Une ja ülekaalu omavaheline seos saab taaskord kinnitust ning näitab ilmselget seost selle vahel kuidas väikelapsed magavad ning kuidas see mõjutab nende kehakaalu hilisemas elus. Uurimus on suurim omalaadne ja tulemus on hirmuäratav.

Teaduslik uurimus, mis avaldati ajakirja “Archives of Pediatric and Adolescent Medicine” septembrikuu numbris näitab, et alla nelja-aastastel lastel, kes magavad öösel alla kümne tunni, on kaks korda suurem risk olla viis aastat hiljem ülekaaluline või paks.

Tulemust peetakse vägagi tõepäraseks, sest uurimus on üks laiaulatuslikumaid omalaadsete hulgas, mis sel alal läänemailmas on tehtud – viie aasta jooksul jälgisid teadlased üle 1900 alla kolmeteist aastase lapse arengut.

Teadlased tulid järeldusele, et laste ja noorukite elus on nn. “kriitiline aeg”, mil liiga napp uneaeg võib tulevikus põhjustada kaaluprobleme, kusjuures oluline on just nimelt öine uneaeg. Päeval magamine seda täielikult ei asenda.

“Liiga lühikesel uneajal elu alguses on suured tagajärjed kaaluga seotud probleemide tekkimisel hilisemas elus. Puudulikud öised unetunnid imikute ja eelkooliealiste laste hulgas võivad olla väga suureks riskifaktoriks – neil tekivad hiljem ülekaaluga seotud probleemid,” kommenteerib University of Washington teadlane Janice F. Bell.

Käesolev uurimus pole mitte esimene, mis näitab ilmset seotust  kaalutõusu ja uneaja puudulikkuse vahel laste hulgas. Hiljuti avaldatud uurimus ajakirjas “Psychology Today”, mis hõlmas 400 last Texases näitas, et paksud lapsed magavad vähem kui normaalkaalus lapsed. Iga vähem magatud tund suurendas rasvumise riski 80% võrra, kirjutasid teadlased. Ka suur Jaapanis läbiviidud uurimus, mis sel aastal avaldati, näitas ülekaalu ja hilise magamamineku omavahelist seotust.

Vastavalt ameerika uneuuringute keskuse Sleep Foundation andmetele, mis on üks maailma suurimaid uneuuringute keskuseid, võib unepuudus lastel tekitada ka väga paljusid muid probleeme. Muuhulgas võib neil esineda madalam IQ, käitumishäired, kontsentratsioonihäired, õppimisraskused ja tujukus.