OHMYGOSSIP — Isegi, kui tegemist on loodusliku tootega, ei tasu kõike nahahoolduses kasutada, sest tulemused võivad suure tõenäosusega olla pigem halvad, kui head, vahendab Women´s Health.

Internetis on palju DIY (tee ise – toim.) juhendeid, kuidas kodus leiduvast näo- või juuksemask kokku segada, aga kas need ikka annavad sellise efekti nagu loodetakse? Women´s health uuris dermatoloog Mona Gohara´lt, kas on olemas sellised looduslikke aineid, mida ei tohiks kindlasti nahahoolduses kasutada? Loe alljärgnevas, miks näiteks sidrunimahl, söögisooda, toored kanamunad, kaneel ja majonees ei sobi kindlasti nahahoolduseks.

Sidrunimahl
Sidrunimahlal on kahtlemata head omadused, aga seespidiselt tarbituna. Oled ilmselt kuulnud, kuidas sidrunimahla võib otse nahale näoveena panna ja see peaks akne vastu aitama. “Seda ei tohiks kasutada. Sidrun on hape, mis muudab näo ph-taset, hävitab naha kaitsva kihi ja tekitab põletikku ning ärritust,” ütleb Gohara. Sidrunimahl muudab naha vastuvõtlikumaks uv-kiirgusele, mis tähendab, et põled päikese käes kiiremini ära. Gohara ei soovita sidrunimahla isegi mitte veega lahjendada – joo pigem sidrunivett korra päevas.

Kaneel
Üks vlogija soovitas kaneeli ja meesegust teha näomaski, aga mitmed, kes seda järgi proovisid, kommenteerisid hiljem, et see mask ärritas ja põletas nahka. Gahara soovitab kaneeli tarbida ainult toidu sees, mitte naha peal. Sarnaselt sidrunimahlale, muudab ka kaneel naha ph-taset, mis omakorda tekitab ärritust. See pole seda väärt!

Majonees
Ära mitte proovigi majoneesiga nägu määrida, sellest on kindlasti rohkem kahju, kui kasu. Majonees ummistab poorid, mida sa ju kindlasti ei taotle. Kui su näonahk kaldub aknele ja loodad näiteks maoneesi-muna-õli segust leevendust leida, siis tegelikult on see kohutav kombo, mis keerab akne tekkimise protsessis vunki juurde.

Toored kanamunad
Arvatakse, et munavalge aitab poore vähemnähtavaks muuta. Võib tunduda, et see isegi toimib, aga mis hinnaga? Gohara hoiatab, et toored munad võivad sisaldada salmonella bakterit, mis põhjustab toidumürgitust. Niisis ära kasuta kanamune näohoolduses, sest see võib kogemata suhu sattuda. Gohara ütleb, et need näomaskid, kus on kirjelduses kanamuna koostises, ei ole samasuguse riskiga, kuna seal ei kasutata toorest kanamuna.

Söögisooda
Väljaspool kööki teeb söögisooda ka puhastamise abiainena rõõmu. Ilmselt oled kuulnud, et söögisooda segatuna meena on heaks abivahendiks akne ärahoidmises ja niisama kooriva vahendina. Gohara soovitab söögisoodat kindlasti mitte kasutada, sest see on leeliseline ja muudab naha happelisuse taset. See võib kahjustada naha pealmist kihti, mis aitab baktereid tõrjuda. Söögisooda kasutamine näohoolduses muudab naha punetavaks, ärritunuks ja tekitab põlenud tunnet.

Avafoto on illustreeriv: Instagram/@mezenova