Laupäev, 30.01 – Tallinn, Raplamaa, Läänemaa,
Salme Kultuurikeskus
I etendus – Lastetantsud kell 12:00 / Pilet 50.-
II etendus – Eesti tantsud, Naerutantsud ja Tänavatantsud kell 18.00 / Pilet 60.-

 Pühapäev, 31.01 – Tallinn, Raplamaa, Läänemaa,
Salme Kultuurikeskus
I etendus – Vabatantsud ja Estraaditantsud kell 12.00 / Pilet 50.-
II etendus – Showtantsud kell 18.30 / Pilet 60.-

Festival “Koolitants 2010” on endale selleaastaseks eesmärgiks püstitanud – ELLU JÄÄDA! Selleks, et majandusraskuste ajal ellu jääda, on aga vaja teha palju olulisi ja õigeid samme. Püüame sel aastal festivali korraldamisega hakkama saada kolmandiku võrra väiksema eelarvega kui eelnevatel aastatel; tõmbame kokku nii festivali päevade osas kui püüame hoida korraldusmeeskonna võimalikult väikese; vaatame üle kõik kuluartiklid ja vähendame kulusid miinimumini. Seda kõike on “ellujäämiseks” kindlasti väga oluline silmas pidada, kuid sama oluline on raskematel aegadel mitte kaotada positiivsust. Seepärast: naerge, sest naer on terviseks! Seda vanasõna teame kõik. Kas see on aga üksnes lustimist õigustav kõnekäänd või on asjal tõsi taga?

Naerul on positiivne mõju inimese nii emotsionaalsele kui ka füüsilisele tervisele. Naer annab jõudu, jaksamist ja lisab harmooniat argiellu. Naer lisab loovust, õppimistahet, ühtekuuluvustunnet, keskendumisvõimet ja elurõõmu. Naer võib teha head ka siis, kui inimene on rasketes olukordades. Naer toimib kui lisamootor. Ja nagu ütleb Jaapani vanasõnagi: “Õnn tuleb nende juurde, kes naeratavad.”

“Koolitants” kutsub kõiki üles rohkem naeratama! Kui vaja, õppige naeratama, sest naeratus aitab kõige kiiremini meeleolu parandada. Naeratused on tegelikult pisiasjad, aga kui neid teele laiali puistata, teevad nad mõõtmatult palju head. Naer võib pakkuda suuremat rahuldust kui au ja olla väärtuslikum kui raha. Kõikidest asjadest, mida sa kannad, on kõige tähtsam su näoilme. Tants toob naeru näole!

Tantsukategooriatest ja vanuseastmetest

“Koolitantsu” festivalil võisteldakse sel aastal kuues põhikategoorias – showtants, estraaditants, vabatants, lastetants, Eesti-teemaline tants, tänavatants ja lähtudes selleaastasest festivali motost, lisasime reglementi uue teemakategooria – NAERUTANTS; ning viies vanuseastmes – mudilased, I-III kl, IV-VI kl, VII-IX kl ja X-XII kl. 2008. aastal EV juubeliaasta auks sai teemakategooriana lisatud Eesti-teemaline tants. Alates eelmisest aastast on Eesti-teemaline tants festivali põhikategooriate seas väärtustamaks nii Eesti tantsu kui kultuuri. Eraldi show- ja tänavatantsu kategooriad annavad võimaluse showtantsutruppidel paremini esile tõusta ja mitte jääda festivalil laialt levinud tänavatantsustiilide varju.

Kõik festivalil esitatavad tantsud peavad olema noorte ja nende juhendajate omalooming ning esitajateks lapsed ja noored vanuses 4-20 aastat.

Naerutantsu reglementeerisime nii – humoorikas tantsunumber, kus eelkõige hinnatakse ideed ja leidlikku lähenemist. Tantsu koreograafiline keel võib olla mistahes tantsustiilis. Naerutantsu kategoorias saavad osaleda IV-VI kl, VII-IX kl. ja X-XII kl. vanuseastmed.
Julget pealehakkamist uue teemakategooriaga katsetamisel!

