Eile õhtul olid Rootsis tänavad tühjad. Rootsi valis eurolaulu. Neli miljonit jälgis lauluvõistlust teleri ees istudes. Globen Stockholmis, kus iga-aastane suurüritus toimus, mahutas 12 000 inimest, neist 380 olid ajakirjanikud.

Finaalile eelnes kuus nädalat kestnud sissejuhatus. Kõigepealt toimusid Rootsi erinevates linnades publiku ees neli eelvooru, milles osales kokku 40 lugu ning edasi pääses igast voorust rahvahääletuse alusel kaks lugu. Finaalikohti on aga kümme ja kaks viimast osavõtjat selgusid samuti publiku ees toimunud võistlusel, mille nimeks “Teine Võimalus”.

Eile olid kümme õnnelikku finalisti võistlustules Globen´is. Laule hindasid 11 zhüriid, kuus neist välismaalt ja neli Rootsi erinevatest linnadest. Rahva poolt antud häältel oli sama suur osakaal kui zhürii poolt antud punktidel. Eelmisel aastal koguti tänu telefonihääletusele 8,2 miljonit krooni arengumaade laste toetuseks. Välismaised zhüriid olid kaasatud selleks, et leida just see õige lugu, mis Eurovisiooni Lauluvõistluselt võidu koju võiks tuua. Ei ole välistatud, et rahvusvaheliste zhüriide osatähtsus tulevikus isegi tõuseb. Tänavu esindasid “Euroopa häält” Kreeka, Prantsusmaa, Iirimaa, Norra, Venemaa ja Serbia. Laulud olid ingliskeelsed.

Suurejoonelise show juhatas sisse video, milles Silvester Stallone tervitas oma head sõpra ja kaasnäitlejat, üht kolmest saatejuhist, USA-s elavat Dolph Lundgren´i, kes märulifilmides mängides kuulsust on kogunud. Saatejuhtide laulu ja publiku lõputute  juubelduste saatel sisenesid võistlejad punavalgeid poksimantleid ja -kindaid kandes n.ö.”poksiringi”. Koos tantsijatega oli eile esinejaid laval üle 90.

Pärast seda kui kõik võistluslaulud ette olid kantud, toimus vahepalana “duell” kahe igavese konkurendi Norra ja Rootsi vahel. Nimelt tulid kordamööda lavale endised eurolaulude esitajad mõlemast riigist ja esitasid katkendi oma eurolaulust, neist vanim esines Eurovisioonil 1967-l aastal. Viimasena esitas eelmisel aastal Norrale kauaigatsetud võidu toonud ja iidolistaatusesse tõusnud karismaatiline Alexander Rybak oma võiduloo “Fairytale.”

Võitjaks tuli nooruke Anna Bergendahl lüürilise ballaadiga “This is my life”, seda tänu rahva tugevale toetusele. Tänaseks on laul juba ekspertide poolt kriitikatule alla sattunud, kuna võib Eurovisioonil paljude teiste ballaadide hulka lihtsalt “ära kaduda”. Rahvusvahelised zhüriid oleks Eurovisiooni Lauluvõistlusele saatnud Andreas Johnson´i lauluga “We can work it out”. Aastaid tagasi vallutas Andreas oma looga “Glorious” kogu Euroopa ja jõudis mitmete edetabelite tippu.

Täna “Afonbladet”-i poolt läbiviidud küsitlus näitab, et 81% lugejatest ei usu, et rootsi võidulugu Eurovisioonil edu saadab.