Inimese kehakuju ütleb nii mõndagi selle kohta, millistesse haigustesse tal on risk haigestuda ning nüüd näitab värske uurimus, et ka pikkus, nii ebaõiglane kui see ka ei tundu, mängib tähtsat rolli.

Naistel ja meestel, kes on vastavalt alla 153 ja 165,4 cm pikad, on 1,5 korda suurem risk haigestuda südamehaigusesse kui teistel inimestel. Seda väidavad soome teadlased, kes uurisid 52 teaduslikku tööd, mis käsitlesid inimese pikkuse olulisust südame jaoks.

Tampere Ülikooli teadlaste arvates võib üheks põhjuseks olla see, et lühikestel inimestel on vähem veresooni ning need võivad kergemini ummistuda näiteks kolesterooli tõttu. Kui sa oled lühike,  saad riski vähendada hoidudes suitsetamisest, tervislikult süües ja regulaarselt treenides.

Mida ütleb inimese kehakuju?

Pirnikujulist keha võib seostada madalama kolesteroolitasemega, sest rasv, mis ladestub tagumikku, reitesse ja puusade peale, kogub endasse kahjulikud rasvhapped ning need ei satu nii kergesti vereringesse.

Õunakujulise keha puhul  on risk südameprobleemide tekkimiseks suurem, sest kahjulikud rasvhapped satuvad maost kergesti vereringesse.

Lühike nimetissõrm (võrreldes sõrmega, milles kantakse sõrmust) on kummalisel kombel näidanud seost riskiga haigestuda reumatoidartriiti.

Ebasümmeetriliste rindade puhul võib esineda suurem risk haigestuda rinnavähki.

Kui inimesel on suur nina, siis hingab ta sisse vähem tolmu ja õhus lendlevaid osakesi ning see vähendab allergia tekkimise võimalust näiteks õietolmu vastu.

Allikas: European Heart Journal