Raul Sepper on muusik, kes on koostööd teinud mitmete Eesti tippartistidega. Raul räägib Gossip.ee-le kunagise menubändi Vitamiin sünniloost ning oma muusikukarjäärist. Muuseas, just Rauli algatusel Vitamiin loodi! “Mina ei sattunud Vitamiini – see bänd sai minu poolt kokku aetud restoranis Vana Toomas,” paljastab mees Gossip.ee-le.

Raul Sepper, millal on teie sünnipäev ning kus on teie sünnikodu?
04.06.51 – Harjumaa, Raasiku vald, Aruküla

Millal teil tekkis huvi muusika ja laulmise vastu?

Läksin 7. klassis Sigrid Orusaare juurde praktikaõpilaseks – Sigrid õppis sel ajal konservatooriumis flööti! Hiljem olin samas staatuses õpilaseks ka Anne Velli käe all! 11. klassis, kui otsustati klassibänd teha ja bassimeest ei olnud – meil aga paralleelklassis õppis tolleaegse menubändi Mikronid bassimees, kes mulle siis esimesed võtted bassil näitas.

Laulma sattusin ikka bändiga, kui meie tolleaegne laulja ei ilmunud mingile mängule, kuid mängu ära jätta ei saanud, sest saal rahvast täis… ja nii tuligi mul siis lood maha laulda!

Hiljem kuulis mind Rein Rannap (käisime omavahel läbi!) ja kutsus mind Rujasse, kellega saigi minu esimene raadiolindistus tehtud – lauluks oli „Need Ei Vaata Tagasi“, kuid sain õige pea (Alendri kõrval olles) aru, et ega ma ikka sel ajal mingi laulja olnud ja nii ma Reinule ka ütlesin ja Rujast lahkusin.

Kuidas sattusite ansamblisse Vitamiin, kes selle bändi kokku kutsus?
Mina ei sattunud Vitamiini – see bänd sai minu poolt kokku aetud restoranis Vana Toomas, kus algul kutsuti mind asendusbändi (see oli bänd, kes mängis 1 X nädalas põhibändile puhkepäeva andmiseks!) ja seal ma olemasolevad mehed tasahilju välja vahetasin. Esimesena tuli minu kõrvale Peeter Vähi, kes sel ajal oli põhibändi klaverimängija, kuid selle bändi mehed puksisid Peetri sealt välja – mina kutsusin Peetri omale ja vahetasin temaga minu bändis mänginud klaverimehe välja. Siis lisandus meile kunagi ans. Laine trumme mänginud Peeter Remma ja nii oli meid kolm. Saime kutse ENSV Filharmooniast hakata Eino Baskini estraadiprogrammi „ Viimane rong“ saatebändiks. Baskin käis meid eraldi kuulamas Vana Toomases ühel pühapäeva hommikul proovis. Kuna enne seda olin mänginud Polyphonis bassi ja mulle meeldis kidramehe (Rein Laaneorg) mäng, siis olles Filharmoonia all, leppisin Baskiniga kokku, et võtame endale bändi kidramehe juurde, millega Baskin ka nõustus ja nii saigi Rein bändi kutsustud!

Kuna meil kolmelel ( Peeter Vähi, Rein Laaneorg ja mina) oli tahtmine ikka enam muusikat teha, kuid trummimees käis ka plekksepana Jüris tööl ja temale läks see koormus liialt suureks, sai otsus vastu võetud, et trummimees tuleb välja vahetada ja nii sai ka tehtud – tuli Mikk Targo. Nii oligi bänd koos, kuid siis ilmus välja üks n.ö. manager, kes oli teinud juba bändi nimega Vitamiin, kuid suht diletantlike muusikutega ja selle bändi raadiolindistusel kasutas see manager Laaneorgu, kus nad siis tutvusid ja sealt kaudu ka meieni jõudis. Tema tingimused olid, et tema organiseerib raadiolindistused, mängud, kuid meie nimeks peab saama Vitamiin ja meiega koos hakkab külalisena esinema Joel Friedrich Steinfeldt. Nii läkski ja nii me alustasime. Joeli lood olid muidugi need, mis bändile tuule tiibadesse tõid. Eks meil, bändil, oli omavahel ka selline hea loominguline keemia, sest Joeli mitmedki laule sai esimest korda kuuldud kas bussis (näit. Tiigrikutsu!) – teel stuudiosse või isegi otse stuudios ( Mesimumm, Tont Uugu), kus sai hoobilt tehtud loo vorm. Iga pillimees mõtles vastavalt loo iseloomule oma partii välja ja nii ta läks ka linti. Laulu lõplik vorm oli paljuski kollektiivse sünergia tulem.

