L, 30. jaanuar 2010 19:00, Estonia kontserdisaal, Tallinn
P, 31. jaanuar 2010 16:00, Mederi saal (Gustav Adolfi Gümnaasium), Tallinn
P, 31. jaanuar 2010 19:00, Niguliste muuseum-kontsertsaal, Tallinn
K, 3. veebruar 2010 19:00, Estonia kontserdisaal, Tallinn
N, 4. veebruar 2010 19:00, Mederi saal (Gustav Adolfi Gümnaasium), Tallinn
R, 5. veebruar 2010 19:00, Niguliste muuseum-kontsertsaal, Tallinn
L, 6. veebruar 2010 19:00, Estonia kontserdisaal, Tallinn

30.01.2010 kell 19.00 Estonia kontserdisaalis
Barokkmuusikafestivali avakontsert
“Kuldne Bach”

TALLINNA KAMMERORKESTER
Solistid:
   Ramin Bahrami (klaver, Iraan)
   Anu Komsi (sopran, Soome)
   Jüri Leiten (trompet)
Dirigent Andres Mustonen

J. S. Bach
   Klaverikontsert d-moll
   Kantaat BWV 51
   Brandenburgi kontsert jm

Helilooja, keda Ramin Bahrami nimega kõige sagedamini seostatakse, on kahtlemata Johann Sebastian Bach. Temale on noor pianist pühendanud suurema osa oma kariäärist, tuues sellega kaasa suurima edu. Sündinud Teheranis 1976. aastal, õppis Bahrami Piero Rattalino juures G. Verdi nimelises konservatooriumis (Milaano, Itaalia) ning seejärel “Incontri col Maestro” klaveriakadeemias Imolas (Bologna). Hiljem jätkusid õpingud Stuttgarti Muusikakõrgkoolis Wolfgand Bloseri käe all. Kuid Bahrami on olnud ka Alexis Weissenbergi, András Schiffi, Robert Levini ja eriti Rosalyn Turecki õpilaseks – just viimane on kõige ulatuslikumalt populariseerinud oma uurimuste ja esinemiste kaudu Bachi teoseid.

Tallinna Kammerorkester (TKO) on moodustatud 1993. aasta aprillis Tõnu Kaljuste initsiatiivil varasemalt eksisteerinud Tallinna konservatooriumi üliõpilaste keelpilliorkestrist, mille kutsus 1989. aastal kokku Jüri Gerretz. Kunagisest peamiselt koostöös Eesti Filharmoonia Kammerkooriga üles astunud orkestrist on TKO tõusnud arvestatavaks iseseisvaks muusikakollektiiviks. Selle tõendusena on mitmed maailma nimekad solistid kutsunud TKOd oma festivalidele: Arto Norase kammermuusika festivalil Naantalis on osaletud kaks korda, 2008. aasta kevadel mängiti Moskvas Aleksander Rudini festivalil “Pühendus”, koos Jaakko Kuusistoga astuti aga üles Tuusulanjärve kammermuusikapäevadel. 2008. aasta novembris toimus Tallinna Kammerorkestril koos EFK ja Tõnu Kaljustega kolmenädalane kontserdireis USAs, 2009. aasta sügisel ootas Tallinna Filharmoonikuid, mille moodustavad TKO muusikud, aga Brüsseli esindussaal Flagey koos Juri Bashmeti ning Andres Mustoneniga, samuti Šveitsi parimad kontserdipaigad koos EFK ning Daniel Reussiga. 2010. aasta oktoobris esineb Tallinna Kammerorkester Viini Musikvereini Kuldses Saalis, kus koos suurepärase pianisti ja tundliku muusiku Lisa Smirnovaga esitatakse Andres Mustoneni juhatusel viini klassikute igikestvat loomingut. 1996. aastal ilmus plaadifirmalt ECM kaks TKO-le olulist helisalvestust: Erkki-Sven Tüüri “Crystallisatio” koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga ja Arvo Pärdi “Litany” koos The Hilliard Ensemble’i, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Leedu Kammerorkestriga. 2001. aasta mais ilmus aga samalt plaadifirmalt esimene Tallinna Kammerorkestri CD – “Neenia” Heino Elleri keelpillimuusikaga. Orkestriga on töötanud sellised dirigendid nagu Juha Kangas ja John Storgårds Soomest, Richard Tognetti Austraaliast, Terje Tonnesen Norrast, Valentin Zhuk ja Daniel Raiskin Hollandist, rääkimata meie endi dirigentidest, nagu Eri Klas, Andres Mustonen, Risto Joost, Olari Elts, Paul Mägi, Arvo Volmer, Vello Pähn jpt. Olulisel kohal on orkestri kontserdielus koostöö noorte dirigentidega. TKOga on koostööd teinud paljud mainekad solistid: Arto Noras, Aleksander Rudin, David Garrett, Viktor Tretjakov, Kolja Blacher, Jaakko Kuusisto, Pekka Kuusisto, Mika Väyrynen, Marko Ylönen, Kalle Randalu, Sergei Stadler, Michel Lethiec. TKO kontsertmeister on Harry Traksmann ning tegemisi kureerib Tallinna Filharmoonia kunstiline juht Eri Klas.

