OHMYGOSSIP — Lootuse külasid võiks olla üle vabariigi, et kriminaalse taustaga ja meelemürkidest sõltuvuses olevad inimesed saaksid ennast parandada!

3. detsembril külastas grupp Tori valla mehi koos sotsiaaltöötajatega Kernu vallas Laitses asuvat Lootuse küla. Sõit Torist Lootuse külla kestis üle kahe tunni ning vahepeal tehti peatus ühes tanklas, et bussijuht sai kütust tankida ja mehed suitsu teha. Lootuse külla viis libedavõitu tee, ent buss püsis siiski teel.

Kohe kui kohale jõudsime ja meid lahkesti vastu võtnud tegevjuhatajast juhatuse liikmele Viljam Borissenko‘le terekäe ulatasime, soovisid mehed suitsu tegema hakata. Selle peale ütles härra Borissenko kindla “ei”, sest Lootuse külas kehtivad omad reeglid ning seega suitsetamine on keelatud. Viljam Borissenko tutvustas meile tuletõrjeautot, elanike ühiselamut, saekaatrit ning sööklat. Lootuse küla elanike ühiselamus ehk toas kehtivad omad reeglid. Seal puudub televiisor ja internet. See puudus on mõeldud selleks, et elanikud saaksid omavahel suhelda.

Meile pakuti ka borši suppi ja torti. Maitsev supp oli valmistatud ühe sealse elaniku poolt, kes õppis seal süüa tegema. Enne sööma asumist loetakse söögipalve või jumalasõna ning meile kui Tori rahvale sooviti kõike head. Lõuna peetud, kutsuti meid saali/koosoleku ruumi ning kaks sealset elanikku rääkisid oma loo sellest, et millist elu nad elasid enne Lootuse külla tulemist.

Räägitut võiks kommenteerida umbes nii, et mehed tunnistasid oma tehtud vigu kuritegelikus maailmas. Narkomaanidena, rusikakangelastena ja muude halbade iseloomu joonte omajatena kaotasid nad elus kõik. Nüüd on nad Lootuse külas elanud poole aasta jagu ning suutnud taastada oma suhted nii oma vanematega kui perega.

Viljam Borissenko sõnul on elanikke Lootuse külas hetkel viisteist ning neist on saanud tänaseks meelemürkidest puhtad ning samas ka töökad mehed. Uurisin ka Viljamilt seda, et miks neil ainult mehed seal elavad ja narkomaanidest naisi pole? Viljami sõnul on Lootuse küla mõeldud meestele, sest seal elavad ikkagi mehed, kel on soovi oma elu muuta ja korralikuks saada. Seda aitab Piibel. Nii mõnigi mees arvas, et ta suudaks ka ise Lootuse külas elada ja sealsete reeglitega harjuda.

Selliseid Lootuse külasid võiks Eestis olla ka mujal, et probleemsed inimesed saaksid ennast proovile panna ning õpiksid ilma meelemürkideta elama.

______________________________________
Lootuse Küla on 2000. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärgiks on sotsiaalselt vähekaitstud  probleemsete inimeste – alkoholi- ja narkosõltlaste – võõrutamine, rehabiliteerimine ja abistamine tavaühiskonda naasmisel.

Seni on Lootuse Küla statsionaarses 10–12 kuud kestvas võõrutus- ja rehabilitatsiooniprogrammis saanud oma elu taastada ja uuendada vaid mehed. Kuid Eestis on väga palju naisi, kes vajaksid samuti abi aastaid kestnud alkoholi- või narkootikumide sõltuvusest vabanemisel. Statistika näitab (alkoinfo.ee, jm), et 4% Eestis elavatest naistest on alkoholiga probleeme; sügavas sõltuvuses, millest ei ole võimalik vaid enese abiga väljuda, on ligi 1% naisi.

Lootuse Küla kümneaastane kogemus näitab, et 69% sõltlastest, kes läbivad meie rehabilitatsiooniprogrammi, jäävad puhta elu juurde. Nendest saavad töötavad, makse maksvad ja täisväärtuslikku perekonnaelu elavad inimesed. Soovime sama võimalust pakkuda ka naisterahvastele.

Fotol: Viljam Borissenko