OHMYGOSSIP – Päikesepõletuse võib saada meist igaüks. Mida aga teha, kui põletasid end nii ära, et nahk on valulik ning punane ning võib-olla on tekkinud isegi villid? Esimene asi, mida nahaarstid soovitavad on kiiresti päikese käest ära tulla ning hoiduda täielikult päikese kätte sattumast vähemalt nädal. Kui see võimalik pole, tuleb päikse kätte minna vaid kandes pikki käiseid ning varjavat peakatet:

8 SOOVITUST, MIDA AGA TASUKS päiksepõletuse korral teha!  Siin on mõned head näpunäited nahaarstidelt, mis kiiresti valule leevendust toovad:

1. Jahuta nahka
Päikesepõletuse korral esmaabi andes tuleb nahka korduvalt jahutada jaheda veega või külma vee mähisega. Samuti võib võtta külma dušši. Kuumatunnet saab leevendada ka hoides külma märga rätikut õrnalt põlenud nahal.

2. Põletusgeelid ja vahud
Spetsiaalsed apteegitooted on jahutavad ja põletikuvastased. Tundlikumad inimesed võiksid olla nendega siiski ettevaatlikud, et ei tekiks allergilisi reaktsioone. Enne geeli kasutamist veenduge, et geel ei sisaldaks lidokaiini või bensokaiini.

3. Aloe Vera
Aloe verat sisaldavad kosmeetikatooted on põletikuvastased, nahale võib määrida ka taimest saadud mahla. Väga tugeva põletuse korral on kõige parem hoida aga nahk puhtana ning lasta nahal hingata.

4. Sooda
Sooda on aluseline ühend, tal on antiseptiline ehk puhastav toime ning sooda aitab põletusest tekkinud sügeluse vastu. Tee soodast ja veest poolvedel pasta ja tupsuta seda nahale. Samuti võid teha leiget soodavanni tervele kehale.

5. Mesi
Meel on samuti põletikuvastane ning bakteritevastane toime. Mesi rahustab ja pehmendab nahka. Lisaks meele on head ka 100% looduslikud ning isevalmistatud saialillesalvid (tähelepanu! kodus ette valmistatud ravisalve hoidke sügavkülmas ning tehke neid väikestesse nõudesse, nii, et kasutusele võttes korraga terve purgikese ära kasutate. Nii väldite koduse ravisalvi halvaksminemist!)

6. Tomat
Teadlased on tõestanud, et tomatis leiduv lükopeen leevendab valu. Võid proovida nahka tupsutada pooleks lõigatud tomatiga või purustatud tomati massiga.

7. Kaerahelbed
Ka kaerahelvestel on põletikusvastane toime, mis leevendab nahaärritust ja valu. Keeda kaerahelbed pudruks, püreesta, jahuta ning kanna nahale.

8. Joo vett või söö veerikkaid puuvilju
Vesi aitab! Veendu, et kehal ei tekiks veepuudust!

8 HOIATUST, MIDA EI TASUKS päiksepõletuse korral teha:

1. Ära kanna kitsaid riideid
Pärast päikesepõletuse saamist peaks laskma nahal hingata. Kitsad riided hõõruvad valutavat kohta ning takistavad vereringet.

2. Ära kasuta lõhnastatud ning rasvaseid kreeme-geele
Lõhnastatud kreemid ärritavad nahka, neid ei soovita kasutada isegi ilma päiksepõletuseta! PS olululine on ka teada, et vahetult enne päikese kätte minekut ärge kunagi keha kreemitage, tehke seda vähemalt tund enne päikesekätte minekut!

Tähelepanu! Hapukoor ja Panthenol kreem päikesepõletusele määrimiseks ei sobi

– Panthenol päikesepõletusele ei sobi, sest takistab naha jahtumist.
– Samuti ei sobi päikesepõlenud nahale rahvameditsiinis sageli soovitatud hapukoor, kuna see sisaldab suurel hulgal rasva, mis ei lase nahale õhku ligi.

3. Ära pane põlenud nahale jumestuskreemi, see võib tekitada allergilisi reaktsioone
Kuigi päikesepõletus võib välja näha väga inetu, ei tasu seda meigiga katta. Põlenud nahk peab saama paranemiseks hingata.

4. Ära kraabi ära kooruvat nahka
Kooruv nahk annab märku naha paranemisest, mistõttu ei tasu seda protsessi segada. Lase ketendaval nahal loomulikult ära tulla.

5. Ära tee ville katki
Sarnaselt kooruvale nahale ei tasu ka ville katki teha. Villil on oluline eesmärk põlenud kohta kaitsta.

6. Ära kasuta nahka koorivaid tooteid
Koorivad tooted võivad sisaldada glükoolhapet, retinoide või salitsüülhapet, mis kahjustavad päikesepõletuse saanud nahka. Kui nahk on päikesepõletuse järel loomulikul teel maha koorunud, siis tasub oodata koorivate toodete kasutamisega veel vähemalt nädal.

7. Ära kasuta nahal alkoholil põhinevaid tooteid
Vaata järele, et päikesepõletuse korral kasutatud tooted ei oleks alkoholile tuginevad. Sellised tooted teevad rohkem halba kui head.

8. Päiksepõletuse korral ei maksa arusaadavalt ka uuesti päikse kätte minna. Tavaliselt paraneb kerge päikesepõletus iseenesest 2–3 päevaga, jätmata jälgi. Mõnikord tekib hiljem peenetäpiline lööve, kahjustunud nahk irdub ja mõni nädal võib kesta ülitundlikkus päikesekiirguse suhtes. Päikesepõletust saab vältida, kui päevitada mõõdukalt.

Suve algul ei tohiks isegi tumedanahalised inimesed otsese päikesekiirguse käes paljalt viibida järjest üle 30 minuti. Keemilist kaitset nahale pakuvad aminobensoehapet sisaldavad päevituskreemid ja -geelid. Kaitsvate ühendite (ingl sun protection factor – SPF) kontsentratsioon, millest sõltub kreemi UV-kiirgust blokeeriva toime tugevus, on tänapäeval tähistatud numbritega. Mida suurem on SPF, seda tugevam on kaitse. Soovitatavalt võiks hooaja algul kasutada SPF ≥15.

Millal pöörduda arsti poole?
Kui nahaärritusele lisanduvad higistamine, värinad ja oksendamine, tuleks kindlasti pöörduda arsti poole.

Avafoto: Pexels/Oleg Magni