Eesti industrial-rocki pahelise imelapse Pedigree uut stuudioalbumit on pikisilmi oodatud juba pea neli aastat. Septembris 2009 saab see ootus läbi ning ilmub bändi enda sõnul nende kõige ootamatum, sõgedam, eksperimentaalsem, põnevam ja kindlasti ka parim album “Skeletal”.

Selle plaadiga on Pedigree veelgi sügavamale muusikalisse nihilismi kaevunud ning venitanud ja ähmastanud taas piire traditsionaalsete ja ebamaiste arusaamade vahel. Avalugu “Shrine” viib teid sakilise noaga mängitud kitarrisoolo saatel metsikule helilisele rollercoaster-reisile kus kohtute industriaalsete kolossidega nagu “Listen to the Children” ja õelusest ja verest nõretav “Quarantine”, tutvute tumedate ja ähvardavate, lausa trip-hopi piirimaile kalduvate “Beyond Repair” ja “Phantom Report” nimeliste vaimudega, näete maailma läbi dadastliku hümni “The Gas Heart”, kihutate vastu apokalüptilisele päikeseloojangule “Lucifer Boy” ja paljude teiste geniaalsuse ja sõgeduse piiril balansseerivate meistriteoste saatel. “Skeletal” on kindlasti aasta 2009 suursündmus ja unustamatu verstapost Eesti muusika ajaloos.

Ansambel Toe Tag alustas oma tegevust 17. oktoobril 1996 aastal. Kollektiivi moodustasid ja kuuluvad sinna siiamaani Henry „Genka“ Kõrvits, Paul Oja ja Revo Jõgisalu. Toe Tag on üks Eesti hip-hop kultuuri pioneere ja alustalasid. 1997 aastal ilmus nendelt esimene helikandja “The Real Kuhnja Homophobes”.

Peale seda tegutses Toe Tag peamiselt kontsertansamblina, kuni 2004 aasta 3. septembril nägi ilmavalgust nende kauamängiv ”Legendaarne”, album mida muusikakriitikud on nimetanud “järjekordseks Eesti popmuusika klassikuks”. Toe Tag’i plaat “Legendaarne” on pärjatud Eesti Muusikaauhinnad 2005 parima ansambli ja parima hip-hop artisti auhinnaga, valitud Raadio 2-e poolt 2004 aasta parimaks uueks tulijaks. Käeolevaks hetkeks on „Legendaarne“ müünud Eesti plaatinaplaadi normile vastava koguse koopiaid, olles nii üks läbi aegade enimmüüdud Eesti muusika plaatidest. Toe Tag’i viimane album “Kõik on formuleerimise küsimus” ilmus 2009 aasta mais.

Tallinn Daggers on värske pealinna artist, kes pendeldab elektropopi, new wave’i ja reivi radadel, sisaldades ka mõningatel andmetel gootimuusika elemente selle parimas mõttes. Külmrelvadega vehib Ardo Kivi, kes ühendab endas vokaali ning taustad. Lavadel saadab teda rütmipulkadega relvastatud Joosep Volk ning välistatud ei ole ka teised isikud. Tallinn Daggers ei saabunud kodumaisele helimaastikule pelgalt selleks, et Samurai Sharkiga teritatud steitmente pilduda ega ka selleks, et mõnd udupeent nišši ajada, vaid sel eesmärgil, et lõigata heliviile siit ja sealt ning kombineerida midagi löövat ja mitmekülgset popmeloodiatest ning haaravatest biitidest.

Vaata lisaks:

http://www.myspace.com/pedigree1
http://www.myspace.com/toetagestonia
http://www.myspace.com/tallinndaggers