Ajaleht Expressen lasi testida sõrmuseid, käekelli, hambaharju, kaasaskantavaid arvuteid ja tahvelarvuteid, et teha kindlaks kui palju nende peal baktereid leidub. Baktereid leidus ohtralt – nii naha kui soolte omasid.

Marie-Louise Danielsson-Tham, toiduainete hügieeni professor Örebro Ülikoolis, testis erinevaid esemeid ja kommenteerib neis leiduvaid baktereid.

HAMBAHARI

Elektrilisel hambaharjal leidus rohkem baktereid kui tavalisel hambaharjal, nende hulgas mikrokokke. Põhjuseks võib olla see, et elektrilise hambaharjaga eraldub hammastelt rohkem baktereid kui tavalise hambaharjaga pestes. Elektrilist hambaharja tuleb korralikult puhastada. Hambaharja peab tihti vahetama.

Professor kommenteerib: “Ühe milliliitri sülje kohta on suus 1-100 miljonit bakterit. Paljud bakterid jäävad hamba külge kinni ning tekib hambaplakk ehk hambakatt. Osa baktereist jääb hambaharja külge kinni.”

SÕRMUSED

Kui samas sõrmes on kaks sõrmust, siis tekib sõrmuste vahelistele külgedele palju baktereid, sest sinna jääb tihti veidi kätepesuvett vahele. Baktereid on ka sõrmuse all. Tegemist oli sama sorti bakteritega – stafülokokkidega. Stafülokokid võivad põhjustada tõsiseid ja ravile raskelt alluvaid nakkusi ning põhjustada toidumürgitust. Kui stafülokokke on palju, hakkavad nad lagundama punaseid vereliblesid. Peale nende leidis professor sõrmustelt ka mikrokokke ja muid nahabaktereid.

Professor kommenteerib: “Võta alati sõrmused sõrmest ära enne kui hakkad süüa tegema!”

TAHVELARVUTID

Tahvelarvutitel leidus palju erinevat sorti baktereid – bacilluseid, stafülokokke, erinevaid nahabaktereid ja keskkonnabaktereid.

Professor kommenteerib: “Tegelikult pole tahvelarvutid oma sileda pinnaga bakteritele just kõige parem kasvukeskkond. Siiski tuleb neid aeg-ajalt puhastada. Millega, seda tuleb küsida tootja käest.”

ARVUTI

Kaasaskantavatel arvutitel oli keskmine või rikkalik bakterifloora – bacilluse kolooniad, palju stafülokokke, milledest osa toodab mürke ning palju enterokokke, mis on soolestikubakterid.

Professor kommenteerib: “Arvuti klaviatuuril oli nahabaktereid sõrmedelt ja kätelt ning on risk, et seal leidus külmetushaiguste ja gripi viiruseid. Need satuvad sinna köhides ja aevastades ning kanduvad edasi järgmisele inimesele, kes arvutit kasutab.”

KÄEKELL

Käekella all on bakterite jaoks vägagi sobilik paljunemiskeskkond, sest seal on soe ja niiske. Kella alt leiti testi tulemusel palju nahabaktereid ja stafülokokke, milledest osa lagundab toidu sisse sattudes punaseid vereliblesid ja võib saada toidumürgituse.

Professor kommenteerib: “Käsi pestes juhtub kergesti, et vesi satub kella ja kellarihma alla. Nii tekib seal bakteritele suurepärane kasvukeskkond. Võta alati kell käe pealt ära ja pese käsi ka käelabast ülevaltpoolt enne kui hakkad süüa tegema!”