Kas tahad vältida pohmelli? Siis ära joo, oleks alkoholieksperdi esimene nõuanne. Kuid kui kahju on juba sündinud, siis on tegelikult olemas häid nippe, mis võivad aidata. Söö näiteks tomatit ja banaani, vahendab Aftonbladet.

Shampus ja pidu on toredad asjad, kuid vahel võib head asja liiga palju saada. On erinevaid põhjuseid, mis kutsuvad esile pohmelli, ütleb alkoholiuurija Holger Theobald Karolinska Instituudist. “Pohmelli põhjuseks on suuremalt jaolt mürgitus. Osaliselt tekib mürgitus alkoholist enesest ja osaliselt alkoholis sisalduvatest kõrvalproduktidest. Teatud alkohoolsed joogid sisaldavad enam kõrvalprodukte kui teised, nagu näiteks viski, brändi, dzinn ja viin. Laias laastus sisaldub rohkem “reostavaid” aineid tumedates kui heledates alkohoolsetes jookides.

Veel üks põhjus pohmelli tekkimiseks on see, et alkohol toimib kui rahusti, mis võib põhjustada närvides shokki ning kui alkohol kehast väljub, siis annavad need järgi ja võib tunda teatud ebamugavustunnet, nagu näiteks tundlikkust kogu organismis või siis valguse ja helide suhtes.

Peale selle on alkoholil kehast vett väljaviiv toime, mis samuti aitab kaasa halvale enesetundele järgmisel päeval – meil on veepuudus ja sellest omakorda tekib peavalu. Uriini kaudu kaotame palju väärtuslikke vitamiine ja mineraale, mis annavad oma puudumisega tunda. Seda saab parandada näiteks tomateid ja banaane süües, sest neis sisaldub palju organismist väljunud aineid.

Holger Theobald´il ei ole suurt usku turul olemasolevatesse pohmelli vastastesse preparaatidesse ja tal pole mingit kahtlust, milline meetod on parim pohmelli vältimiseks. “Kõige lihtsam kuur pohmelli vastu on loomulikult mitte juua,” ütleb ta.

Alkoholieksperdi parimad nõuanded pohmelli ärahoidmiseks!

1. Joo väiksemates kogustes ja soovitatavalt kombineeritult söömisega.

2. Joo palju vett enne kui sa magama lähed.

3. Väldi alkoholisorte, mis sisaldavad palju kõrvalprodukte, enamasti käivad sinna alla tumedat värvi alkoholisordid.

4. Joo alkoholi juurde õhtu jooksul puhast mittegaseeritud vett, selleks et organismis vee tasakaalu säilitada. Kui jood gaseeritud vett, võib tulemus olla vastupidine.
5. Söö tomateid ja banaane, et tasakaalustada mineraalide hulka. Tee seda enne magamajäämist või vahetult pärast ärkamist.