Eesti sugemetega Soome kirjanik Sofi Oksanen on tuntud naisena, kes avaldab oma arvamust avameelselt, ega tunne selle ees häbi. On inimesi, kes on temaga päri kuid leidub ka selliseid, kes pole seda kohe mitte ja ähvardavad teda lausa tappa, kirjutatakse Anna´s.

 

Postiluuk lööb pauguga kinni ja põrandamatile kukub kirjanik Sofi Oksanen´i päevapost. Reklaamlehtede ja muude kirjade hulgas on vahelduseks ka tapmisähvardus. Teleris jooksvas saates “Rasked jutud Põhjalast” on Sofi Oksanen mitmeid kordi osalenud ning nimetanud Soomet vägivaldseks riigiks. Saade on eetris neljandat korda ja peale igat saadet on Sofi saanud agresiivseid kirju.

“See on ainus põhjus, mille tõttu saan tapmisähvardusi. Ma olen rääkinud asjadest päris laias laastus, seetõttu ei olegi ma kõigile meeltmööda,” ütleb Sofi.

Sofit on hämmastanud asjaolu, et Soomet vägivaldseks riigiks nimetamine ärritab kaasmaalasi. Sofi jaoks on mõistatuslik ka see, et ometigi olid seksuaalrikkumuste karistustingimused nõrgad ning paljud õigusmeelsed sõdisid selle vastu, aga barrikaadidele ikkagi ei tõustud.

“Kõik muidu passiivsed inimesed raevuvad aga siis, kui ajaleht Seiska avaldab ilma loata grimmerimata Tomi Putansuu foto. Miks taolist raevu ei teki tegude eest, mis ohustavad inimesi? See on vägivalla passiivne nõusolek,” ütleb Sofi oma arvamuse välja.

Soome ühiskonna vaikset vägivalla soosimist näitavad naise meelest ka vägagi leebed karistused. Karistust leevendab asjaolu, kui vägistajal on näiteks perekond.

Oksaneni meelest võib vägivalda võrrelda ohjamatu ja müütilise loodusjõuna, mille eest tuleb ilmtingimata eemale hoiduda. Kui eemale ei hoita, saab selles süüdistada vaid iseennast, kirjeldab Sofi üldist ühiskonda.

“Löömine ei ole talitsematult instinktiivne tegu, vaid valik, mille eest tuleb saada ka vääriline karistus.”

 

[ot-gallery url=”gallery/sofi-oksanen%c2%b4i-%c3%a4hvardatakse-tema-arvamuste-t%c3%b5ttu-tappa”]