“Mis on Vilsandi saare suurim vaatamisväärsus?” küsis Elmari raadio läinud nädalal saarevaht Jaan Tättelt (45). “Mina,” vastas Tätte kõhklematult. “Bussitäied inimesi tulevad mu aia taha ja seisavad seal ja vaatavad.” Pole siis ime, et tegelikult soovib Tätte hetkel kõige enam kaht pealtnäha vastukäivat asja – et teda armastataks ja rahule jäetaks.

Võru Kubija lauluväljak. Jaan Tätte kontserdituuri produtsent Arne Valmis on endast väljas: “Ma ütlesin, et lava ei tohi panna rohkem kui 15 sammu esimestest pingiridadest, Jaanile on tähtis silmside inimestega!” Kes teaks paremini kui tema, milline artist kuidas oma publikut köita suudab.

“Nad pole saanud bändiga veel õieti kokku harjutada, eile esinesid esimest korda koos suure publiku ees ja kujutad ette, tuli üle kahe tuhande inimese – Jaan võib veidi närvis olla,” hoiatab Valmis. Ta räägib loo sellest, kuidas vanad publikumagnetid, näitlejad ja “tuhandete naiste lemmikud” Tätte ja Matvere enne iga esinemist tegelikult pabistavad. Isegi nii, et nende live- video tuli teha salaja. Pealtnäha võttis kaamera üles vaid monitoridel edastatud suurt pilti, tegelikult filmiti aga täispika video materjal. Kui sedasama oli püütud teha nii, et Tätte ja Matvere filmimisest teadsid, ei tulnud sellest midagi välja. 

Jaani laulud räägivad väga erinevatest tunnetest – igatsevast õrnusest kuni jämematšolikkuseni. “Ju minus on kõik need tunded olemas,” tõdeb ta, kui küsida, kus lauludes kõlanud emotsioonide vahel platseerub tegelik Jaan Tätte. “Oi, ma ei rääkinud ju oma suhetest!” hüüatab ta siis, saades aru, mida ta tegelikult viimase lausega ütles. Näiteks üheöösuhtest rääkinud laulu kontekstis. “Muidugi ma näen ja tean, kuidas sellised asjad käivad, aga laul ei ole täpselt elu!” Istume lava taga betoonmüüri serval ja bänd jätkab heliproovi ilma Jaanita.

Refereeritud artikli täisteksti loe ajakirja Naised paberversioonist