OHMYGOSSIP — Kui rasedusest teada sain läksin apteeki ja ostsin kalleid vitamiine rasedatele. Tol hetkel ma ei teadnud vitamiinidest mitte midagi. Teadsin vaid niipalju, et kuna ma liha ei söö, pean lisaks sööma B12, kirjutab Maris oma blogis koduotsides.blogspot.de.

Lõpuks koju jõudes hakkasin uurima sõbrannadelt, kes on lapse saanud, et mis vitamiine peaks rase võtma ja kõik soovitasid D vitamiini, rauasiirupit (kuna rauatabletid panevad kõhu kinni), foolhapet ja magneesiumit.

See posu ühte tabletti pandud vitamiinid rasedatele ei olegi head vaid üks suur reklaamitrikk. Kuna esiteks, kes vähegi on hakanud vitamiine uurima, siis igal vitamiinil on teatud aeg kuna võtta, kas hommikul enne sööki või lõunal söögi ajal. Samuti kõik vitamiinid ei sobi omavahel kokku ning tulemuseks on, üks ei imendu teise tõttu.

Sega surusin need rasedatele ostetud vitamiinid kapi nurka ja hakkasin internetis kolama. Paljusid vitamiine saame me tegelikult toidust, kui süüa korralikult ja mitmekesiselt. Esimene asi rasedusest teadasaamisel on see, et teha kindlaks mis vitamiine meie kliimas on vähe- näiteks D vitamiin. Isegi mitte rase peaks sügisel hakkama D vitamiini võtma. Teiseks laps vajab foolhapet. See on minu jaoks küsimärgiga, kuna minu mehe ema ja minu ema ei söönud mingeid foolhappe preparaate ja närvisüsteem mõlemil korras. Igaks juhuks võtan, kuna see juba lisatud magneesiumi pulbrisse.

Vitamiinid, mida rase peaks võtma ja kuna neid võtta ning millega koos:

1) RAUD– Kui probleeme on hemoglobiiniga ja see teada, siis soovitan rauasiirupit osta. Olenevalt kui halb on olla, siis võtta 15ml hommikul enne sööki (!!!!) ja seejärel jälgida, et PIIMATOOTEID (ja teed) ei tarbiks vähemalt kahe tunni jooksul (!!!!), kuna kaltsium takistab raua imendumist. Kindlasti peale siirupi võtmist süüa ära kas apelsin või kiivi ( raual aitab imenduda C vitamiin). Minul näiteks rauaga probleeme ei ole, kuid söön iga päev ka kausitäie maasikaid ära ja siiani on see aidanud. ( http://vegan.ee/soomine-elustiil/toitumisinfo/olulisemad-toitained/raud/#pealkiri6 ) Need kes liha söövad, siis kindlasti punane liha ja maks, eriti viimane sisaldab korralikult rauda.

2) OMEGA 3– Kindlasti see on tähtis nii rasedale kui ka mitte rasedale. Seda võib võtta ükstapuha mis ajal. Mina võtan teda lõunaks näiteks ja kindlasti koos toiduga. Milleks meil vaja Omega 3? Omega-3 on tuntud oma positiivse toime poolest südame-veresoonkonnale, liigestele, aju funktsioneerimisele ja mälule, naha ja juuste kvaliteedile, nägemisele ning kogu organismi arengule. On leitud, et omega-3 on võimeline langetama vererõhku ning teatud tüüpi ”halbade rasvade” ja kolesterooli taset veres, vähendama diabeedi, veresoonte ”lubjastumise” ja teatud tüüpi vähkide riski jpm. Imikutel, kes ei saanud ema raseduse ajal piisavalt omega-3 rasvhappeid, on risk nägemishäirete ja närviprobleemide tekkeks. Omega-3 defitsiidi tunnusteks on äärmine väsimus, kehv mälu, kuiv nahk, südameprobleemid, meeleolumuutused või depressioon ja kehv verevarustus. Omega 3 sisaldavad makrell, lõhe, heeringas, sardiinid, täisterad, küüslauk ja värsked juurviljad.