Kuidas meenutate Vitamiini-aegu lauljanna Anne Veskiga, kel täitus 55. noorusaasta 27. veebruaril?
Leidsime, et bändile tuleks kasuks üks tugev naislaulja, siis langes valik Annele, kes peale läbirääkimisi ka meiega ühines. See oli hea valik. Annega oli hea koos töötada – väga musikaalne, töökas ja andekas. See aeg oli täis leidmisrõõme ja positiivseid üllatusi.

Äkki meenub ka mõni põnev seik seoses Anne Veskiga Vitamiini aegadest?

Neid seike muidugi on, kuid neist las räägib Anne ise, kui soovib! Selle õiguse jätaks ma temale.

Mis võiks olla teie sõnum Anne Veskile seoses tema sünnipäevaga?
Olgu tubli, hoidku oma tervist, meest ja kodu ning pangu ikka täiega edasi – nagu senini. Ikka õnne, õnne ja tervist!!

Milliseid Vitamiini laule peate hittideks?

Kindlasti kõik Joeli ja Anne laulud – neist said ikka kõigist hitid. Oma lauldutest populaarseimad olid vast Linda, Pühapäev, Kroonimata anne, Sein on ees, Hoiatus ja Pöördumatu aeg ja ka Hinge blues.

Kes on teie arvates nimeliselt meie tõelised superstaarid?
Jaak Joala, Ivo Linna, Anne Veski, Tõnis Mägi, Riho Sibul.

Millega olete tegelenud peale Vitamiinist lahkumist ja millega tegelete praegusel ajal?
Peale Vitamiinist lahkumist lõin sellise ansambli, nagu Singel, kus mängisid peale minu Urmas Lattikas – klahvpillid, Ain Agan – kitarrid, Urmas Laht – puhkpillid (klarnet, saksofon) ja Andres Hion – trummid. Peale Singlit oli mitmeid bände ja üks suure koosseisuga bänd ( 4 puhkpilli + rütmigrupp, kokku 9 inimest!) nimega Oomen, kus ma esimest korda olin ainult laulja staatuses, kuid seda bändi oli raske koos hoida puht logistiliselt, sest tegemist oli väga kõvade muusikutega, kel peaaegu kõigil veel mingid lisa muusikalised projektid. Siiski jõudsime 2-e kontserdini Linnahallis ja mõningate lugude salvestamiseni Eesti Raadios.

Praegu on mul selline tegevprojekt, nagu Raul Sepper Duo ja veel üks bänd, kellega mängime kantrirocki ja bluesi. Tööl käin Kaitseliidu Harju maleva valvekompaniis sõjaväestatud valvurina Jägala sõjaväelinnakus.

Kas olite teie see, kes oli kunagi julmalt peksa saanud, kas politseilt, või olen valesti aru saanud?

Olin jah ning kui Googeldada, leiab selle kohta materjali netist piisavalt.

Teie huvialad?
Eks valdavalt ikka muusika nii pillimehe kui loojana. Armastan lugeda, kalal käia ja ega palju rohkemaks aega jätkugi.

Südamelt ära?

Sellega on kõik korras – ära virise ja tee omi asju!!

Millist raadiojaama eelistate meelsasti kuulata?
Kuku ja Vikerraadio.

Lemmiksaated teleekraanilt?
Maakonnahaigla, Dr. House, NCIS, Õnne 13.

Milliseid ajalehti- ajakirju loete enim ning milliseid kunagi ei loe ja miks?
Vihkan labast kollast ajakirjandust. Põhiliselt Postimeest.

Kes võiks olla meie järgmine peaminister ja president?
Jään vastuse võlgu – pole selgeid eelistusi! Presidendina võiks Ilves jätkata küll.

Kas valima lähete ning kas on konkreetne kandideerija, kelle poolt hääletate?

Kindlasti, kuid otseselt eelistusi ei oska veel öelda – kindlasti mitte Keskerakond.

Mis on teie tulevikuplaanid?
Teha muusikat igas vormis – nii muusiku kui autorina ning jätkata tööl käimist!

Kuidas on lood fännidega, kas meenub seoses mõne fänniga midagi põneva
t ka?

Eks neid seiku ole ikka, kuid siis peaks raamatu kirjutama. Siin läheks pikale!!

Kuidas teiega fännid ühendust võtta saavad?

Selleks ju mitmeid mooduseid – Facebook , Orkut, Skype, mail – ma pole kusagil ennast salastanud – kel vähegi on olnud soovi, see on minuga kontakti saanud – nagu te isegi.

[ot-gallery url=”gallery/muusik-raul-sepper-gossip-ee-le-mina-ei-sattunud-vitamiini-%e2%80%93-see-b%c3%a4nd-sai-minu-poolt-kokku-aetud-restoranis-vana-toomas”]