OHMYGOSSIP – USA teadlased on välja töötanud antibeebipilli, mida tuleb võtta vaid korra kuus. Teadlaste arvates aitab see paremini rasestumist ära hoida. Ajakirjas Science Translational Medicine kolmapäeval avaldatud uurimust on rahastanud Bill & Melinda Gatesi sihtasutus.

Tavaliste antibeebipillide efektiivsus on õige tarvitamise korral 99 protsenti, aga enamasti tehakse võtmisel vigu, mistõttu tegelik efektiivsus on 91 protsenti. Uut tüüpi pill võib aidata efektiivsust tõsta.

Pika toimega rasestumisvastaseid preparaate on ka praegu saada. Näiteks hormoonspiraali kasutusaeg on 5 aastat ja naha alla paigaldatud kapslil 3-5 aastat. Suu kaudu võetavad preparaadid on aga eelistatumad. Seetõttu arvavad teadlased, et uue toote vastu on huvi olemas.

Kuidas see uus pill siis töötab? Selle nö saladuseks on eriline ehitus. Pilli prototüüp on kalamaksaõli kapsli taoline. Kõhtu jõudes muutub see tähe kujuliseks ja hakkab eritama progesterooni hormooni.

Maos laieneb kapsel 5,4 sentimeetri suuruseks. See on maolukutist laiem ja ei pääse enne välja kui on õige aeg. Esialgu on pilli toimet testitud vaid kolme sea peal. Sigadel kestis hormooni eritumine kapslist veel 29. päeval peale manustamist.

Asi on veel üsna varajases staadiumis ja apteegilettidele pole seda niipea oodata. Uut moodi tähekujulise doseerimissüsteemi väljatöötamisega tegeleb Bill & Melinda Gatesi sihtasutuse 13 miljoni dollari suuruse investeeringu toel USA biotehnoloogiafirma Lyndra. Antud süsteemi saab kasutada ka muude ravimite pikemaajalisemaks doseerimiseks. Seda on juba katsetatud malaariaravimite puhul. Inimeste peal hakatakse uut süsteemi katsetama 2021. aastal.

Teadlased on tegelenud ka meeste antibeebipillidega, aga neid pole turule toodud, kuna neis ei nähta potentsiaali.

Mida oleks vaja teada tavalistest antibeebipillidest?

Rasestumisvastastest tablettidest on kõige enam levinud kombineeritud pillid ja sageli nimetataksegi neid lihtsalt pillideks. Kombineeritud pillid sisaldavad kahte sünteetilist naissuguhormooni – östrogeeni ja gestageeni. Pillid erinevad hormooni annuse ja tüübi poolest. Eristatakse kolmefaasilisi ja monofaasilisi tablette. Kolmefaasilistes tablettides muutuvad tsükli jooksul ühe või mõlema komponendi doosid,et paremini jäljendada naise organismi loomulikku hormoonitaset. Monofaasilised tabletid tähendavad, et 21 päeva jooksul võetakse ühesuguse hormoonisisaldusega tablette. Viimasel ajal turule tulnud preparaadid on enamasti monofaasilised.

Eesti naistel on võimalik valida ligi 20 nimetusega antibeebipillide vahel. Põhimõtteliselt on nende toime ühesugune, erinev on vaid nende koostis, ütlevad naistearstid. Üldiselt kirjutavadki naistearstid esmalt välja võimalikult väikese hormoonisisaldusega pillid.

Lisaks kombineeritud pillidele on kasutusel ka minipillid, mis sisaldavad ainult gestageeni. Neid soovitatakse kasutada diabeetikutel, last rinnaga toitvatel emadel, samuti üle 35aastastel suitsetavatel või kõrge vererõhuga naistel. Minipillide puudus on see, et neid peab tarvitama iga päev täpselt ühel ja samal kellaajal.

Uuringutest on selgunud, et kõige rohkem kurdavad antibeebipille tarvitavad naised selle üle, et pillide võtmine kipub ununema. See-eest tänavuse aasta algusest ka Eestis kättesaadava rasestumisvastase plaastriga seda muret ei ole – plaastrit tuleb vahetada vaid üks kord nädalas, üks nädal on aga täiesti plaastrivaba. Koostiselt ja toimelt sarnaneb plaaster kombineeritud pillidega, kuid eeliseks on kasutamismugavus.

Avafoto: Pexels