Väikesed muutused on tulnud ka osalevate tantsude lubatud pikkuste osas. Ja seda kindlasti mitte selleks, et teie loomingut piirata, vaid ikka selleks, et teie loomingu parim osa jõuaks festivalile :) Seega, sel aastal võib olla show-, tänava- ja estraaditantsu pikkus maksimaalselt 4 minutit (soovitatavaks pikkuseks kuni 3 minutit) ning laste-, vaba-, eesti-teemalise- ja naerutantsu pikkuseks võib olla maksimaalselt 5 minutit.

Reglemendis seisab juba aastaid lause: “Kõik tantsus osalevad tantsijad peavad mahtuma antud vanuseastme sünnikuupäevade ajavahemikku.” See on tekitanud paljudele truppidele ja tantsijatele meelehärmi. Lisasime selleaastasesse reglementi juurde, et eranditena on lubatud 5-9 liikmelise tantsutrupi puhul 1 vanusegrupist vanem tantsija ja üle 10-liikmelise trupi puhul kuni 2 vanemat tantsijat. Eelmisel aastal hakkasime hoolsamalt tähelepanu pöörama festivali reeglitest kinnipidamise osas. Usalda aga kontrolli – seda jätkame ka sel aastal :) Kõigil osalejatel on kohustus Koolitantsu ajal kaasas kanda kehtivat pildi ja isikukoodiga dokumenti!

Registreerimisest ja osalustasust

Koolitantsu registreerimisperiood kestab 1.-14. detsembrini 2009 ja registreeruda saab vaid interneti keskkonnas, Koolitantsu kodulehel (www.koolitants.ee). Selles ajavahemikus tuleb kindlasti registreerida tantsutrupp, tantsukategooria, vanuseaste ja tantsu orienteeruv pikkus. Tantsu pealkirja, pikkust, tantsijate arvu, nimesid ning isikukoode saavad parandada ja vajadusel lisada…

… kuni 15. jaanuarini: Jõgevamaa, Järvamaa, Tallinna (+Läänemaa, Raplamaa), Harjumaa, Ida-Virumaa ja Lääne-Virumaa tantsutrupid;
…kuni 2. veebruarini: Hiiumaa, Pärnumaa (+Saaremaa), Viljandimaa, Valgamaa, Põlvamaa, Võrumaa ja Tartumaa tantsutrupid.

Nendeks kuupäevadeks tuleb otsustada tantsijate koosseis! Kui mõni tantsija on registreeritud, kuid pole saanud tulla, siis osalustasu tagasimakset ei tehta, kui aga lisandub tantsijaid, siis nende eest tuleb täiendavalt tasuda.

Kõik tantsude pealkirjad peavad olema eestikeelsed. Seda ikka selleks, et säilitada eesti keel meie kultuuriruumis, kus võõrkeeled pressivad sisse uksest ja aknast :)

Festivali “Koolitants” osavõtutasu on olude sunnil pisut kasvanud – 75 EEK iga festivalil osaleva tantsija kohta. Kui tantsija tantsib rohkem kui ühes rühmas, siis peab ta maksma iga trupiga osalemise eest 75 EEK-i (N: kui tantsid kahes rühmas, on osalustasu 150.-). Osavõtutasu laekumise tähtajaks on kolm päeva enne sinu maakondliku tantsupäeva algust.

Toimumiskohad ja -ajad

Alates 2005. aastast on festivalil kolmeastmeline festivalisüsteem (maakondlikud koolitantsupäevad, piirkondlikud koolitantsufestivalid, vabariiklik lõppkontsert). Ka 2010. aastal toimub Koolitants siiski pea kõigis Eestimaa maakondades, jättes ära eraldi maakondliku tantsupäeva korraldamise vaid Läänemaal, Saaremaal ja Raplamaal. Nende maakondade tantsijad on suunatud ümberkaudsetele tantsupäevadele: Rapla- ja Läänemaa Tallinnasse ning Saaremaa Pärnumaale. Eelmisel aastal õnnestus see süsteem hästi, loodame, et ka sel aastal. Maakonna tantsutrupid osalevad hindamissüsteemis eraldi oma maakonna arvestuses. Igal maakondlikul tantsupäeval anname välja hulganisti eripreemiaid, ergutamaks kohalikke tantsijaid ja tantsuelu. Ka käesoleval festivaliaastal saab toimuma professionaalse ?ürii vahetu tagasiside tantsuõpetajatele-tantsuloojatele kõikide maakondlike tantsupäevade vältel.