Pileti hind: 180.-. Soodushind: 135.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

31.01.2010 kell 16.00 Mederi saalis
RAHMIN BAHRAMI (klaver, Iraan/Saksamaa)

Johann Sebastian Bach. Goldbergi variatsioonid

Helilooja, keda Ramin Bahrami nimega kõige sagedamini seostatakse, on kahtlemata Johann Sebastian Bach. Temale on noor pianist pühendanud suurema osa oma kariäärist, tuues sellega kaasa suurima edu. Sündinud Teheranis 1976. aastal, õppis Bahrami Piero Rattalino juures G. Verdi nimelises konservatooriumis (Milaano, Itaalia) ning seejärel “Incontri col Maestro” klaveriakadeemias Imolas (Bologna). Hiljem jätkusid õpingud Stuttgarti Muusikakõrgkoolis Wolfgand Bloseri käe all. Kuid Bahrami on olnud ka Alexis Weissenbergi, András Schiffi, Robert Levini ja eriti Rosalyn Turecki õpilaseks – just viimane on kõige ulatuslikumalt populariseerinud oma uurimuste ja esinemiste kaudu Bachi teoseid. Bahrami debüüt Teatro Bellini saalis Catanias 1998. aastal oli niivõrd erakordne, et ta kuulutati kohe linna aukodanikuks. Alates sellest päevast on ta andnud palju kontserte tuntuimates saalides kõikjal Itaalias ja Saksamaal nagu ka kõrgelt hinnatud rahvusvahelistel festivalidel. Need paljud esinemised on aina süvendanud Bachi teoste tunnetamist, mis on talletatud kolmel helikandjal Decca märgi all (Goldbergi variatsioonid, 7 Partitas ja Fuugakunst). Järgnev Itaalia turnee oli samuti suur triumf, eriti kontserdid sellistes saalides nagu Teatro Comunale (Bologna), Teatro La Fenice (Veneetsia) ja Accademia di Santa Cecilia (Rooma) – seal esines ta nimekas sooloklaveri sarjas Serie Solo Piano koos Maurizio Pollini, Grigory Sokolovi, Daniel Barenboimi, Jean-Yves Thibaudet ja Evgeny Kissiniga ning kus 2008. aastal esines Bachi-maratonil koos tšellisti Mario Brunelloga. Jaanuaris 2009 auhinnati Bahramit tiitliga “Città di Piacenza – Giuseppe Verdi”, kui muusikaelu särav tegelane – auhind, mida enne teda on antud suurkujudele nagu Riccardo Muti, Josè Cura, Leo Nucci ja Pier Luigi Pizzi. Maikuus 2009 toimus oluline debüüt Leipzigis koos Gewandhaus orkestri ja dirigent Riccardo Chailly´ga, samuti osales ta rahvusvahelisel pianistide festivalil “Arturo Benedetto Michelangeli” di Brescia e Bergamo. Teda on kutustud lisaks barokkmuusikafestivalile Eestis osalema ka “Piano aux Jacobins” festivalile, mis tähistab oma 30. aastakäiku.

