OHMYGOSSIP — Inimesed, kes hakkavad oma suhteprobleemidele paarinõustajalt abi otsima, puutuvad kokku kahe murega. Loomulikult muretsevad nad oma suhte olukorra pärast, aga ka teraapia kogemuse enda pärast, vahendab Huffinton Post.

Mida head suhteteraapia teeb? Ja mis tunne on paljastada oma kõige privaatsemad suhte asjaolud täiesti võõrale inimesele? “Väga paljud inimesed tunnevad paariteraapia ees hirmu ja seetõttu jäävadki abita,” ütleb psühholoog Alicia H. Clark.

Vastates põhilistele teraapiaga seonduvatele küsimustele, leiad ehk sinagi julgust enda suhtele abi otsida.

1. Kui kaua me peame teraapiat tegema?
Iga terapeut paneb paika plaani ja kogu teraapia perioodi pikkus sõltub suhte probleemidest, paari omavahelisest progressist. Tavaliselt võtab see protsess aega 3-6 kuud, aga mõnikord ka aasta.

2. Kas terapeut võtab poolehoiu?
Poolte valimine on terapeudi jaoks ohtlik. Loomulikult näeb tema töö ette analüüsida ja olukorda hinnata, aga nad püüavad suhet parandada, mitte partnereid veel kaugemale üksteisest ajada. Abielu terapeute on õpetatud nägema mõlemat perspektiivi. Fookus on suhte vajadustel, mitte ühel inimesel. Võib olla momente või lausa kogu seanss, kus 1 inimene saab rohkem tähelepanu, aga kokkuvõttes saavad suhte mõlemad pooled kuulatud, mõistetud ja toetatud.

3. Kas on okei, kui ma lähen teraapiasse üksi?
Paariteraapia on produktiivsem, kui mõlemad osapooled on kohal. Aga isegi üksi minemine võib suhtele kasu tuua ja aidata ära tunda, kus olete oma suhtes enim vastuolus.

4. Kas sobib, kui me räägime seksist?
Muidugi! Mis iganes magamistoa linade vahel toimub või ei toimu, on seansi ajal rääkimist väärt. Pidage meeles, et kui teil ilmneb spetsiifiline meditsiiniline probleem, suunab terapeut teid tõenäoliselt spetsialisti juurde.

5. Kas teraapias räägitut võib ka väljaspool teraapiat omavahel arutada?
Loomulikult võib teraapias räägitud ka väljaspool teraapiat arutada. Ainsaks eelduseks on, et teil oleks partneriga omavahel hea väljendusoskus. Teinekord võib olla juhus, kus partnerite vahel valitseb väga kehv suhtlus- ja väljendusoskus, mis ajab olukorra veel keerulisemaks. Sellisel juhul tasub teraapias puudutavaid teemasid ainult teraapias arutada.

6. Kas teraapia päästab minu suhte?
Teraapia pole miski, mis muudaks teie suhet üleöö. Teraapia on koht, kus partneriga läbi töötada oma suhte probleemid ning loodetavasti omandada mõningad teadmised ja arusaamad. Terapeut üksi ei saa suhet parandada.

7. Suhe ei toiminud enne, miks peaks see nüüd toimima hakkama?
Ära lase negatiivsusel piire luua. Osadele paaridele tundub, et seanss pole esimesel korral panustav, mistõttu otsustatakse mitte osaleda teisel või kolmandal korral – nad tunnevad, et see on ajaraiskamine. Teinekord pole ajastus lihtsalt õige ja suhte teine pool pole veel punktis, kus ta tunneks, et muutuseid on vaja.

8. Mis siis, kui mulle ei meeldi terapeut? Kas mul on võimalik ta välja vahetada?
Terapeudi leidmine on nagu kohtingutega: ideaalses olukorras sa leiad esimese korraga kellegi, kellega hea klapp ning kustutad kohe kõik kohtingu app´id. Aga nagu kohtingute puhul tavapärane, siis inimesed ei klapi koheselt. Terapeut peaks olema keegi, keda tunned, et saad usaldada ja kellel on sinu paarisuhtega kõige paremad huvid. Kui sa ei tunne sedasi ka peale mitmendat visiiti, otsige enda jaoks keegi, kellega tekib side.

Avafoto on illustreeriv (OHMYGOSSIP)

Loe lisaks:
6 PÕHJUST, miks lahkuläinud suhe uuesti üles soojendatakse

8 nippi, kuidas muuta suhe rahuldustpakkuvamaks

Terapeut Teija-Liisa Ranta annab suhtenõu ning õpetab, kuidas vastassugupooles tähelepanu äratada