Viimased viis aastat on maakondlike voorude järel toimunud viies Eesti suuremas linnas piirkondlikud voorud. Sinna on pääsenud pooled festivalil osalevatest truppidest, kellest omakorda valiti välja lõppkontserdile pääsejad. Sel aastal oleme otsustanud piirkondlik
ud voorud sootuks vahele jätta ja seda ikka kokkuhoiupoliitikat järgides. Esiteks on piirkondlik etapp alati kaasa toonud suuri lisakulutusi osalevatele truppidele transpordi näol. Teiseks hoiame sellega kokku ka festivali üldkulusid, mis omakorda aitab meil paremini hakkama saada teiste etappide läbiviimisega.

Kuid lõppkontsert tuleb ikka ja kindlasti mitte halvem kui eelnevatel aastatel!

2004.a. alates on Vabariiklik Koolitantsu Lõppkontsert jõudnud kahel korral Tartusse ja Pärnusse, korra Jõhvi ja Tallinnasse. Sel aastal peaks traditsioone järgides lõppkontsert toimuma taaskord Jõhvis. Paraku on Jõhvi kallis kontserdimaja, suhteliselt väike kohapealne publikuhuvi ning logistiliselt keerulise asukohaga festivalipaik meie jaoks tänasel päeval luksus, millest tuleb ellujäämise nimel loobuda. Majanduslikel kaalutlustel oleme sunnitud selleaastase lõppkontserdi tooma hoopis Tallinnasse, mis tagab oluliselt kokkuhoidlikuma korralduse. Lõppkontserdile pääseb traditsiooniliselt 100 tantsu.

2007. aasta festivalist tegi Eesti Televisioon erisaate ja Lastetantsude kontserdist oli otseülekanne. Ka ülemöödunud aastal õnnestus koostöö ETV-ga ning otseülekandes olid Eesti-teemalised tantsud. Eelmisel aastal piirduti „Koolitantsu” erisaatega. Festivali lõppkontserdi toimumine Tallinnas teeb ka selle ülekandmise ETV jaoks lihtsamaks ja ehk õnnestub taastada ka otseülekanded.

“Koolitants 2010” maakondlikud voorud toimuvad:

N 28.01 – Jõgevamaa, Põltsamaa Kultuurikeskus
R 29.01 – Järvamaa, Paide Kultuurikeskus
L 30.01 – Tallinn, Raplamaa, Läänemaa, Salme Kultuurikeskus
P 31.01 – Tallinn, Raplamaa, Läänemaa, Salme Kultuurikeskus

R 05.02 – Harjumaa, Viimsi Keskkool
L 06.02 – Ida–Virumaa, Kohtla-Järve Kultuurikeskus
P 07.02 – Lääne–Virumaa, Rakvere teater

R 12.02 – Hiiumaa, Kärdla Kultuurimaja
L 13.02 – Pärnumaa, Saaremaa, Pärnu Kontserdimaja
P 14.02 – Viljandimaa, Viljandi teater “Ugala”

N 18.02 – Valgamaa, Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus
R 19.02 – Põlvamaa, Põlva Huvi- ja Kultuurikeskus
L 20.02 – Võrumaa, Võru Kultuurimaja Kannel
P 21.02 – Tartumaa, Vanemuise teatri suur maja

“Koolitants 2010” lõppkontsert toimub: 3.-4. aprillil Tallinnas Salme Kultuurikeskus

Kohtumiseni Koolitantsul! :)