Tallinna Pedagoogilises Seminaris sotsiaaltööd õppiv Sirle Papp (22) on särav ja edasipüüdlik noor naine. Lisaks kolm aastat MTÜ Eesti Kurtide Noorte Organisatsiooni juhatuses töötamisele teeb Sirle intervjuusid ERR viipekeelsetele uudistele ning on oma südameasjaks võtnud ka teiste kurtide aitamise. “Soovin üle kõige kurte aidata! Meil pole Eestis veel ühtegi kurti sotsiaaltöötajat,” paljastab Sirle Gossip.ee-le.

Rääkige palun natuke endast, kui vana te olete, millega igapäevaselt tegelete (kool, töö, kodu…)
Olen Sirle, 22 aastane noor neiu, kevadel saan 23 aastaseks. Õpin hetkel Tallinna Pedagoogilises Seminaris kaugõppes sotsiaaltööd, 1,5 aastat on veel jäänud. Teen vahel intervjuusid ERR viipekeelsetele uudistele. Samuti olen MTÜ Eesti Kurtide Noorte Organisatsiooni juhatuseliige juba kolmandat aastat. Armastan vabal ajal üritusi korraldada, inimestega suhelda.

Kas te sündisite juba kurdina?
Ei, sündisin kuuljana. Kui ma 8 kuune olin, manustati mulle valed tabletid ja selle tõttu jäingi kurdiks.

Kus te käisite lasteaias ja koolis?
Olen pool oma elust käinud samas koolis ja lasteaias. Käisin Pääsupesa lasteaias, siis Tallinna Kurtide Koolis (praeguses Heleni Koolis). Lõpetasin seal nii põhi- kui ka keskkooli. Siis astusin Tallinna Pedagoogilisesse Seminarisse 2007 aastal, alguses soovisin minna õppima lasteaia kasvatajaks, aga see jäi pooleli, kuna tõlki polnud kusagilt saada ja pidin aastakese puhkama ja siis lõpuks otsustasin sotsiaaltöö kasuks, kuna soovin üle kõige kurte aidata! Meil pole ju Eestis veel ühtegi kurti sotsiaaltöötajat.

Mis on teie meelest kõige suuremad miinused Eesti ühiskonnas kurtide suhtes – mida peaks võiks muutma?

Usun, et kõik lugejad on kursis meedias kajastatud tõlketeenuse probleemidest Tallinnas ja see on hetkel väga aktuaalne probleem, et Tallinna linnavalitsus otsustas eraldada kurtidele väga piiratud ja isikustatud tõlketunde. Kurdid peaksid saama tellida tõlki nii palju kui vaja. Samuti on ka väga tundlik teema kurtide jaoks töötus. Eestis on 2007.aastast viipekeel tunnustatud riigikeel, aga kurte ei võeta tööle, ilmselt arvatakse, et kurdid on rumalad. Kurtidel on enamikel juhtudel kuldsed käed, aga nad ei saa seda praktikas kasutada või tööandjatele tõestada oma oskusi.

Mis on teie hobid? Vaatasin teie blogist, et ka teie oled teinud ETV-sse videosid…. mis roll teil seal täpselt oli?
Teen vahel intervjuusid ERR viipekeelsetele uudistele, blogis on neid videosid veel väga vähe, aga need lisanduvad peagi veel, kuna tegelikult olen intervjuusid teinud väga palju. Hobideks on mul hetkel fotograafia, sport ja lapsed! Olen väga laia silmaringiga, armastan uusi kohti avastada ning uute inimestega suhelda.

Kuidas kurdid kõige meelsamini vaba aega veedavad? Mida tehakse, kus käiakse?

Kurdid veedavad vaba aega meelsasti spordihallides, spordisaalides ning ka ööklubisid külastades. Kurtide seas on väga populaarne sport, kuna selle kaudu saavad nad suhelda teiste inimestega. Samuti ööklubides käies saavad kurdid end vabaks lasta ja tantsida hommikuni (kuid nendes kohtades käivad ainult kurdid tüdrukud enamasti).

Kui palju on teil mittekurtidest sõpru-tuttavaid?

No, tuttavaid on küll palju, aga sõpru võib-olla 10 ringis.

Kas teil on õdesid-vendi? Kas teie vanemad õed-vennad on kuuljad või kurdid?
Mul on kurdid vanemad, aga õde on mul õnneks kuulja. Olen nii õnnelik, et mul on nii head vanemad ja samuti super õde!

Lugege kindlasti lisaks ka Sirle Papp’ i blogi: http://pappsirle.blogspot.com/