OHMYGOSSIP — Inimese aju on arenenud arvustama. See ellujäämismehhanism muudab raskeks kellegagi tutvumise ilma tema käitumise mõõtmise ja hindamiseta.

Kuigi me võime arvata, et meie hinnangud põhinevad vestlustele ja muule ilmsele käitumisele, siis uuringud ütlevad midagi muud. Tegelikult suurem osa meie hinnangust keskendub väiksematele, vähemmärgatavatele asjadele, nagu näiteks käepigistus ja kehakeel. Tihti me kujundame arvamusi ainult nendele asjadele põhinedes.Me oleme nii osavad teiste inimeste iseloomude arvustamises väikeste asjade põhjal, et Kansase Ülikooli uuringus hindasid asjaosalised inimeste iseloomuomadusi, nagu näiteks ekstravertsust/introvertsust, emotsionaalset stabiilsust, nõusolekut, kohusetundlikkust ja avatust, vaadates ainult pilte nende kantud jalanõudest.

Meie alateadvuslik käitumine omab enda keelt ja nende sõnad ei ole alati lahked. Need käitumised on ilmselt saanud lahutamatuks osaks meie olemusest ja kui sa ei kuluta piisavalt aega nende üle mõtlemiseks, siis on nüüd ehk hea aeg alustamiseks, sest need võivad saboteerida sinu karjääri.

1. Kuidas sa kohtled kelnereid ja administraatoreid
Kuidas sa kohtled teenindajaid viitab nii väga sinu olemusele, et sellest on saanud intervjueerimise taktika. Hinnates sinu suhtlemist teenindajatega teel hoonest sisse ja välja, saavad intervjueerijad aru, kuidas sa muidu inimesi kohtled. Enamik inimesi käitub teisiti, kui nad vestlevad palkavate tööandjatega või teiste “tähtsate” inimestega, aga mõned muutuvad täielikult peale uksest väljumist, koheldes teisi põlguse ja ükskõiksusega. Ärilõunad on teised kohad, kus sellised asjad selguda võivad. Ükskõik kui viisakas sa oled inimestega, kellega lõunatad, siis see on kõik tühine, kui nad näevad sind teistega kehvasti käitumas.

2. Kui tihti sa oma telefoni kontrollid
Pole midagi frustreerivamat, kui keegi keset vestlust telefoni välja võtab. Selline tegu näitab austuse, tähelepanu, kuulamisoskuse ja tahtejõu puudumist. Kui tegu pole hädaolukorraga, siis on tark hoida telefon paigal. Elon’i Ülikoolis tehtud uuring kinnitas, et telefoni haaramine keset vestlust vähendab näost-näkku suhtlemise kvaliteeti ja kvantiteeti.

3. Korduvad närvilised harjumused
Oma küünte või näo katsumine või naha kiskumine on tüüpilised närvilisuse, ülekoormatuse ja kontrolli puudumise märguanded. Michigan’i Ülikooli uurimus väidab, et sellised närvilised harjumused viitavad perfektsionistlikule iseloomule ja perfektsionistid hakkavad neid tegema siis, kui nad on frustreeritud või igavlevad.

4. Kui kaua sul kulub aega küsimuste esitamiseni
On sul kunagi olnud kellegagi vestlust, kus ta räägib kogu aeg ainult iseendast? See kui palju aega inimesed mööda laseb enne, kui nad sinu kohta huvi tunnevad, on tugev iseloomu indikaator. Inimesed, kes ainult iseendast räägivad on enamasti enesekesksed “võtjad”. Inimesed, kes esitavad ainult küsimusi ja jagavad enda kohta vähe, on enamasti vaiksed, tagasihoidlikud “andjad”. Need, kes omavad tasakaalu andmise-ja-võtmise vahel on head vestluskaaslased.

5. Sinu käepigistus
On tavaline, et inimesed seostavad nõrka käepigistust enesekindluse puudumisega ja üleüldise tülpinud suhtumisega. Alabama Ülikooli uurimus näitas, et kuigi pole ohutu teha järeldusi, kellegi kompetentsuse üle nende käepigistuse järgi, siis saab ikkagi õigesti tuvastada nende iseloomu omadusi. Eriti näitas uurimus, et tugev käepigistus võrdub vähem häbeliku, vähem neurootilise ja rohkem ekstravertse iseloomuga.

6. Hilinemine
Hilinemine paneb inimesi arvama, et sul puudub austus ja sa kaldud edasilükkamisele, lisaks ka laiskus ja ebahuvitatus. Vastupidiselt nendele arvamustele näitas Jeff Conte poolt läbi viidud uuring, San Diego Osariigi Ülikoolis, et hilinemine on enamasti iseloomulik inimeste puhul, kes teevad mitut asja korraga või omavad pingevabama B-tüübi iseloomujooni. Conte uuring leidis, et B-tüübi inimesed hilinevad tihti, sest nad kogevad aega aeglasemalt, kui teised meist. Põhiline siin on hilinemisest liigseid järeldusi mitte teha. Parem on küsida, mis selle põhjustas, kui ise järeldada.

7. Käekiri
Leidub kõiksugu vääraid stereotüüpe, mis püüavad sinu käekirja seostada sinu iseloomuga. Näiteks usutakse, et see kui tugevasti sa kirjutusvahendi paberile surud, näitab kui pinges sa oled, käekirja kalle osutab introvertsusele või ekstrovertsusele ja korralikkus/korratus avaldab sinu organisatsioonilist suunitlust. Uurimused käekirja ja iseloomu vahel on parimal juhul mittelõplikud. Kui sul on vaja tähtsat kirja kirjutada, siis ma soovitan kasutada klaviatuuri, et hoida asju neutraalsena.

8. Silmside
Silmside juures peamine on tasakaal. Kuigi on oluline hoida silmsidet, siis tehes seda 100 protsenti ajast jääb sinust agressiivne ja kahtlane mulje. Samas liiga lühidane silmside vestluse ajal tekitab ükskõikse, häbeliku või kimbutuses oleva mulje. Uuringud on näidanud, et vestluse käigus umbes 60-ne protsendilise silmsideme hoidmine tundub kõige õigema tasakaaluga ja jätab sinust huvitatud, sõbraliku ja usaldusväärse mulje.

Kokkuvõtvalt

Vahel määravad väikesed asjad elus suure erinevuse. On hea olla nendeks valmis, et sa saaksid jätta endast tugeva mulje.

Avafoto on illustreeriv, modell: Marianne Kallio (Foto © Ohmygossip Couture /Marika Kiviharju)
Allikas: Omg.ee

Kõiki uudiseid OHMYGOSSIP´i rubriigist “Mitmesugust” saate lugeda SIIT

Save

Save