Hiljuti kaitses oma doktoritööd Soome teadlane Pekka Alitalo, kes mõtles välja uue meetodi, kuidas esmemeid nähtamatuks muuta.

Soome teadlane Pekka Alitalo lõi oma doktoriväitekirjas uue meetodi, kuidas esemeid nähtamatuks teha. Meetod põhineb ülekandevõrkudes, mis on võimelised saatma elektromagnetkiirust näiteks läbi metalsete võrgusarnaste esemete.

Sellest nn – electromagnetic cloaking – vaatenurgast pole esemete nähtamatuks muutmist varem uuritud. Kui uut meetodit võrrelda teiste olemasolevate ning teaduslikult tõestatud “nähtamatusetehnoloogiatega”, siis Alitalo meetod töötab võrdlemisi laial sagedusalal ning see on kasutatav ülekandevõrkude struktuurides, mida on lihtne toota.

“Elektromagnetkiirgus esineb erinevates vormides kõikjal maa peal ning kosmoses,” räägib Pekka Alitalo. “Kui elektromagnetiline laine põrkub vastu mingit objekti, paiskub kiirgus erinevates suundades laiali. Sarnasel põhimõttel töötab ka inimsilm, mis võtab vastu teatava sagedusala elektromagnetkiirgust. Et muuta objekt nähtamatuks, ei tohi valgus paiskuda üheski suunas. Selles valdkonnas on katsetatud mitmeid erinevaid meetodeid.”

Ühe nähtamatukstegeva võimalusena on püütud luua materjal, mis paneks lained liikuma ümber objekti. Kui lained on liikunud ümber objekti, võtvad nad teisel pool sama asendi, mis objekti ees – nii jääb mulje, nagu vahepeal asuvat objekti ei olekski. Viimastel aastatel on tehtud palju sellesuunalisi katseid ning tegelikult on olemas ka seade, mis muudab eseme nähtamatuks teatud lainepikkustel. Paraku on need sagedusalad aga väga kitsad ning nähtava valguse jaoks seda meetodit laiendada on ääretult keeruline.

Oma väitekirjas pakub Alitalo välja aga täiesti uudse lahenduse. Enda ehitatud seadme abil saab ta mikrolainete laias sagedusribas muuta nähtamatuks võrgusarnase metalleseme. Teoorias saab seda meetodit laiendada mistahes sagedusalasse. Pekka Alitalo ja Tehnoloogiainstituudi tehislike materjalide uurimisrühma väljatöötatud meetodi eeliseks varasemate ees on see, et vajalik struktuur lihtsalt valmistatav ja seda võib kasutada varasemast oluliselt laiemal sagedusalal. Alitalo väitekirja jaoks valmistatud seade suudab hajupeegeldust vähendada väga tõhusalt sagedusalas 2GHz – 4GHz, st seadme kasutegur on praktiliselt 70 protsenti.

Uut meetodit võib rakendada mitmete probleemide lahendamiseks näiteks andmeedastustehnologias, kus lähestikku seisvate antennide vms tööd võib elektromagnetkiirgus märkimisväärselt segada. Uuringut on rahastanud muuhulgas Euroopa Kosmoseagentuur ESA ja väitekirja jaoks väljatöötatud seadme idee on praegu patenteerimisel.