Näitleja Ülle Lichtfeldti (40) jaoks on emaks olemine üks tema olulisemaid rolle. Hea ema esimene tunnus on näitlejanna arvates oskus lasta lapsel ise olla ja arneneda, teda mõõdukalt suunates, kirjutab ajakiri Naised.

“Oleme ausad, emaroll on see, mida naine, kellel on lapsed, peab elama ja mängima 24 tundi seitsmel päeval nädalas, emaks olemisele mõtleb iga ema ikka iga päev,” teab Ülle omast käest. Üks ta tütardest lõpetab keskkooli ja teine läheb esimesse klassi.

“Eks see suure lapse ärasaatmise hirm on ka minus. Õigem oleks öelda: tühi tunne ja hirm. Kõik see tundub kuidagi uskumatu. Päris veider, et ta tõesti lõpetab juba kooli, nüüd on tal siis minek oma ellu ja ülikooli ning läinud ta ongi, eks nii see on.” Ülle on aus ja selgitab, et sellele mõeldes läheb tal silm märjaks küll.
 
Kui kerge või raske on ema jaoks lahtilaskmine, teab Ülle vaid enda seisukohalt öelda. “Mul on õnneks väga mõistlik tütar, ta on abiks olnud mu noorema tütre kasvatamisel. Ta sai tänu noorema õe sünnile väga ruttu täiskasvanuks. Eks lahtilaskmine on toimunud juba ammu, aga kuna ta on veel koolilaps ja minu majas, siis mingid reeglid meil ikka majas on. Ta on ka ise aru saanud, et on mingid asjad, mis kehtivad veel, kui ta minu kodus ja meiega elab.” Ülle sõnul on tõsi, et suure vanusevahe korral on laste kasvatamisel vahe sees. “Esimese tütre sünnitamisel olin ma ise nii noor, et ega ma täpselt teadnudki, kuidas asjad olema peavad. Ma alles õppisin emaks olemist. Teise lapsega olen palju targem.”

 

Refereeritud artikli täisteksti loe ajakirjast Naised