“Mõned aastada tagasi hakkasin tõsisemalt huvituma helisalvestuse maagilisest maailmast. Olen nüüdseks ennast mitmete meistrite juures koolitanud ja seeläbi järjest rohkem aru saanud kui palju neid meistreid veel kiusata tuleb aga igatahes on sellest algsest hobist saanud tänaseks väga arvestatav osa minu töödest-tegemistest,” räägib Sulev Salm Gossip.ee-le.

Sulev Salm, millal on teie sünnipäev ning kus asub sünnikodu?
Sünnipäev on 21.03.1971, seega paari nädala pärast on oodata ajahüpet, praegu olen 39 siis aga hakkan viiekümmnendaid käima:-) Sündinud olen muidu Tartus Toomemäel, kus enamik põliseid tartlasi.

On teil ka õdesid ja vendi ning kui on, siis nimetage need ning kas mõni neist ka tuntud mõnel alal on?
Mul on õde Sigrid, tema igapäevane tegevus on invaliidide abistamine või õigemini sellealase tegevuse koordineerimine. Hetkel aga on ta tuntud ennekõike ponnistamisega selle nimel, et minust lähipäevil kahekordne onu saaks.

Millal tekkis huvi muusika vastu, kui vana olite siis?
Sedand (loe: seda nüüd-toim.) täpselt ei mäletagi aga igatahes leidis minu lasteaia muusikakasvataja, et mul on asja Tartu 7. Keskkooli (praegune Karlova Gümnaasium) muusikakallakuga klassi ja kuna nii leidis ka vastuvõtukomisjon siis nii jäigi.

Perekonnaseis ja lapsed?
Lahutatud ja üks laps.

Kuidas sattusite ansamblisse Ummamuudu ning kes oli selle bändi looja? Kas Ummamuudu on varjusurmas, või esineb endiselt?
Ansamblisse sattusin poiste kutsel, selleks hetkeks oli bänd tegutsenud juba viis aastat aga täpsemalt ehk Ummaka kodukalt. Ummamuudu ikka aegajalt esineb aga tõsi ta on, et mitte nii tiheda ja tormilise graafikuga kui 15 aastat tagasi.

Kes moodustavad ansambli Oort ja millal see bänd loodi? Kes on bändi algataja?
Ansambli moodustavad väga eriilmelised ja erineva muusikalise taustaga isikud, keda ühendab armastus eesti vanema kihistuse muusika e.
regilaulau vastu. Lisades igaühelt ka midagi tänapäevasemat, sünnibki see, mida kokkuleppeliselt nimetame Oort. Bänd loodi 1999.a. aga esimese aasta nimetasime me seda Sammalaeg. Kui suu erinevate nimevormide parandamisest juba piisavalt väsinud oli otsustasime lühema
ja löövama kasuks.

Algatusega on sedasi, et kuna õppides Viljandi Kultuurikolledžis (praegune TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia) puutusin kokku palju ka rahvamuusika tudengitega, olles neile mõnda aega isegi kitarriõppejõuks, siis see pisik mind lihtsalt enam lahti ei lasknud ja kuna 1999. lagunes üks omanäoline kollektiiv nimega Sassprojekt, siis ei saanud seda käed rüpes kõrvalt vaadata kui sellise inimese nagu Sass potentsiaal kasutamata ähvardab jääda. Igatahes otsisin Tartust üles mõned vanad sõbrad, kes nagu selle kaasaegsema poolega tegelesid ja liites need naturaalpillimängijatega sündiski see mida täna teame nime all Oort.

