Harvardi ülikooli teadlased jälgisid kümne aasta jooksul 51 000 naist. Muuhulgas huvitas neid ka see kui palju kohvi nad jõid. Arvud räägivad selget keelt – kohvijoomine teeb õnnelikumaks.

Kümne aasta jooksul pandi täpselt kirja kui palju kohvi uurimuses osalevad naised tarbisid. Nende hulgas, kes jõid kaks kuni kolm tassi päevas, esines depressiooni 15% harvemini kui neil, kes jõid vaid tassi või veelgi vähem nädalas.

Tõelistel kohvisõpradel, kes jõid neli või enam tassi päevas, oli risk depressiooni sattuda 20% väiksem. Naiste hulgas, kes jõid koffeiinivaba kohvi, risk ei vähenenud.

Kokku haigestus kümne aasta jooksul depressiooni 2600 naist. Naiste keskmine eluiga oli 63 aastat ja keegi neist ei põdenud depressiooni enne kui teadusliku uurimusega algust tehti. Harvardi teadlaste sõnul on depressioon kaks korda tavalisem naiste kui meeste hulgas.

Uurimus avaldati ameerika meedikuteseltsi ajakirjas Jama.

Kohvi positiivsed omadused: mõjub ergutavalt, võib kaitsta dementsuse eest, sisaldab antioksidante, soodustab rasvapõletamist, võib aidata nii diabeetese kui parkinsoni haiguse vastu, kaitseb teatud rinnavähi vormi eest.

Kohvi negatiivsed omadused: võib takistada uinumist, tõstab vererõhku, viib organismist vett välja, väga suures koguses võib kaasa aidata raseduse katkemisele, võib soodustada südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, ületarbimisel võib süda pahaks minna, tekib rahutusetunne ja värisemine.

Allikas: Livsmedelsverket, Svensk kaffeinformation (TT)