OHMYGOSSIP – Valged, puhtad ja terved hambad on märk noorusest ja tervisest. Säravvalge naeratuse saamiseks on kõige ohutum pöörduda hambaravikabinetti konsultatsioonile. Koos spetsialistiga saab välja selgitada võimaliku valgendusmeetodi, mis sobiks just sinu hammaste olukorraga kõige paremini.

Põhjuseid, miks hambad kaotavad valge väljanägemise, on mitmeid:
* Suitsetamine
* Parkaineid sisaldavad toiduained (must kohv ja tee, punane vein, mustsõstrad, rauapreparaadid jt) ja ravimid
* Vanusega lisanduv hambavaaba kihi kulumine, mis toob esile tumeda hambaluu. Lisaks väheneb hamba läbipaistvus ja valgustpeegeldavad omadused.
* Üksiku hamba tumenemist põhjustanud trauma või juureravi, mille käigus on jäänud veresooned korralikult hambast eemaldamata.
* Varajases nooruses tarvitatud antibiootikum – tetratsükliin (akne ravim) või liiga suure fluoriidi sisaldus joogivees võivad põhjustada nii tugeva hambavärvi muutuse, et abi saab vaid laservalgendusest.

Kui spetsialist on analüüsinud hammaste olukorra, saab juba täpsemalt soovitada sobivaimat valgendusmeetodit.

Üldisteks vastunäidustusteks on:
* Rasedus ja rinnaga toitmine
* Allergia mõne valgendusgeelides kasutatava komponendi suhtes
* Ei ole soovitav teha tugevaid protseduure alla 18.aastasele patsiendile
* Organismi haiguslik seisund

Kuidas kodustes tingimustes ise soodsalt ja tõhusalt hambaid valgendada?
Kõige lihtsam ja odavam võimalus on kasutada oma hambaarsti soovitatud valgendavat hambapastat, mis jagunevad toimelt abrasiivseteks või keemilisteks pastadeks. Abrasiivsed valgenduspastad annavad tugevama valgendava efekti, sest sisaldavad toimeainena sodium bikarbonaati (ingl k baking soda), kuid pikaajalisel kasutamisel kahjustavad hambaemaili. Seega tuleb selliste pastade kasutamisel teha aeg-ajalt pause. Keemilise toimega pastad sisaldavad papaiinekstrakti, mis ei ole hambaemaili suhtes nii agressiivsed, kuid omavad ka nõrgemat valgendavat toimet.

Valgendavad hambapastad annavad pikaajalisel kasutamisel mõne tooni võrra (maksimaalselt 3 tooni) valgemad hambad. Loomulikult sõltub lõpptulemus hamba pigmendist ja struktuurist. Väga suure probleemi korral ei ole tulemus siiski märkimisväärne ja kogemused on näidanud, et väga pikaajaline valgendava hambapasta kasutamine on hambad muutnud nii tundlikuks, mille tõttu kabinetis tehtava valgenduse tarvis ei saa valgendusgeeli hammastele kandagi.

Teiseks koduseks valgendusmeetodiks on hambaarsti poolt valmistatud valgenduskapete kasutamine. Tegemist on hambaarsti poolt konkreetse patsiendi hammaste järgi valmistatud pehmest plastikust hambakaitsete ehk kapetega, mis valgendava karbamiidperoksiidi geeliga täidetuna öö läbi suus hoitakse. Sõltuvalt hamba pigmendist kulub tulemuse saavutamiseks 1-3 nädalat. Selline meetod sobib kergema tooniprobleemi korral tervetele ja väga vähe plommitud hammastele. Tulemuseks on 1-2 tooni võrra heledamad hambad.

Probleeme võib põhjustada hammaste ajutine tundlikus, halvasti istuva hambakaitse serva põhjustatud igemeärritus ja ebamugavustunne kokkuhammustamisel. Probleemiks on ka võimalik väljatilkuv valgendusgeel, mis ärritab suu ja alla neelates ka mao limaskesta.