Pileti hind: 180.-. Soodushind: 135.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

 

31.01.2010 kell 18.00 Niguliste kirikus
Vokaalansambel STILE ANTICO (Suurbritannia)
“IN PARADISUM”

Renessanssi meistrite luigelaulud ja paradiislikud motetid
   Guillaume Dufay “Ave regina caelorum”
   Plainchant “Reqiuem aeternam”
   Josquin des Prez “O bone et dulcissime Jesu”
   Plainchant “Lacrimosa”
   Alonso Lobo “Versa est in luctum”
   Plainchant “Pie Jesu”
   John Sheppard “Media vita”
VAHEAEG
   Nicol
as Gombert “Magnificat”
   Plainchant “Lux aterna”
   William Byrd “Retire my soul”
   Plainchant “Libera me, Domine”
   Orlande de Lassus “Vide homo” (Lagrime di San Pietro)
   Plainchant “In paradisum”
   Heinrich Schütz “Herr, wenn ich nur Dich habe”

Stile Antico on briti vokaalansambel, kes on spetsialiseerunud renessanssi ja varase barokkmuusika esitamisele. Loodud 2001. aastal, on neid kirjeldatud kui “renessansiaja vokaalgruppide esindajate heledamaid tähti”. Erinevalt ansamblitest Tallis Scholars ja The Sixteen, ei seisa Stile Antico ees dirigenti – lauljad harjutavad ja esinevad kui kammermuusikud. See lähenemisviis on kõrgelt hinnatud kriitikute seas. Stile Antico lindistab eksklusiivselt Harmonia Mundi märgi all ning on firmaga koostöös väljastanud 3 CDd. Nende debüütalbumit “Music for Compline” saatis suurepärane edu jõudes Billboardi klassikalise muusika edetabeli 2. kohale. Alates 2007. aastast on ansambel teinud tihedat koostööd Stingiga, andes kontserte Euroopas, Austraalias ja Kaug-Idas projektiga “Songs from the Labyrinth”.

Pileti hind: 180.-. Soodushind: 135.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

 

3.02.2010 kell 19.00 Estonia kontserdisaalis
Orkester I VIRTUOSI ITALIANI (Itaalia)
PAOLO POLLASTRI (oboe)

Kavas Marcello ja Albinoni oboekontserdid, Locatelli, Tartini, Geminiani

Orkester I Virtuosi Italiani on ligi kahekümne tegutsemisaasta jooksul esinenud kõikjal Itaalias ja Euroopas. Pärast esmakordset ja juubeldavat esinemist Eestis 2008. aasta Barokkmuusikafestivalil, ollakse seekord valmis uueks säravaks etteasteks koos meisterliku oboistiga. Orkester on salvestanud üle 50 heliplaadi selliste tuntud plaadifirmadega nagu Chandos, EMI, Naxos, Dynamic, Verany, Arcadia jpt. Koostööd on tehtud tuntud dirigentide ning solistidega, nagu näiteks Barbara Hendricks, Fabio Biondi, Pavel Vernikov, Patrick Gallois, Natalia Gutman, Julian Rachlin jpt. Orkester on tihe külaline enamikel olulisematel barokkfestivalidel. Samuti on tehtud koostööd New York City balletiteatriga ning Pariisi ooperiteatriga Opera Comique. I Virtuosi Italiani asutaja ning juhtfiguur on orkestri kontsertmeister Alberto Martini. Hoolimata traditsioonilisest vormist on orkestri repertuaaris olulisel kohal ka jazz- ning maailmamuusika, koostööd on tehtud mainekate muusikutega nagu Chick Corea, Goran Bregovic, Michael Nyman, Franco Battiato. Orkestri esimene külalisdirigent on Corrado Rovaris. Juba aastaid on I Virtuosi Italianil Veronas oma kontsertsari “I Concerti della Domenica” ning läbi viiakse rahvusvahelist festivali “Festival Atlantide” koostöös Teatro Nuovoga. Hiljuti ühines orkester kõrgelt hinnatud kammerorkestriga Accademia I Filharmonici. Kahe kollektiivi kõrge kunstiline tase ning sünergia annab lootust viljakaks koostööks ning et orkester tõuseb nii Itaalia kui ka Euroopa muusikamaastiku esinumbriks.

