OHMYGOSSIP — Hoolimata nahatüübist, soovitab AHA-hapete arendajana tuntud Joseph Lewis igaühele lisada happed oma nahahooldusprogrammi. Nahale kantavad happed võivad kõlada hirmuäratavalt, sest inimestel võib silme ette tekkida mullitav hape, mis nahka söövitab, kirjutab Tyyli.com.

Naturaalne AHA- ehk alfa hüdroksühape on õrn ja keemiline viis naha koorimiseks. Täpiline, lõtv või muul viisil ebaühtlane nahk armastab keemilist koorimist. Happekoorimine muudab naha lausa täiuslikuks ja on protsessina üsna lihtne ning tõhus.

“Mida kõrgem on happesisaldus, seda tõhusam on koorimine,” ütleb Pharma Cosmetix Research´i keemik ja tegevjuht Joseph Lewis.

Praktikas sisaldavad AHA-happed alkoholi ja happeid. Alfa hüdroksiid happe hulka kuuluvad glükoolhape, piimhape, mandlihape, õun-, sidrun- ja viinhape. Kui Lewis arendas 1980-ndate alguses AHA-sid, soovitati neid ainult kuivale nahale. Sel ajal kasutati happeid näiteks kalasoomustõvest tekkivate tunnuste leevendamiseks.

“Tol ajal ei teatud, et AHA-happed võisid hästi mõjuda ka kortsudele ja aknele. Need omadused tulid välja alles aja möödudes,” meenutab Lewis.

AHA-happed on naha jaoks, kui unelm: hape koorib surnud naharakud, mistõttu muutub nahk siidiselt pehmeks ja säravaks. Eestlaste seas kasutatakse seda nahahooldusmeetodit juba üsna usinasti, aga on ka neid, kes kardavad, et nahk muutub “õhukeseks”, hellaks ja happed on ohtlikud.

“Happeprotseduurid ei muuda nahka kunagi õhemaks! Pigem aitavad need nahal tugevamaks saada. Happed koorivad ainult naha pindmist kihti, mis muudab ihu siledamaks ja pehmemaks,” rõhutab Lewis. Mida enam nahka koorid, seda säravamaks see muutub. Kergete AHA-hapetega võib nahka igapäevaselt koorida – isegi kaks korda päevas, kui on vajadus,” ütleb Lewis.

Lewis väidab, et mehaaniline koorimine pole vajalik. Tema sõnul võib graanulitega koorijad üldse ära unustada, sest happekoorimine sobib absoluutselt igale nahatüübile.

Happed koorivad õrnalt naha pinda ja eemaldavad surnud naharakud, võimaldades puhastustoote aktiivsetel koostisosadel paremini imenduda. Jume paraneb ja heleneb. Hapetel on ka vananemisvastane toime ja nende kasutamine parandab naha enda kollageeni tootmist. Happepõhised ravimeetodid on tõhusad, kuid põhiliselt õrnad.

Kas julgeksid kodus happeid kasutada?
Õiged koduhooldushapped tuleks valida professionaali abiga, sest neil on olemas toodetega lai kogemus. Efektiivsete happetoodete pH on 3,8-4,4, normaalse noore naha pH on 4,8-5,2 ja vanemate 5,5-6.

“Happetooted panevad naha kergelt kipitama, sest nende pH on naha omast madalam. Tavaliselt on see märk, et toode töötab ja kipitustunne kaob õnneks kiiresti,” julgustab Lewis.

“Masstoodete happetooteid ei sisalda happeid paraku eriliselt üldse mitte. Masstooted peavad olema üliohutud, kuna neid võidakse väärkasutada. Turutoodetel on sageli kõrgem pH ja madalam happesisaldus. Kõik koostised annavad mingisuguse tulemuse, kuid kõrgemad konsentratsioonid annavad tulemusi lihtsalt kiiremini.”

Kui vajad abi aknest lahtisaamiseks, vajab su nahk lisaks AHA-dele ja salitsüülhapet. Lewise sõnul on salitsüül- ehk PHA- ja AHA-happed täiuslik kombinatsioon ebapuhtale nahale. AHA-happed koorivad nahka pindmiselt ja salitsüülhape veidi sügavamalt.

Kui AHA-happed eemaldavad nahalt surnud naharakud, puhastab salitsüülhape poore. Kui poor ummistub, ei saa see enam hapnikku ja tekib põletik.

Avafoto: Pexels