Protseduurid professionaalide juures

Hammaste pärlpuhastus ehk soodapesu on meetod, mille käigus spetsiaalne granuleeritud ja maitsestatud sooda, vee ja õhu survestatud juga eemaldab hambakattu ja pigmentlaike. Pärast protseduuri on hambad puhtamad ja ka valgemad, kuid valgenduse efekt tuleneb ikkagi pigmentide eemaldumisest hamba pinnalt.

Pärlpuhastus ei kahjusta hambapinda, kuid tähelepanu tuleb siiski pöörata asjaolule, et 2 tundi pärast puhastust ei ole soovitatav süüa, juua ega suitsetada, kuna põhjalik puhastus eemaldab hammastelt kaitsekihi, mis taastub täielikult umbes kahe tunni jooksul.

Keemilise valgendamise puhul kasutab hambaarst spetsiaalset geeli või pastat, milles sisalduvad aktiivsed toimeained (hapnik, vesinikperoksiid, karbamiidperoksiid jt) tungivad hammastesse, muutes neid valgemaks. Tulemust on näha juba nädala jooksul, kuid kõige selgema tulemuse ilmnemiseks on vaja 2-3 nädalat oodata. Protseduur kestab kuni 1,5 tundi, mille jooksul puhastatakse hambad katust, selgitatakse välja soovitud hambatoon ja teostatakse valgendamine. Maksimaalselt muutub hambavärv 8 tooni heledamaks, mis sõltub muidugi hamba struktuurist ja probleemi algpõhjustest. Keemiline valgendamine annab tulemuse 0,5-4 aastaks. Tulemuse hoidmisel on esimesel kohal suuhügieen ja pigmenteerumist soodustavate tegevuste vältimine (suitsetamine, liigne kohv jne).

Vahetult pärast valgendamisprotseduuri võib esineda hammaste külmatundlikkus. Hambaemaili remineralitsiooni kiirendamiseks on soovitav valgendamisjärgselt kasutada spetsiaalseid geele.

Laservalgendus on kõige tõhusam ja kiirem meetod, kuidas ühe visiidiga saada hambaid kuni 9 tooni heledamaks. Laseri abil aktiveeritakse kindla lainepikkuse abil spetsiaalne valgendusgeel, kust eraldub hambale pleegitavaid toimeaineid. Kuna valgendamisprotsessi aktiveerib laserkiir, on hamba kõvakudede kahjustus suurem ning järgnevad paar nädalat tuleb tarvitada fluoriga hambapastat ning kindlasti peab vältima pigmendirohkeid aineid (kohv, koolajoogid, suitsetamine, vein jt).

Laseriga on võimalik valgendada kõiki hambaid (10 ülevalt + 10 alt) kui ka üksikut tumenenud hammast.  Tulemus sõltub paljuski hamba struktuurist: kõige paremini alluvad valgendamisele kollaka tooniga hambad, veidi halvemini pruunika tooniga ning kõige probleemsemad on hallika tooniga hambad, mis ei pruugigi valgeks minna. Samuti sõltub tulemuse kestvus patsiendi edasisest eluviisist ja soovist hambaid valgena säilitada (nt suitsetamine, kui organismi kahjustav tegevus on soovitav üldse maha jätta).

Väga vana sisemise värvimuutuse või suurte täidiste korral on soovitav hammas katta keraamilise laminaadiga. Laminaadiks nimetatakse õhukest portselanist koorikut, mis liimitakse hamba esiküljele. Eelnevalt tuleb hammast veidi lihvida, et säiliks hamba loomulik paksus. Seejärel valmistatakse laminaat, mis kinnitatakse täidismaterjaliga hamba pinnale. Ühe laminaadi hinnaklass jääb 300-1500 euro vahele, sõltuvalt materjalist ja tehnoloogiast ning kestvuseks lubatakse vähemalt 20 aastat. Laminaatide suureks plussiks lisaks vastupidavusele, on väga lihtne hooldus – laminaadi täiskeraamilisele pinnale ei ladestu parkained ning värvimuutust ei põhjusta suitsetamine, kohv ega vein.

Avafoto: Pexels