Suve esimene kuu on oma pikkade päevade ja lühikeste valgete öödega imekaunis. Kahjuks ka salakaval. Veel jaanipäevalgi võivad madalamates kohtades kollitada hilised öökülmad ning suure osa aedniku tö öst ja vaevast untsu ajada. Ent paadunud aednik ei lase end sellest segada: ta lehvitab ohu korral vapralt katteloore, pritsib vett ning on valmis ka uuesti alustama. Õnneks on nii hiliseid öökülmi suhteliselt harva.

PUUVILJAAED

Katke maasikataimede alused põhu või rohulõikmetega. Nõnda ei saa viljad mullaseks ning väheneb ka haiguste levik. Samal ajal laotage laiali võrgud, et linnud saaki nahka ei paneks.

Pange puutüvede ümber teibad, et neid muruniidukiga kogemata mitte kahjustada.

Pärast nn juunivarisemise lõppu harvendage viljapuudel viljaalgmeid, eemaldades kõik väikesed, deformeerunud ning liiga tihedalt asetsevad viljahakatised.

Kui juuni on kuiv, kastke võimalusel marjapõõsaid ja viljapuid. See soodustab nii viljade kasvu kui ka järgmise aasta õiepungade arengut. Palju kasu on ka pealtväetamisest.

Kuu lõpu poole hakkavad saaki andma esimesed puuviljakultuurid – armastatud maasikas ning seni teenimatult vähe tuntud söödav kuslapuu.

Kui õunapuudele tekivad esimesed võrgendikoide pesad, korjake need kokku ja põletage.

KÖÖGIVILJAAED

Eemaldage rabarbrite õisikuvarred, niipea kui neid märkate. Kui lasete taime õitsema, hakkab ta seemneid kasvatama ja lõpetab lehtede kasvatamise.

Rohige sibulaid käsitsi, nõnda vigastate taimi minimaalselt. Sel juhul ei meelita ka vabanenud aroom ligi sibulakärbseid.

Mullake kartuleid sedamööda, kuidas need kasvavad. Kui on karta hiliskülmi, võite taimed katta kattelooriga.

Pange aedubadele ning kõrgekasvulistele hernestele toestus. Toestage vajadusel ka põldube.

Vaadake üle köögiviljapeenrad. Kuna mõned seemned idanevad alati hiljem, on ehk jälle vaja harvendada.

Koristage esimene saak avamaalt – varakult külvatud salat, spinat, redis.

Kuu lõpus ärge rabarbrivarsi enam võtke, et taimed saaksid endale talveks varuaineid koguda.

ILUAED

Äraõitsenud hilistel tulpidel-nartsissidel lõigake ära õievarred, et taimed ei kulutaks energiat seemnete valmimiseks. Lõigake lühemaks ka kolletuvad lehed, et need silma ei häiriks.

Pärast sirelite ja rododendronite õitsemist eemaldage närbunud õied-õisikud, et taimed suunaksid oma energia mitte seemnete kasvatamisele, vaid järgmise aasta õitsengusse. Seda soodustab ka õitsemisjärgne väetamine.

Toestage kõrgemakasvulisi püsililli. Mida varem sellega alustate, seda loomulikuma ja seisukindlama tulemuse saate.

Harvendage avamaale külvatud või isekülvunud lilletaimi. Väljatõmmatuid ei maksa kohe minema visata. Võite need mujale istutada või sõpradele jagada.

Pärast öökülma ohu möödumist istutage täis lillekastid ja rippkorvid, viige need oma alalistesse paikadesse. Käes on parim aeg istutamaks peenardele ettekasvatatud kannad.

Hoidke okaspuud kompaktsena, kärpides nende noori tärkavaid võrseid.

Kui te ei saa oma aias tigude tõttu hostasid kasvatada, istutage need taimed suurtesse pottidesse, see vähendab mõnevõrra tigude rüüstet. Hostad tahavad anumasse viljakat mulda ning vajavad palju niiskust.

Külvake ettekasvatuspeenardele kaheaastasi taimi, nagu öölilli, sõrmkübaraid, keskmisi kellukaid ja aed- kuukresse. Suve lõpus võib noored taimed juba soovitud kasvukohale istutada.

IGASUGU TOIMETUSED

Rohige järjepidevalt. Filosoofid, kes väidavad, et ükski korralikult tehtud töö ei vaja ületegemist, tuleks varasuvisesse aeda umbrohtudega võitlema saata.

Rohige pärast kastmist või vihma, siis tulevad umbrohud mullast palju kergemini välja.

Kui öised temperatuurid hakkavad püsivalt ületama +10 °C, tõstke oma toalilled õue suvitama. Tehke seda soojal ja sombusel päeval, valige neile otsese päikese ning tuule eest varjatud paik.

Jälgige kahjurite ja haiguste levikut, tõrjuge neid vajadusel. Praegu pole veel hilja peenraid täiendada. Suvelilli võib istutada ka püsikute vahele jäänud tühikutesse, kui mõned taimed talve jooksul välja läinud või ei täida veel oma nooruse tõttu peenart.

Kuivaperioodidel kastke noori ja vast istutatud taimi. Veelgi parem, kui saaksite mullapinna pärast kastmist katta multšiga, see aitab niiskust säilitada.

Juuni lõpp on suurepärane aeg puittaimedelt, nagu enelad, pukspuud ja rododendronid, rohtsete pistikute võtmiseks.

Juuni on parim aeg selliste püsikravim- ja maitsetaimede korjamiseks, mida tuleb koguda enne õitsemist.

Refereeritud artikkel ilmus ajakirjas “Suvi aias” (aprill 2009).