OHMYGOSSIP – Alfa-hüdroksühapped (AHA-d) on puuviljades ja teistes looduslikes allikates esinevad orgaanilised karboksüülhapped, mis on populaarsed komponendid kosmeetikatoodetes. Neist enim kasutatakse glükoolhapet, vähem piim –ja sidrunhapet. AHA-d leiavad sageli kasutust ravi toetavate vahenditena mitmete nahaseisundite korral, sagedamini kombineeritult teiste preparaatidega. Mitmetes uuringutes on leitud, et AHA-happed võivad vähendada kortse, parandada naha elastsust ja tekstuuri.

AHA-de kasutamise näidustused

* naha vananemise ilmingud, nagu peened kortsukesed, ebaühtlane pinnatekstuur, pruunid laigukesed jt
* probleemne, aknele kalduv nahk
* Muud: rosaatsea, melasma, hüperpigmentatsioon, ihtüoos, nahakuivus, seborroiline nahapõletik

Kuidas AHA-d toimivad?

AHA-de täpne toimemehhanism on teadmata, kuid nad kutsuvad esile järgnevaid toimeid:

* Kergelt koorivad pindmisi nahakihte ja kiirendavad uute rakkude paljunemist
* Toovad esile värskema, siledama ja ühtlasema tooniga naha
* Vähendavad rasu hulka nahal ja poorides ning komedoonide ja vistrike teket
* Suurendavad teiste toodete imendumist nahka
* Niisutavad nahka ja vähendavad veekadu nahast
* Hajutavad epidermises vähesel määral pigment melaniini
* Kõrgema % AHA-d (üle 8 %)võivad stimuleerida kollageeni sünteesi, mistõttu pikema aja jooksul nahk pakseneb ja pindmised kortsud vähenevad.

Milline AHA-toode valida?

AHA-tooteid on erineva protsendi ja pH-ga ning erinevate vormidena (geelid, kreemid, maskid, pesemisvahendid, seerumid) jm. On olemas spetsiifilised tooted kuivale, normaalsele ja rasusele nahale.

Enamus tooteid sisaldavad AHA-happeid üsna madalas kontsentratsioonis, tavaliselt 5-15%. Suuremas osas uuringutes 8-15% AHA-toodetega on leitud, et need suutsid tagasihoidlikul määral parandada kortse jm. naha vananemise tunnuseid.

AHA-sisaldus tootes võiks olla vähemalt 8%. Kõrgema kontsentratsiooniga kreemid ja losjoonid võivad olla küll efektiivsemad, kuid suurema tõenäosusega ärritust põhjustavad, mistõttu nende kasutamisel oleks vajalik regulaarne dermatoloogi järelvalve. Kõrge kontsentratsiooniga AHA-happeid (30-70%) ) kasutavad tavaliselt dermatoloogid keemilisteks koorimisteks, mis võivad taandada mõningaid naha vananemise tunnuseid.

Oluline on valida ohutute, kuid seejuures toimivate omadustega toode, mis ei põhjusta liigset nahaärritust. FDA (Food and Drug Administration) USA-s on tunnistanud ohutuks AHA-preparaadid, mille protsent ei ole üle 10 ning mille pH on 3,5 ja rohkem. See tähendab, et nad ei tohi olla liiga tugevad koorijad ega liiga happelised. Hästi toimivaks peetakse pH-d 3,0-3,5.

Miks ei ole soovitav AHA-hapetega liialdada?

AHA-hapete kasutamisel tuleb arvestada sellega, et nende kasulik toime on vähemalt osaliselt tingitud võimest koorida nahka. Välimise kihi rakkude koorimine stimuleerib altpoolt uute kasvamist ja jagunemist, mis omakorda muudab naha paksemaks ja vähendab nähtavaid vananemise tunnuseid. Mida rohkem koorida, seda rohkem uued rakud alumistes kihtides jagunevad. Mõõdukas koorimine suurendab rakkude jagunemist peamiselt epidermises (pindmises nahakihis), kus on suure tüvirakkude arvu tõttu suhteliselt suur rakkude jagunemise potentsiaal. Siiski, liigne koorimine, mis krooniliselt kahjustab epidermist, kutsub esile põletiku ja suurenenud rakkude jagunemise ka allpool dermises, kihis, kus moodustuvad kortsud. Peamised rakud dermises (fibroblastid) jagunevad aga tüüpiliselt umbes 50 korda eluaja jooksul ja jõuavad seejärel nn. puhkestaadiumisse (Hayflick limit). Selles staadiumis on rakud muutunud laisaks, ei reageeri enam kehast tulevatele signaalidele ega ole võimelised paljunema. Nahk, milles on palju puhkeolekus rakke, on harilikult habras, laiguline ja kergesti kortsuv.

Kuidas AHA-happeid kasutada?

Koorimine AHA-hapete või muude meetodite abil on olulise tähtsusega naha noorendamises, kuid kui teha seda liiga agressiivselt, võib nahk, täpsemalt dermis, jõuda Hayflick limit`ini (vt. eespool) enneaegselt. Selles valguses on soovitav kasutada AHA-happeid 1x päevas korralikult puhastatud nahale (et tagada piisav imendumine) 2-3 kuud ja seejärel lasta nahal 2-3 kuud puhata.

Sageli kasutatakse AHA-happeid kombinatsioonis teiste toodetega mõnel korral nädalas. Parem on teha seda muude toodetega erinevatel aegadel, tavaliselt õhtuti või pidada vahet 15-30 min AHA ja muu preparaadi vahel.

Suurepoorilise ja aknele kalduva naha puhul võib AHA-happeid kanda ka vaid probleemsetele piirkondadele, näiteks T-tsoonile.

Kui nahal peaksid koorimise tulemusena tekima kroonilise nahakahjustuse tunnused (punetus, tundlikkus, kuivus), peatage või vähendage koorimist kuni probleem laheneb.

Mida võiks teada AHA-de kasutamise ajal?

* Kõik AHA-tooted võivad anda mööduvat kipitust nahale kandmise järgselt, mis on normaalne nende madalama pH tõttu. Vajadusel võib vähendada nende kasutamise sagedust või kanda neid vaid probleemsematele piirkondadele.
* Väheselt tõuseb tundlikkus päikesekiirgusele – oluline on korralik päiksekaitse. Suvel võiks AHA-de kasutamist vähendada või mõnel juhul (tundlik, õhuke nahk, pigmendilaigud) ka vältida.
* AHA-tooted on ohutud raseduse ja rinnaga toitmise ajal.

Kes peaksid AHA-hapetega ettevaatlikud olema?

* väga tundliku ja õhukese nahaga või ekseemi või rosaatseat põdevad inimesed võimaliku nahaärrituse tõttu
* tumedama nahatüübiga inimesed, kuna potentsiaalse ärritusreaktsiooniga kaasub hüperpigmentatsiooni risk

Avafoto: Pexels