EASi juhatus kinnitas rahastusotsuse, millega SA Tehvandi Spordikeskus sai 59,5 miljonit krooni toetust üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamise programmist.

Kokku 70 miljonit krooni maksva projekti raames kujundatakse Tehvandi staadion multifunktsionaalseks aastaringse kasutusega rahvusvaheliseks spordi- ja turismikompleksiks.

„2010. aasta lõpuks peaks Tehvandi staadion olema välja arendatud rahvusvaheliste suurvõistluste korraldamise nõuetele vastavaks kompleksiks, mis suudab kvaliteetselt teenindada vähemalt tuhandet külastajat ööpäevas,“ ütles EASi ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov.

Üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamist kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond. Programmi eesmärgiks on tõsta Eesti kui turismisihtkoha rahvusvahelist konkurentsivõimet, muutes piirkonnad atraktiivsemaks külastajate, investorite ja kvalifitseeritud tööjõu jaoks. 5. märtsil 2009 kinnitas Vabariigi Valitsus üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamise investeeringute kava. Kavva kuulub seitse projekti toetuste kogumahuga 972,5 miljonit krooni. Tehvandi on esimene, kes esitas põhitaotluse ja see ka rahuldati.

Staadion ei vasta täna eri spordialaliitude rahvusvahelistele nõuetele ja vajadustele, mis takistab võistluste ja treeninglaagrite läbiviimist ning sportlaste, spordiorganisatsioonide ja turistide head teenindamist. Rekonstrueerimistööd hõlmavad suusastaadioni, sh peahoonet ja tribüüne, parklaid ning kommunikatsioonide rajamist (side, elekter, vesi, küte, kanalisatsioon). Samuti spordiväljakuid – palliväljakud, heiteringid, jooksurada ja kaugushüppekast. Rekonstrueerimise käigus tuuakse suusastaadioni peahoonesse ka Otepää suusamuuseum.

„Rahvusvaheliselt tunnustatud ja aasta läbi toimival Tehvandi spordikeskusel on suur potentsiaal arendada Otepääle omaseid turismitooteid, mis toob kasu Eestile tervikuna. Traditsioonilised hästi korraldatud suurvõistlused, hea infrastruktuur ja teenindus soodustavad turistide korduvkülastusi ja mitmekesistavad ettevõtlust,“ selgitas Hankov. „Võistlustega kaasnev tähelepanu lisab ettevõtjatele turundusvõimalusi. Samuti on piirkonna ettevõtetel võimalik teha koostööd ja vastastikust reklaami ürituste korraldajatega.“

Ülejäänud kuus objekti, mille arendamise valitsus on samuti investeeringute kavaga kinnitanud, on järgmised: Eesti Meremuuseumi lennusadam (II etapp), Eesti Rahva Muuseum, Tallinna teletorn, Kohtla kaevanduspark, Kuressaare kindlus, teaduskeskus AHHAA.