Rootsi Stressiuurimise Instituudi professor Torbjörn Åkerstedt annab nõu kuidas hommikul mõnusalt väljapuhanuna ärgata, vahendab ajaleht Expressen.

1. Lõõgastu.

Juba kaks tundi enne magamaminekut  veeda aega rahulikult. Loe raamatut või suhtle perega. Ära vaata televiisorist vägivaldseid filme.

2. Loo endale rutiinid.

Kui sa igal õhtul samal kellaajal magama lähed, siis aju harjub sellega ja hakkab ennast uneks ette valmistama. Seetõttu oleks väga hea, kui järgiksid igaõhtuseid rutiine.

3. Mine õigel ajal magama.

Inimese organismile on parim uneaeg kella 20 ja 04 vahel kui väljas on tavaliselt pime, kuid need kellajad pole tänapäeva ühiskonnas sobivad. Optimaalne oleks magada kella 23 ja 07 või siis 00 kuni 08 vahel. Kui sa öösel piisavalt ei maga, siis katsu kindlasti päeval tukastada.

4. Liigu.

Kui sa üldse sporti ei tee, on aju vajadus puhkuse järele väiksem. Kuid ära tee trenni vahetult enne magamaminekut. See kiiirendab ainevahetust, mis omakorda muudab uinumise raskeks.

5. Vaata üle oma magamistuba.

Magamistoas peab olema suht jahe, tekk võib aga soe olla. Lülita välja mobiiltelefon ja arvuti – elektroonika segab und.

6. Ole palju päevavalguse käes.

Ürita päeval niipalju valguse käes olla kui võimalik. Mine hommikul jalgsi tööle või kooli ja käi ka lõuna ajal korra väljas.

7. Mine vanni.

Mine vanni või sooja dushi alla. Kui keha läheb soojaks, arvavad aju ja keha, et on aeg magama minna.

8. Katseta valgusäratuskella.

Valgus on ülimalt tähtis selleks, et me hommikul erksana ärkaksime. Valgusäratuskellad on tõestanud oma tõhusust, nii et tee proovi!

9.Väldi kohvi ja alkoholi.

Karastusjoogid, kofeiinisisaldusega joogid ja nikotiin mõjutavad und negatiivselt. Alkoholi põletamine segab und.

10. Ära ole näljane.

Ära ole näljane, aga ära söö ka vahetult enne magamaminekut. Toit und eriti ei mõjuta, kuid kui oled näljane, siis saadab aju signaale, et ärkaksid ja külmutuskapist midagi otsima läheksid.

11. Ära muretse.

Kõige rohkem võib und segada see, et mõtleme pidevalt asjade peale, mis meid muretsema panevad. Tulemuseks on see, et kui hommikul ärkame, oleme ikka veel väsinud.