Kuidas on lood Viljandi kinoga Rubiin, olite kunagi selle omanike ringis?
Kinoga on lood sõna otseses mõttes sedapsi, et tänaseks päevaks on see maapealt pühitud. Hoone oli sedavõrd amortiseerunud, et ei tasunud vaeva seda putitada ja linnavalitsus otsustas selle likvideerida. Küll aga alustas endisest kinopaigast mitte kaugel, samal Lossi tänaval tegevust klubi nimega Rubiin nii, et inimeste südameis elab Rubiin edasi:-)

Südamelt ära?
Tulin just poest ja jäin mõtlema, et kaua elab meie kaubandusvõrgus edasi selline sovietiaegne igand nagu rahaalus? Kasvõi ülelahe on ju heaks kombeks raha ulatada peost pihku? Eriti mõnus praegusel sendiveeretamise ajastul aga see selleks:-)

Huvialad?
Kipuvad ikkagi muusika ümber tiirlema. Mõned aastada tagasi hakkasin tõsisemalt huvituma helisalvestuse maagilisest maailmast. Olen nüüdseks ennast mitmete meistrite juures koolitanud ja seeläbi järjest rohkem aru saanud kui palju neid meistreid veel kiusata tuleb aga igatahes on sellest algsest hobist saanud tänaseks väga arvestatav osa minu töödest-tegemistest. Lisaks Viljandi Kultuuriakadeemia stuudiole on mul ka endal Farmistuudio, kust näiteks viimaste üllitistena pärinevad Jääääre Juuuubeli plaat ja soundtrack’i töötlus ja kokkumäng ETV live‘le ansambliga Oort suviselt Viljandi Pärimusmuusika Festivalilt, mis ehk varsti ka järjega vaatajateni jõuab.

Tulevikuplaanid?
Tahaks lõppude lõpuks oma juba aastaid valmis oleva magistritöö ära kaitsta aga isegi ei saa aru miks ma selleks kuidagi aega leida ei suuda.

Millist raadiojaama pidevalt kuulate?
Kuku on minu jaoks tulnud, et jääda, mitte ainult sellepärast, et seal omal ajal produtsendina töötasin. Üks produkte, mis siiani edukalt
eestlasi naerutab ja formaat on lihtsalt minule sobilik. No istud omas loomemaailmas ja ega eriti asja ei ole, mis ümberringi toimub, kuigi peaks – siis ongi hea näiteks autoroolis jälle puudujäänu tasa teha ning ega juba töö tõttu ülemäära muusikakanalile kruttima ei kipu.

Lemmiksaated teleri ekraanilt?
Telerit satun vaatama väga harva ja kaootiliselt ja siis ikka seda, mis juhtub. Tavaliselt lõppeb see niikuinii uinumisega. Eesti ainuke meediakriitiline saade Ärapanija on hea ja vajalik sel maastikul, Pealtnägija, kõikvõimalikud uudised muidugi ka.

Kes on teie arvates meie Vabariigi tõelised superstaarid nimeliselt?
No arvan, et Anne Veskile see tiitel sobiks. Noorematest on Kerli Kõivul hetkel kõige rohkem võimalusi tunduvat selleks saada aga minu jaoks
isiklikult pole superstaarindus eriliselt määrava tähtsusega, kuna ise kuulan rohkem muusikat, mille puhul peaks maailm end pahupidi keerama, et sealkandis ka superstaari tekkeoht vohama lööks.

Kas Oort on ka plaate presenteerinud ning millal on uut plaati oodata?
No ikka, isegi kolm ja mõned singlid takkapihta. Peatselt peaks ilmuma üks singel meie algusaastate hittloo, kui nii võib öelda, “Aeti mu mõtsa” uusversiooniga.

Milline on Oorti uusim laul?
Laula, laula, suukene. Seda plaatidel polegi, küll aga sellel kontsertsalvestusel, mis ETVs peaks varsti eetrisse jõudma.

Kas valimas käisite ning kui käisite, siis keda valisite?
Käisin ja talitasin nii nagu tegelikult ei tohiks ehk siis valisin isikut, mitte poliitikat aga igatahes valisin ühe väga hea sõbra.

Meenutage mõni põnev seik seoses mõne fänni või lihtsalt esinemisega?
Neid seiku on ausalt öeldes nii palju, et tõesti raske valida. Meenub üks seik suviselt Jääääre tuurilt, kus üks suht lõbusamas olekus daam tuli
Tõuni käest uurima “aamigs munamäe lugu ei lauldud?” Olime just parasjagu Munamäel. Kui Tõun vastas, et ei tea ühtegi, siis daame lalises abivalmilt ette “Munamägi läbi viib oma veed…” Aga selliste seikade ampluaa on muidugi kohutavalt lai.