Pileti hind: 200.-. Soodushind: 150.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

 

4.02.2010 kell 19.00 Mederi saalis
MARTTI ROUSI (tšello, Soome)

Kaija Saariaho. 7 papillons (2000)
J. S. Bach. Suite nr 1 G
Magnus Lindberg. Partia (2001)
J. S. Bach. Suite nr.5 c

Martti Rousi on üks Soome juhtivamaid keelpillimängijaid, kes alustas muusikaõpinguid kodulinnas Turkus 1968. aastal Timo Hanhineni ja Seppo Kimaneni juures ning jätkas Sibeliuse Akadeemias Arto Norase klassis. Juba aastal 1982 võitis Rousi Turkus toimunud tšellistide konkursi misjärel teda kutusti esinema pea kõigi nimekamate soome orkestrite ette. 1985. aastal sai Rousi Fulbright-stipendiumi õppimaks Janos Starkeri juures Indiana Ülikoolis, olles seal toimunud tšellokontsertide konkursil samuti võidukas. Ta on saanud osa ka William Pleethi, Valter Deshpalj´ ja Natalia Gutmani koolitustest.1986. aastal võitis Rousi hõbemedali mainekal Tšaikovski nimelisel konkursil Moskvas ning see avas talle tee juhtivate Skandinaavia ning Euroopa orkestrite ette. Nii on koostöö teda kokku viinud ka suurepäraste dirigentidega: Esa-Pekka Salonen, Okko Kamu, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Olli Mustonen, Leif Segerstam, Valeri Gergijev, Emmanuel Krivine, Bernhart Klee, Joseph Swensen ja Muhai Tang. Lisaks soolokariäärile osaleb Rousi regulaarselt ka olulisematel kammermuusika festivalidel nii Euroopas kui ka USAs. 1990. aastatel mängis ta klaveritrios viiuldaja Leonidas Kavakos´e ja pianisti Peter Nagy´ga. Alates 1993. aastast on Rousi Turku muusikafestivali kunstiline juht ning aastast 1995 Sibeliuse Akadeemia professor. 2010. aastal on tema kunstiliselt koostada SIBAFEST (Sibeliuse Akadeemia festival). Rousi lindistuste hulka kuuluvad mitmed soolo- ja kammermuusika plaadistused firmale Ondine ning Finlandia. Martti Rousi mängib Carlo Giuseppe Testore valmistatud tšellol aastast 1698 ja J.-B. Lefevre pillil aastast 1760.

Pileti hind: 140.-. Soodushind: 105.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

 

5.02.2010 kell 19.00 Niguliste kirikus
MAGNUS HORTUS MUSICUS

EESTI FILHARMOONIA KAMMERKOOR
MAGNUS HORTUS MUSICUS

Kavas 16.-17. sajandi itaalia ja saksa mitmekoorimuusika – Monteverdi ja 3 S-i (Schütz, Scheidt, Schein)

