Kaheksa kuni kümme päeva kestva kuuri ajal tuleks vältida praetud, friteeritud, rasvaseid toite, samuti haput, puhast toortoitu, toorest teraviljamüslit, kala, sea- ja veiseliha, juustu, kohupiima, jogurtit ja teisi hapupiimatooteid, kõiki maiustusi, kirjutab ajakiri Naised.

Ajurveda õpetuse kohaselt tuleks üldse toituda võimalikult mitmekülgselt. Just ühekülgne ja raskesti seeditav toit ning süsivesikurikkad koogid, maiustused ja šokolaad on peapõhjused aama ladestumisel keha rasvkudedesse. Šokolaadil on ajurveda põhimõtete kohaselt omadus ummistada keha srota’sid ehk bronhe ja soolestikku.

Nende toiduainete asemel tuleks eelistada valget riisi, lehtsalatit, värskeid porgandeid, punast peeti, mungube, heledat seisnud leiba, värskeid salateid väikestes kogustes, juur- ja teraviljasuppe.

Teraviljatoite tuleks ajurveda põhimõtete kohaselt süüa just sügisel, talveks valmistudes. Teraviljad, pähklid jms on suurepärane toit külmaks ajaks, kui on vaja toime tulla külma ja kuiva ilmastikuga (vata-tüübi aastaaeg). Keedetud teraviljad annavad sooja ning sobivad vata tasakaalustamiseks. “Salendavateks” toitudeks on ajurveda kohaselt lassi, porgandimahl, vedelad toidud, salatid, kapha’t tasakaalustavad toiduained, näiteks oder.

Ainevahetust parandava kümnepäevase kuuri toitumisplaan

Enne hommikusööki: Umbes pool tundi enne hommikusööki joo klaas toasooja vett, millele on lisatud poole sidruni mahl ja 1–2 teelusikatäit kvaliteetset mett.
Hommikusöök: Suure nälja korral võib juua värskelt pressitud porgandi-peedi- või mõnd muud mahla, muul juhul võib hommikusöögi täiesti vahele jätta.
Lõunasöök: Keskpäeval tuleb süüa kerge soe eine, kogus pole piiratud. Söö rahulikult ning jää pärast sööki 10–15 minutiks istuma.
Õhtusöök: Suure nälja korral joo värskelt pressitud mahlu või söö teravilja-, riisi- ja juurviljasuppi, mida tuleks teha enne kella kuut õhtul. Õhtusöögi võib ka vahele jätta. Ajurveda õpetuse kohaselt tulekski, kui vähegi võimalik, süüa enne kella kuut õhtul. Pärast seda võiks nälja kustutamiseks juua vaid piima või juurviljapuljongit.
Vahepalad: Peaksid piirduma peasöögikordadega. Kui vahepeal siiski nälga tunned, leevenda seda värske puuviljamahlaga.

Kuum vesi: Ainevahetuse soodustamiseks ja aama väljutamiseks kasutab ajurveda kuuma vett. Seda peaks jooma iga poole tunni tagant väikeste lonksudega. Lonkshaaval joomisel on rahustav ja psüühikat stabiliseeriv mõju, samuti leevendab kuum vesi seedehäireid-kõhukinnisust, kõhugaase, puhitust, parandab maitsemeelt.

Vee kogus sõltub janust, ära sunni end jooma mingit teatud kogust. Enamasti piisab poolest tassist iga poole tunni järel. Keeda vett enne tarvitamist 10–15 minutit. Hoia keedetud vett termoses. Tänu pikale keetmisele saab vesi kergelt magusa maitse, mis aitab kaasa vata rahustamisele. Oluline on nii vee kvaliteet kui ka joomise sagedus: juua tuleks 2–3 lonksu iga poole tunni järel.

Eriti nõrga ainevahetuse korral võib veele aeg-ajalt lisada veidi ingveripulbrit. Alternatiivina võid endale aeg-ajalt ka värskest juurest ingveriteed teha.
Kümne päeva järel võid oma päevaseid toidukoguseid taas tasapisi suurendada, kuid tarvita kuuma vett edasi. Seda võid nüüd juua iga tunni või kahe järel.

Riisitummidieet
Tugeva aama-seisundi korral võid teha kolm paastupäeva riisitummiga. Riisitummidieeti tuleb pidada kolm päeva järjest kolmel söögikorral – hommikul, lõunal ja õhtul. Sel ajal söö riisisuppi ja joo palju kuuma vett.
Riisisupi jaoks (ühele inimesele) võta 2 spl basmatiriisi ja mungube poole liitri vee kohta ning keeda umbes tund aega. Maitsesta veidikese soola, köömnete, ingveri- või kurkumipulbriga.Vee kogust võib varieerida ja nii suppi lahjemaks või paksemaks keeta.
Neljandal päeval võta 1 spl riitsinusõlisegu. Lisa poolele tassile veele 1 spl riitsinusõli, poole sidruni mahl, terake soola ja veerand teelusikatäit ingveripulbrit, sega ja joo kohe ära.
Esimeseks toiduks peaks neljandal päeval olema lassi või veel riisisuppi. Seejärel hakka tasapisi sööma kergeid sooje taimetoite.


Mida süüa suure magusaisu korral?

Joo üks kuum jook, sobib näiteks vürtsitatud soe piim. Ka meevesi rahuldab magusaisu ja koostab uue maitsemustri. Joo kolm lonksu külma vett vähese meega enne sööki ja üks tassitäis vett teelusikatäie meega pärast sööki.
Kui magusaisu põhjuseks on stress ja väsimus, aitab kuuma vee joomine, ingveritee või ajurveda mündiõli, kaks tilka segatuna kuuma veega.

