Juba vähene füüsiline aktiivsus muudab DNA avaldumismustrit! Rootsis Lundi ülikoolis läbi viidud uuring kirjeldas esmakordselt, mis toimub meie rasvarakkudega epigeneetilisel tasandil siis, kui otsustame ette võtta füüsilise treeningu, vahendab ERR teaduseportaal.

Töö toob välja füüsiliste harjutuste positiivseid toimeid, tulenevalt rasva ladustamist mõjutavate geenide epigeneetilise mustri muutustest. On hästi teada, et keharakud sisaldavad DNA-d, mis omakorda sisaldab geene. Oma geenid pärime me vanematelt ja muuta me neid ei saa. Geenidel on aga metüülrühmad, mis mõjutavad geenide avaldumist ehk seda, kas geenid on aktiivsed või mitte. Selliseid metüülrühmi saab mõjutada erinevatel viisidel, läbi treeningu, toitumise ja elustiili ning seda protsessi tuntakse DNA metülatsioonina. Tegemist on epigeneetikaga.

Täpsemalt uuriti teist tüüpi diabeedi ja tüsenemisega seotud geenide metülatsiooni ning näidati, et füüsilisele aktiivsusele järgnevad muutused DNA metülatsioonis võiksid olla üheks mehhanismiks, mis läbi geenid mõjutavad haigusriske. Uuringu tulemusena kaardistasid teadlased rasvarakkude DNA metüloomi.

 
Uuringu tulemused ilmusid ajakirjas PLoS Genetics.