Heli Laaksonen (38) on luuletaja, kes armastab olla üksi nii tööd tehes kui ka muul ajal. Tema tujud on pidevalt vahelduvad ning teinekord ei saa ta isegi endast aru. Inimestesse suhtub ta aga eelkõige kui inimestesse, mitte kui meestesse või naistesse, kirjutab Me Naiset.

Soome luuletaja Heli Laaksonen´i viimasest luuleraamatu ilmumisest on kulunud 5 aastat. Uue kogu loomine võttis aega, kuna luuletused ei tahtnud kuidagi paberile tulla.

“Luule on selline, mida ei saa sundida. Ma jäin lootma selle peale, et luuletused on kui uni: need tulevad kutsumata ja iseenesest, kui on isu tulla.”

Heli Edela-Soome murdes kirjutatud luuletusi on avaldatud juba kümneid aastaid ning kogusid on müüdud kokku umbes 300 000 eksemplari. See on Soomes ainulaadne. 

“Ma olen veidi põlisrahva lähedane isiksus, kelle haridustase on nõrk. Mulle meeldib kõige enam viibida üksi või eskimona looduse keskel. Olen väga halb inimestega tuvumisel. Ükskord tuli üks kirjanik mind kätlema ja ütles, et tore kohtuda. Minu vastus oli laktooniline: Jah!”

Heli sõnul on temas kaks poolust, mis tahavad mõlemad esile tulla. Kui ta on rõõmus, rõkkab ta rõõmust, hüppab ja vehib kätega nagu väike tüdruk, aga lõppkokkuvõttes nimetab ta end ikkagi süngeks inimeseks.

“Ma olen alati kas vihane, rõõmus või unine. Olek ei ole kunagi normaalne. Kõik on kohe ka mu näost näha, mis on väga piinlik.”

Heli kasvas naiste keskel, mis on õpetanud inimesi vastu võtma eelkõige inimestena, mitte kui meeste või naistena.

“Kui mees ei mõista aidata kodutöödes, siis on teda halvasti kasvatatud. Ega siin ei ole vaja mõelda sellele, mis soost ta on. Kooelu sujumise tagamiseks on vaja mõista teineteist eelkõige inimesena.”

Naisel aga lapsi pole ning tema jaoks pole see kunagi ka unistuseks olnud. 

Heli on inimene, kes soovib tööd teha üksi ning seetõttu on vahel isegi tülisid tekkinud.

“Ma teen koguaeg vigu kuid mitte tahtlikult. Ma lihtsalt ei jõua hakata mõtlema, kuna lähen nii kergelt närvi. Eesmärgiks pole teises inimeses pahameelt tekitada.”

Heli ei soovi muuta end teiste arvamuste järgi. Ta teab, et kangekaelsus ei meeldi kõigile kui ise on ta sellega enda juures juba harjunud ja leppinud.

 

[ot-gallery url=”gallery/soome-menuluuletaja-heli-laaksonen-mulle-meeldib-%c3%bcksindus”]