Gossip.ee järelpärimise peale, kelleks muusik, raadiohääl ning Tallinfilmi juht Henry Kõrvits lapsena soovis saada, ütleb Henry: “Kui teised poisid lasteaias tahtsid saada kosmonautideks ja kallurijuhtideks, siis ma soovisin saada multifilmide tegijaks.” Täna mees küll multifilme ei tee, küll on aga sukeldunud filmide restaureerimsiprotsessi. 

Henry Kõrvits, millal on teie sünnipäev ning kus asub sünnikodu?
Minu sünnipäev on 30. Detsember ja olen sündinud Tallinnas.

Teie perekond ja lapsed?
Minul ja mu elukaaslasel on 7 kuune tütar Tuule Teele.

Vennad Kõrvitsad on kõik meedias tuttavad, kuidas meenutate oma lapsepõlve, kas midagi vinget on meelde jäänud ka sellest ajast, mida vennad koos korda saatsid?
Üks päev just kuulasime bändi, mida mina ja Robert ning meie üks onupoegadest Mihkel tegime nii umbes 90´ndate alguses ja avastasime, et see muusika kõlab siiani üllatavalt hästi. Mina olin siis mingi umbes 15 ja Robert 10 aastane. Mõtlesime, et peaks materjali uuesti lindistama.

Millised uudised on Tallinnfilmil lähiajal plaanis?

Tallinnfilm haldab sellist kino nagu Artis ja tahame eelkõige tõhustada siin näidatavate filmide valikut ja valmis ehitada kino kohviku. Samuti sooviks lõpetada mitme vanema filmi restaureerimisprotsessid ning need DVD-l välja anda.

Kuidas te Tallinnfilmi sattusite?
Mulle tehti selline ettepanek ja pärast pisukest taustauuringut tundus see piisavalt põnev ja huvitav töö. Filmimaailm on alati täis maagiat ja võlub ju meid kõiki. Osasid vähem, osasid rohkem.

Tallinnfilmis mitkümmend aastat tagasi valminud filmid on hästi populaarsed ka praegusel ajal ning neid kultusfilme nagu Kevade, Suvi, Sügis, Ukuaru jt. vaataks ikka taas ja taas. Mitmeid tänapäeval valminud filme korra vaatad ja rohkem nagu huvi polegi, millest see tulla võib?

Need on filmid meie lapsepõlvest ja see on ka üks peamine põhjus. Ma ei usu, et meie lapsed täiskasvanuna meenutavad eredalt Kevadet või Nukitsameest. Kuigi Tallinnfilmi üheks ülesandeks on hallata ka Eesti filmipärandit. Ehk et loome kõik võimalused, et ka meie lapsed ja lapselapsed neid filme saaks vabalt vaadata.

Millised filmid valmisid viimati Tallinnfilmis?

Tallinnfilm lõpetas filmide tegemise 1994´ndal aastal. Viimased mängufilmid olid Lembit Ulfsaku „Lammas all paremas nurgas“, mis tehti 1992. 1993. Aastal filmiti „Navigaator Pirx“-i lavastaja Marek Piestraki poolt Tallinnfilmis linateos „Saatana Pisar“ ja Hardi Volmeri „Tulivesi“ , mis valmis 1994 jäigi Tallinnfilmi viimaseks mängufilmiks.

Millised Tallinnfilmi filmid on teie enda lemmikud?
Kindlasti üks meeldejäävamaid animafilme on Suur Tõll, mida antud hetkel ka restaureeritakse. Loodame sellel aastal selle teiste Rein Raamatu osade anima filmidega ka DVD-le panna. See film oma mõnusa õõvaga tekitas lapsepõlves meis kõigis hirmujudinaid. Vaatasin selle äsja ise läbi ja arvan, et see on kindlasti üks film, mida iga eestlane peab vaatama just oma patriootliku kuvandi poolest.

Kes on teie arvates meie parimad ehk tippnäitlejad?
Raske on ühte kindlat välja tuua. On palju silmapaistvaid rollitäitmisi. Evald Hermaküla on mees, kes võib olla on suutnud mu jaoks alati end suurepäraselt mängitavateks karakteriteks kehastuda. Ervin Abel on ka kordumatu kuju eesti näitlejate seas. Praegustest meeldivad mulle Tambet Tuisk, Jaak Prints ja Avandi ning Sepp nagu vist kõigile.

Mis on teie huvialad peale filminduse?

Olen suht suur korvpallisõber, mis viis mind isegi kaheks hooajaks korvpallikommentaatori rolli. Ja kindlasti muusika – on see hobi või on see töö, see on juba formuleerimise küsimus.

Millist muusikat te kuulate ning teha armastate?
Ma ei kuula ühtegi muusikat stiili pärast. Kuulan neid laule, mis mulle meeldivad. Mõndade muusikastiilidega ongi minu arust nii, et neid on lahedam teha kui kuulata. Näiteks jazzi.

Anne Veski on vist ka ühes loos “Noad ja kahvlid” kaasa teinud, või ma eksin?

Jaa, see oli Eesti Eurovisiooni vaheklippide jaoks tehtud, kus kokku pandi võimalikult erinevad artistid. Nii oligi, et Anne Veski tuli ja laulis Toe Tagiga koos laulu „Noad ja Kahvlid“. See tuli päris toredalt välja.

On ehk midagi, mille pärast südant murrate?

Muretsen väga maailma looduse pärast. Inimeste tarbimisiha hävitab meie plaaneeti hirmuäratava hooga.

Millist raadiojaama eelistate enim kuulata?

Raadio 2 loomulikult. Teen seal ise reede hommikuti saadet. Samuti oli mul seal saade „Reisipalavik“, mis valiti 2009 aasta Eesti Rahvusringhäälingu parimaks raadiosaateks.

Mis on teie lemmiksaated teleekraanilt?
Proovin oma telekavaatamist vähendada. Aga National Geographicu pealt võin loodusedokke lõpmatuseni vaadata.

Kes on teie arvates meie tõelised superstaarid nimeliselt?
Oleneb kuidas me selle mõiste defineerime. Ise arvan, et tõelised superstaarid meil puuduvad.

Kelleks unistasite saada lapsepõlves?

Kui teised poisid lasteaias tahtsid saada kosmonautideks ja kallurijuhtideks, siis ma soovisin saada multifilmide tegijaks.