka välismaal, miks Eestist mujale elama läksite ning mida head sellest meenub?

Ma elan kogu aeg rännul. Igas paigas on midagi erilist. Koduks olen alati pidanud Eestit ja eestlasena ka ennast alati tutvustanud.

Südamelt ära?

Eestimaal võiks olla rohkem teineteise mõistmist.

Huvialad?
Reisimine, elu õppimine:)

Millist radiojaama enim kuulate?

Ma pole eriti raadiokuulaja. Ilmselt siiski neid, mis mängivad rohkem Eesti muusikat ehk siis Elmar ja Vikerraadio… aga ausalt öeldes pole mul kellegi vastu midagi, sest maailm peab olema mitmekesine, muidu oleks kohutavalt igav.

Lemmiksaated telerist?
Head uudistesaated ja dokfilmid. Mulle meeldib Jonathan Rossi jutushow ja jälgin ka USA jutusaateid. Kõige enam vaatan ilmselt uudistekanaleid. Eestis on igal kanalil midagi oma, seega kindlat eelistust ei oma. Elan rändavat elu, seega erilisi sarja eelistusi mul pole. Muidugi kiitus Alo TV-le, kes Eesti muusikat näitab. Eriti hea, et nüüd näeb sealt ka noori tegijaid.