Neljapäeval 4. novembril kell 11.00 toimub Apteek1 Aia apteegis Narva mnt 7 Tallinnas praktiline töötuba, kus käsitletakse lihtsalt ent asjatundlikus võtmes suhkruhaigusega seotud asjaolusid. Töötoas on kolm ettekannet spetsialistidelt, mis sisaldavad vajaliku teavet nii diabeetikutele, kui ka tervete inimestele, hoidmaks enda tervist 21. sajandi ühe levinuma elustiili haiguse eest.

Töötoas saab mõõta veresuhkrut ja asjatundjaga nõu pidada. Diabeet on haigus, mis ründab salaja tuues kaasa eluaegseid tüsistusi. Kõikidel tervetel inimestel, eriti riskirühma kuuluvatel on vajalik aeg-ajalt kontrollida enda veresuhkru taset. Kontrollimine annab kindlustunnet ja vajadusel annab võimaluse kiirelt tegutseda.

Ajakava:
11. 00
Töötoa avab Ester Eomois, Apteek1 juhataja
Ülevaade Apteek1- diabeedikuust “Mis on suhkruhaigus. Millal kontrollisid oma veresuhkrut??

11.05- 11.30
Aili Oinus, Ida Tallinna keskhaigla diabeediõde
Mis on diabeet? Diabeedi avastamise võimalused? Kuidas diabeeti ära hoida??

11.30- 11.40
Aire Laumets, Onemed esindaja
?Mis asi on veresuhkur, kuidas seda mõõta ja selle taset kontrollida??

11.40- 12.00
Tiina Mitt Põhja Eesti regionaalhaigla diabeetilise jala õde
Mis on diabeetiline jalg? Diabeetilise jala hooldus.?

Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakse I tüüpi e. insuliinsõltuvat ja II tüüpi e.insuliinsõltumatut diabeeti. Diabeedi
ohumärkideks  peetakse sage urineerimine; kaalu kaotus; väsimus, suurenenudjanu ning kõrgenenud veresuhkur.

I tüüpi diabeet areneb välja reeglina lapseeas ja vajab pidevat ning elukestvat ravi. II tüübi diabeet areneb välja inimese keskeas ja ühe haiguse põhjusena võib nimetada pärilikkust. Tihti peetakse II tüübi diabeeti I tüübi diabeedist kergemaks. Haigus algab sageli märkamatult, tema areng on aeglane. Veresuhkru kõrgenemine toimub vähehaaval ning organism kohaneb normist kõrgema veresuhkruga. Paljudel juhtudel avastatakse veresuhkru taseme tõus juhuslikul kontrollil või seoses teiste haigustega. Ravimata ja ka halvasti ravitud II tüübi diabeet võib aga mõjuda salakavalt kogu organismile ja põhjustada diabeedi hilistüsistusi (silma, neeru, südame-veresoonkonna ja närvikahjustusi).