Kuidas võidelda näljahoogudega?

Madala veresuhkru faase – näljahoogusid – on kõige parem ületada rohke vedeliku ja vedela toidu tarvitamisega. Joo näljatunde korral tihti kuuma vett – iga viie minuti järel üks lonks, abi on ka kuumast teest, eriti mõnest rahustavast taimeteest. Veresuhkru normaliseerimiseks joo värskelt pressitud porgandi- ja punase peedi mahla. Niisamuti tuleks kord nädalas kuni kord kuus teha vedelikupäevi.


Sügisene kaalu alandav teraviljaroog

1 tass otra
1 tass kollaseid kooritud mungube
¼ tassi kikerherneid
¼ tassi nisu
1 tl karusköömneid
1 tl harilikke vürtsköömneid
kuni 1 tl mangopulbrit
¼ kuni ½ tl põld-lambaläätsi
¼ tl kurkumit
maitse järgi kivisoola
Jahvata kõik koostisained, sega 1–2 tassi veega. Lisa sellele soovi kohaselt lehtsalatit, spargelkapsast, porgandeid, valgeid või punaseid rediseid ja küpseta segu vahvliküpsetajas või panni peal vähese võiga.


Kuidas tekivad jääkained ehk aama

Ajurveda õpetab, et on olemas kolm materiaalse looduse omadust ehk energialiiki ehk guna’t. Nende kolme guna alla jagunevad ka kõik toiduained.

Esiteks on sattva guna ehk vooruse guna, mis on positiivne eluenergia. Toiduained, mis asuvad selles energias, on inimesele kõige kasulikumad – need pikendavad eluiga, puhastavad eksistentsi ning annavad jõudu, tervist, õnne ja rahuldust. Sellised toidud on mahlased, rammusad, tervislikud ja südant rõõmustavad.

Järgmised kaks guna’t on madalamad, negatiivsed eluenergiad. Nendeks on rajas guna ehk kire guna ja tamas guna ehk teadmatuse guna. Need kaks madalamat guna’t tekitavad haigusi, suurendavad rahutust ning kannatusi inimese kehas ja mõistuses. Seetõttu soovitab ajurveda süüa ainult sattva ehk vooruse guna’sse kuuluvaid toiduaineid. Nendeks on teraviljad, kaunviljad (oad ja herned), puu- ja juurviljad, pähklid, piim ning piimatooted, suhkur, mesi, enamik maitseaineid, puhas vesi jms. Kahe madalama guna alla jäävad alkohoolsed joogid, liha, kala, munad, seened, uimastavad ained jms. Selline must toit on organismile raskesti omastatav, selle seedimisele kulub suur hulk energiat ja sellepärast suurendab selline toit kehas laguainete ehk lima ehk aama tekkimist. Liha, kala, munad, alkohol, uimastavad ained jms on kõik negatiivse eluenergiaga ning seega tuleb nende tarvitamisest loobuda, õpetab ajurveda.

Tunne
ajurveda põhitermineid

Ajurveda teadmiste üks tähtsamaid põhialuseid on kolm dosha’t: vata, pitta ja kapha. Dosha’d on kahe elemendi ühinemisel tekkinud peened energiad. Need kolm dosha’t eksisteerivad igas inimeses, kuid erinevates suurusjärkudes. Inimese kehatüüp sõltub sellest, millist dosha’t on tal rohkem ja millist vähem. Kui dosha’d on tasakaalust väljas, ilmnevad mitmed haigused ja muud hädad. Toitumine, keskkond ja elustiil – kõik mõjutavad dosha’sid. Sööma peab vastavalt sellele, mis suurusjärgus on dosha’d kehas. Valesti söömine viib dosha’d tasakaalust välja. Erinevad toidud mõjutavad dosha’sid erinevalt. Oma kehatüübi selgeks tegemine on seega väga oluline.

Vata on seotud tuulega ehk pideva liikumisega ja kontrollib närvisüsteemi, see jõud on karge, liikuv, külm, kuiv, muutlik, õrn. Looduses on vata aeg eeskätt hilissügis, talv.
Pitta on seotud päikesega ehk energiaallikaga ja kontrollib seedimissüsteemi ja kõiki biokeemilisi protsesse. Looduses on see jõud kuum, terav, tuline, hapukas: suveaeg.
Kapha valitseb kehavedelike tasakaalu, kontrollib rakkude kasvu ja keha treenitust, looduses on see raske, õhuline, inertne, püsiv, tugev, aeglane.

Puhtad vata-pitta-kapha-tüübid on väga haruldased. Iga inimene saab sündides kaasa oma kindla kehatüübi ja vastavad omadused, kõige täpsemini on võimalik oma kehatüüp leida sünnikaardi järgi. Enamikul inimestel on igast kehatüübist veidike, kõige levinum on pita-vata-tüüp. Tavaliselt domineerib kaks tüüpi. Kui midagi on elu jooksul paigast ära läinud, tuleb kehatüübid viia tasakaalu, nagu need olid sünnimomendil, sest just siis olid need harmoonilises kooskõlas, õpetab ajurveda.

Dosha’de järgi on ajurvedas neljatunnisteks tsükliteks jaotatud ka päevarežiim, sest need mõjutavad kõiki inimese tegevusi. Nii on kella kahest kuueni pärastlõunal vata aeg, kella 18st 20ni kapha aeg ja 20–24 pitta periood.

Autor: Kerli Jõeäär (ajakiri Naised)