OHMYGOSSIP — Ketendav peanahk on paljudele tuttav ja sellest vabanemine võib olla lootusetult keeruline. Kui sind vaevab kõõm, loe alt 5 nõuannet, mis aitab sul selle murega lõplikult ühele poole saada, kirjutab Women´s Health.

1. Kuiv peanahk, kõõm ja psoriaas on erinevad asjad
Dermatoloog Francesca Fusco sõnul ei pruugi kuiva peanaha all kannatava inimese pead vaadates midagi märgata, kuid seal siiski võivad olla mõned valged helbekesed. Peanaha kuivus on sageli ka keskkonnateguritest või kasutatavatest toodetest tingitud. Kõõm aga põhjustab kihelemist, kollakat ketendamist ja rasust peanahka. Psoriaas on jällegi täiesti teine lugu ja mõjutab tavaliselt neid, kes on selle suhtes geneetiliselt vastuvõtlikud. Psoriaas võib avalduda ka mujal, kui ainult peanahal. Kui sa pole kindel, millest sinu kuiv peanahk kõneleb, külasta dermatoloogi.

2. Kõõm ei tulene tegelikult kuivusest
Kõõm on tulemuseks liigsele rasususele. “Kahjutu pärm, mis põhjustab kõõma teket, lisandub, kui rasvasust lisandub,” ütleb Center of Dermatology, Cosmetic and Laser Surgery keskuse juht David Bank.

See muidugi ei tähenda seda, et sa enda hügieeni eest halba hoolt kannaksid. Kui peanahk on liialt rasune, on põhjuseks tavaliselt hormoonid. Kui kõõma põhjustavat pärmi on liiga palju, hakkab nahk kõõma tootma, kuna üritab rasust lahti saada.

Kõõma aitab kontrolli alla saada Eestis valmistatud Elisheva & Shoshana “Aloe Vera+ sügavpuhastav šampoon”, mida saad osta SIIT


E&S shampoon

3. Kõõma võib kõige rohkem kohata suvel
Fusco ütleb, et tema kogemuste põhjal esineb kõõma soojadel kuudel – tavaliselt juulist septembrini.

“Liigne higistamine seguneb normaalse rasutootmisega ja levib kogu peanahal, tekitades mulje, et see on rasvasem, kui see tegelikult on, kuna rasu tootmist reguleerivad hormoonid,” ütleb Fusco.

4. Ära ühenda kõõmašampooni tavalise palsamiga
Kõõmašampooniga peab alati kasutama kõõmapalsamit.

“Unilever on teinud selle kohta uuringuid ja välja selgitanud, et kui inimesed kasutavad kõõmašampooni ja seejärel suvalist palsamit, loputavad nad maha pool kõõmašampooni kõõmavastast toimet,” kirjeldab Fusco.

5. Kasuta kõõmahoolduseks mõeldud tooteid regulaarselt
Kui soovid vältida väljanägemist, justkui su juustele oleks sadanud lund, ära jäta duši all käiku vahele.

“Tavaliselt ei soovita dermatoloogid juukseid iga päev pesta, aga kõõma puhul tuleb toimida vastupidi,” soovitab Bank.

“Kui sa ei pese šampooniga piisavalt, halvendab see olukorda, sest peanahal tekib rohkem rasu ja surnud naharakud jätkavad kogunemist,” lisab ta.

Eestis valmistatud juuksesprei, mis aitab peanahka tasakaalustada ja kõõma ennetada. Tutvu tootega SIIN


Avafoto: Pexels/Moose Photos

Loe lisaks:
VÄSINUD JA RÄSITUD juuksed? Siin on teile vajalikud tooted!

10 NÕUANNET, kuidas juuksed väga pikaks kasvatada ja eemaldada peanahale ladestunud kaltsiumisoolad

SÖÖ neid toiduaineid ja juuksed pakatavad elujõust