Juba rohkem kui 500 aastat seisab Toompea veerul Tallinnas uhkelt Väravatorn, mis juba kaugelt üle 30 aasta on olnud kodupaik ansamblile Hortus Musicus. Selline iga on ühe kammeransambli jaoks fenomen – tegemist on Euroopa vanima pidevalt tegutsenud vanamuusikakollektiiviga. Hortus Musicuse ja Väravatorni sümbioos on paljutähenduslik ja võluv. Sama harukordne ja erandlik nagu linnamüüri tähtis tugipunkt Väravatorn, on ka Hortus Musicus ise. Ansamblit pole võimalik otseselt kuhugi lahtrisse liigitada. Võrsunud küll akadeemilise hariduse pinnaselt, leidis tulihingelise teisitimõtleja Andres Mustoneni eestvedamisel 1972. aastal sündinud grupp kohe alguses oma muusika, mida tollases Nõukogude Liidus, aga ka mujal Euroopas, oli harrastatud väga harva. Just vanamuusika oli see, mis vastas noorte inimeste energiast pakatavale soovile mängida midagi senikuulmatut. Hortus Musicus on oma tegutsemisaja jooksul käinud läbi kogu Euroopa muusikaajaloo, alates Gregoriuse koraalist ja lõpetades 18. sajandi suurte barokkheliloojatega. Loetelu Hortuse repertuaarist tuleks väga pikk. Lihtsam oleks öelda, et Euroopa vanemas muusikas ei ole sellist žanri või perioodi, mis ansambli kavades 35 aasta jooksul poleks esinenud. Renessansiajastu värvikirev ja energiast pakatav muusikapidu Euroopa õukondades on Hortuse programmides olnud loomulikult kesksel kohal läbi aegade ja on kujunenud muusikaliseks vapiloomaks, mille järgi ansamblit maailmas teatakse. Hortus Musicus saavutas tuntuse vanamuusikaansamblina. Kuivõrd kollektiivile on olnud kogu aeg omane avatud, loominguline ja väljakujunenud tavasid mitte eriti “pühaks lehmaks” pidav lähenemine ja suhtumine muusikasse, leiti ühine keel paljude teiste muusikaliste teisitimõtlejatega Eestis ja Venemaal. Kui Arvo Pärt 1970. aastate lõpus oma rabavalt minimalistlikke tintinnabuli-lugusid ilmutas, hakkas see muusika just koostöös Hortusega helisema. Viimasel aastakümnel on Hortus Musicusele muusikat kirjutanud või seadnud paljud tuntud nüüdisaja heliloojad, teiste hulgas Gija Kantšeli, Arvo Pärt, Aleksander Knaifel, Lepo S
umera, Erkki-Sven Tüür ja Valentin Silvestrov. Hortus Musicuse tegutsemist on alati kannustanud janu harmoonia, armastuse, ilu ja elu järele muusikas. Pidades kalliks igavesi tõdesid – usku, lootust ja armastust –, on ansambli repertuaar loomuliku jätkuna laienenud üle aegade ja maade.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) on kujunenud tuntuimaks eesti muusikakollektiiviks maailmas. EFK asutas 1981. aastal Tõnu Kaljuste, kes oli koori kunstiline juht ja peadirigent kakskümmend aastat. Aastail 2001–2007 jätkas tema tööd inglise muusik Paul Hillier. Alates hooajast 2008/2009 on koori kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss. Koori repertuaar ulatub gregooriuse laulust hilisbaroki ja 20. sajandi muusikani, eriline koht on selles juba aastaid olnud Veljo Tormise ja Arvo Pärdi loomingul. Hooaja jooksul annab koor 60–70 kontserti nii kodu- kui ka välismaal. EFK on teinud koostööd paljude väljapaistvate dirigentide ja orkestritega, nagu Claudio Abbado, Helmuth Rilling, David Willcocks, Eric Ericson, Ward Swingle, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Nikolai Aleksejev, Andrew Lawrence-King, Roland Böer, Stepehn Layton; Norra, Austraalia, Leedu, Praha ja Stuttgardi kammerorkestrid; Iisraeli Filharmoonia orkester, Berliini Ringhäälingu orkester, Concerto Copenhagen, Concerto Palatino ning muidugi Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Tallinna Kammerorkester. Koori on kutsutud osalema sellistele mainekatele festivalidele nagu BBC Proms, Salzburgi festival, Edinburghi rahvusvaheline festival, Hong Kongi festival. Kontserttegevuse kõrval on koori töös olulisel kohal salvestused (plaadifirmadele ECM, Virgin Classics, Carus, Harmonia Mundi), mis on võitnud auhindu ning saanud maailma juhtivatelt muusikakriitikutelt kõrgeid hinnanguid. 2007. aastal võitis kammerkoori ja Paul Hillieri salvestatud heliplaat „Arvo Pärt. Da Pacem” (Harmonia Mundi) Grammy auhinna. EFK plaadid on Grammyle kandideerinud kokku üheksal korral. Veljo Tormise „Pikse litaania” (ECM) ja „Baltic Voices 3“ (Harmonia Mundi) on tunnistatud auhinna Diapason d’or vääriliseks, 2006. aastal omistati viimasele ka saksa plaadikriitikute auhind. 2005. aastal välja antud plaati „Rachmaninov – All-Night Vigil“ nimetasid maailma prestiižikaimad meediaväljaanded parimate sel aastal ilmunud plaatide hulgas. Augustis 2009 osales EFK Mozarti ooperi “Idomeneo” lavastuses Bremeni muusikateatris, uut hooaega alustati septembris kontsertidega erinevates Eesti linnades, kus ettekandele tuli Mendelssohni ja Kreegi looming, sama kavaga valmib ka cd-plaat. Sügisel 2009 viis kontserdireis Šveitsi koos Tallinna Kammerorkestriga Daniel Reussi juhatusel.

Pileti hind: 140.-. Soodushind: 105.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

 

6.02.2010 kell 19.00 Estonia kontserdisaalis
Barokkmuusikafestivali lõppkontsert

Segakoor LATVIJA (Läti)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
dirigent ANDRES MUSTONEN

“Ja Ta ütles” / Dixit Dominus
Händel, Vivaldi, Vittoria, Rodgers, Kantšeli

Pileti hind: 180.-. Soodushind: 135.- (lapsed, õpilased, tudengid, pensionärid).

Piletiinfo: pileti hind kuni 200.-. Soodustused.