OHMYGOSSIP — Kas toored köögiviljad on kasulikumad kui keedetud? Kas hilisõhtune söömine tõstab kaalu? Alljärgnevast võid lugeda kümnest tavalisest müüdist tervisliku toitumise kohta, millest kirjutab Daily Mail.

1. Mustikad sisaldavad rohkem antioksüdante kui teised marjad ja puuviljad

Antioksüdandid, mis kaitsevad organismi vähki tekitavate vabade radikaalide eest on pidevalt kõneaineks. Neid on ülistatud kui parimat allikat antioksüdantide vastu võitlemisel. Tegelikult pole mustikad paremad kui teised marjad ja puuviljad. “Isegi kui mustikad on nimekirja tipus, on teadlased avastanud teisi allikaid, mis on veelgi paremad, näiteks tume shokolaad,” ütleb toitumisfüsioloog Angela Dowden. Mustikad on rikkad kõigest teatud tüüpi antioksüdantide poolest, mida leidub rohkesti ka näiteks viinamarjades. Punased viinamarjad pole mitte vaid kasulikumad vaid ka odavamad kui mustikad.

2. Rasvavaene toit aitab kaalus alla võtta

Sa ei söö “korralikku”  toitu vaid valid madala kalorisisaldusega variandid rasvarikkama asemel? Rasvavaesed ja valmistoidud on alati ahvatlevad kui oled otsustanud kaalus alla võtta. Kuid sageli pole need mitte vaid suure suhkru, süsivesinike ja kunstlike magusainete sisaldusega, vaid neis on sama palju kaloreid kui “rasvarikkamates” toiduainetes. “Parem on süüa väiksem portsjon “tavalist” toitu, mis sisaldab rohkem rasva, kuid vähem suhkrut,” ütleb Angela Dowden.

3. Öine söömine teeb paksuks

Kas Sul on must südametunnistus selle tõttu, et sööd hilja õhtul või lausa öösel? Kalorid on kalorid, vaatamata sellele, kas sööd hommikul, päeval või öösel. Ahvide peal tehtud uurimused näitasid, et loomad ei võtnud kaalus juurde, olenemata sellest, kas nad sõid 6% või 65% toidust öösel.  Kuid vaatamata sellele oleks ikkagi samm õiges suunas õhtust söömist vältida, toonitab Angela Dowden:  “Inimestel on kombeks terve õhtu teleka ees snäkke süüa ja seda eriti siis, kui nad on päeva jooksul liiga vähe söönud”.

4. Muna tõstab kolesteroolitaset

Vaatamata sellele, et muna sisaldab kolesterooli, saab inimese keha ise reguleerida kui palju kolesterooli ta toodab. Lihtsalt öeldes, keha toodab vähem kolesterooli kui me sööme muna. University of Surrey´s tehtud uurimus näitas, et pärast seda kui inimesed sõid kaks muna päevas kaheteist nädala jooksul, ei tõusnud ühegi uurimuses osalenud inimese kolesteroolitase. Peale selle, et munad on suhteliselt kalorivaesed (kõigest 75 kalorit ühe keedetud muna kohta), sisaldavad need ka D vitamiini, B-12 vitamiini ja teisi toitaineid.

5. Margariin on südamele kahjulik

Jah, varasematel aegadel oli see tõesti tõsi. Varem oli margariin täis transrasvhappeid, mis tõstavad kahjuliku kolesterooli taset organismis, mis omakorda pidurdab rasva lagundamist ja vähendab kasuliku kolesterooli taset. See aga soodustab südamehaiguste ja suhruhaiguse teket. Pärast teravat reageerimist tarbijate poolt on margariini koostist muudetud ning see sisaldab nüüd tervislikumaid ja küllastamata rasvu.  Angela Dowden´i arvates on margariin kasulikum kui või.

6. Kofeiinivaba kohv ei mõjuta energiataset organismisk

Võib ju uskuda, et kofeiinivaba kohv on just selline nagu ta kõlab – vaba kofeiinist. Tegelikult sisaldab ka see kofeiini, isegi kui seda on vähe, kõigest 5 mg võrreldes tavalise kofeiiniisisaldusega, mis on 90 mg või enam tavalises kohvis. Peale selle on uurimused näidanud, et kofeiinivaba kohv võib teha unisemaks kui kohvijoomisest täielikult loobumine. Dr. Crystal Haskell Norhumbria Ülikoolist avastas, et kofeiinisisaldus, mis on väiksem kui 10 mg, mõjub tegelikult nii, et inimesed tunnevad end väsinuna ja nende mälu halveneb. See tulenevat sellest, et kui me kohvi joome, eeldab organism kõrgemat kofeiinitaset.

7. Puu- ja juurvilju tuleb hoida külmutuskapis

Arbuus, mida säilitati kaks nädalat toatemperatuuril, sisaldas kaks korda rohkem betakaroteeni ja 20% enam lükopeeni (mõlemad on antioksüdandid), kui arbuus, mida säilitati külmutuskapis sama aja jooksul, seda Oklahoma teadlaste andmetel USA-s. Ka banaanid ja virsikud on kasulikumad kui neid hoitakse 20 kraadi juures.

8. Selleks, et kaalus alla võtta, söö kooraga vähem, aga tihti

Mis on siis tegelikult kasulikum, kas süüa päeva jooksul kolm tugevat kõhutäit või kuus väikest? Austraalia teadlane Dr. Michelle Palmer jälgis kaalust allavõtmise protsessi kahe vastava grupi puhul ja tuli järeldusele, et nad võtsid kaalust alla samapalju. “Vähe ja tihti süües võib näljatunnet kontrolli all hoida, kuid samas peitub risk, et tarbitakse enam kaloreid, ” ütleb toitumisfüsioloog Angela Dowden.

9. Toored köögiviljad on toitaineterikkamad kui keedetud köögiviljad

Juba kaua on oldud arvamusel, et köögivilju keetes kaob osa nende kasulikest omadustest. Kuid see pole alati tõsi. Tüüpiliseks näiteks on porgandid. Porgandeid keetes tekib kahjustus, mille tulemusel vabaneb osa betakaroteeni, mis on antioksüdant ja kaitseb nahka.

10. Valge liha on rasvavaesem kui punane liha

Paljud, kes soovivad kaalus alla võtta, valivad valguallikaks kana. Tegelikult võib linnuliha olla rasvasem kui lahja lihatükk. “See müüt pärineb tõenäoliselt nendest aegadest kui liharaiujad jätsid lihatükkide külge palju rasva. Nüüdseks on rasvasisaldus peaaegu sama,” ütleb Angela Dowden. Taine loomalihatükk sisaldab kõigest 5 gr rasva 100 gr kohta, samas kui kanakoib võib sisaldada kuni 9 gr 100 gr kohta.

 

Loe ka:
9 toiduainet, mis teevad su figuuriga imet!
OHMYGOSSIP — Kehakaalu alandamisel on oluline, et süüakse vähem, kuid mõned toiduained võivad kaalualandamisele märgatavalt kaasa aidata ja tervist parandada. Toitumisspetsialistide sõnul võiks sagedamini kanamune süüa, kirjutab Health 24.com.