3) C vitamiin– Seda soovitan tarbida värskelt. Aastaringselt on saadaval sidrun ja kuna rase peab igal juhul palju vett jooma, siis päevas näiteks juua ära üks liiter (jagatud päeva peale, kuna C vitamiin püsib kehas vaid paar tundi) sidrunivett. Seda samuti vajavad nii rasedad kui ka mitte rasedad. Näiteks peale operatsiooni tarbsin C vitamiini, kuna see aitab haavadel paraneda ja tugevdab immuunsust.

4) D vitamiin– Seda tuleks võtta pärastlõunal ja koos rasva sisaldava toiduga, kuna on leitud, et õhtul võttes võib ta häirida und. Seda vajame me kõik, kuna siinses kliimas päike on paarikuine luksus aastas. D vitamiini puudus tekitab ka kaltsiumi puuduse kehas. Seega soovitan kõigil võtta D vitamiini. Endal rasedusega tekkiski ainult D vitamiini puudus ja sellest ka kaltsiumi puudus. Kuidas aru saada, et kaltsiumi puudus kehas? Kõik liigesed raksuvad.

5) Kaltsium– Usun, et iga rase teab miks meil seda vaja on. Seda tuleks võtta õhtul.

6) Magneesium– Paljudel rasedatel on jalakrambid ja tehakse suur viga magneesiumi võtmisega. Seda tuleks just võtta ÕHTUL ja soovitatavalt enne magamaminekut, kuna enamus jalakrambid tekivad just öösel. Ise korra kogesin jalakrampe ja kohe jooksin netti uurima, mida valesti teen. Nüüdeks võtan alati enne magamaminekut magneesiumi ja siiani pole olnud probleeme enam jalakrampidega. Kuna öösel ärkan veel ülesse, kuna rase käib öösiti mitmeid kordi vetsus, on see hea aeg pärast väikest kõndi sirutada jalgu ja magada edasi. Ise kasutan pulbrina magneesiumi milles on veel lisaks foolhape + B 12.

                                                       * * *
Ise kasutan neist vitamiinidest ainult Omega 3, D vitamiin (vahel võtan ka D+ kaltsium) ja magneesium. Kuna söön palju värsket terve päev, siis saan toidust enamuse kätte, nii raua kui ka c vitamiini. Tähtis rasedana on see, et just süüa palju värsket, nagu palju palju värsket. Minu päeva toit näeb näiteks selline välja:

Hommikusöök- 3 täistera leivaviilu- ühel taluvõi ainult ( A,E, D vitamiin + vähesel määral C ja B kategooria vitamiine), teisel juust koos tomati ja basiilikuga ja kolmandal suitsetatud lõhe. Seejärel kaks kiivit ja maasikaid (C vitamiin ja raud). Vahel kui poes on, näiteks hetkel on valmis mustikad ja vaarikad.

VETT, VETT, VETT 1L

Lõuna- virsik, maasikaid, arbuusi või mõni muu puuvili.

VETT VETT VETT 1L

Õhtu- Üldjuhul söön ma neli viilu halloumi juustu ära ( sisaldab rohkelt valke), tomateid ja värsket kurki. Või teen endale tom kha suppi seente ja krevettidega. Või teen pastat (gluteiinivaba- kel talumatust pole siis täisterapasta) , kas siis mozarella, pesto või kukeseentega (hooajaline, eriti hea praegu) . Vahel käime mehega väljas söömas ja siis naudin head sushit või india karrit.

2-3 tundi enne magamaminekut- Maasikaid ja vaarikaid ja mustikaid ja vahel sorbett jättist.

Hetkel on 33 nädalat täis ja kaalu juures 8 kg, kõhu ümbermõõt 94 cm. Siiani lähevad kõik enne rasedust riided selga ( v.a teksapüksid. Lihtsalt pitsitab põiele). Üks paar teksapükse, mis on stretch lähevad ka veel jalga.

Allikas: koduotsides.blogspot.de/ Maris A.