OHMYGOSSIP – Mehed ei suuda mõista, kuidas uus ripsmetušš võib tuju tõsta ning miks must tass diivani all võib selle rikkuda. Pole mingit mõtet seda neile seletama hakata. Ometi on tarvis midagi ette võtta. Nii tassi kui ka teiste harjumustega, kirjutab “Dobrõje Sovetõ, 4’ 2009”.

1. Nad jäävad magama kõige ebasobivamal ajal.
Mehed kannatavad meist 5 korda harvemini unehäirete all ning nad on võimelised uinuma igasuguses olukorras, näiteks keset kõige ägedamat riidu. Teie valite sõnu, otsite teed, et suhteid taastada, tunnete huvi tema arvamuse vastu — ja äkki kuulete… norskamist. Kas pole see siis sigadus?
Ei, see on vaid kaitsereaktsioon. Mehed ei suuda pikka aega vastu panna igasugustele nende jaoks ebasobivatele arutlustele ning nad kannatavad selle all lausa füüsiliselt. Nad ju tahaksid välja selgitada, kes, millal ja mille poolest oli valel arvamusel, kuid nende organism lihtsalt ei lase seda neil teha.
“Kõik, jää magama, muidu pead kannatama!” — ütleb ta ning lülitab sõnasõja jaoks nõrga olendi lihtsalt välja.
Mida teha? Magaja tuleb rahule jätta (las parem ärkab homme süütundega ning kannatab selle all). Järgmine tüli tuleks korraldada dünaamilisem. Pool tundi — kurjust, vihkamist, pretensioone, pool tundi — solvunud vaikimist, seejärel — suhete klaarimine ning tormiline leppimine. Selline riid tuleb isegi kasuks. Ning uinuda ei jõua kumbki.

2. Nad ei armasta koduseid töid teha.
Meeste ettekujutuses peab tööl olema algus ja lõpp, sellel peab olema tähtsus ning seda tuleb vaheldada puhkusega ja ka auhind peab sellel puhul olemas olema. Kodustes töödes pole aga midagi taolist olemas — need on lõputud, rutiinsed ning täiesti märkamatud.
Mida teha? Terve nädala võiks lasta mehel diivanil lesida, kordagi ütlemata: “Tee kasvõi midagi siin kodus”. Puhkepäevadel tuleb aga välja kuulutada tööpühad ning esitada talle vajalike tööde nimekiri. Töö käigus kiitke teda, tööde lõppedes väljendage siirast vaimustust nii sõnade kui ka tegudega.

3. Nad armastavad jutustada lugusid sõjaväeteenistusest.
Sõjaväes auga läbi elatud raskused on ehk ühed vähestest tõelistest katsumustest, mis meeste õlgadele langenud on. Just seetõttu armastavad nad nii väga meenutada neid aegu (kuigi mitte alati hea sõnaga), korrates sadu kordi ühtesid ja samu lugusid, millele lisanduvad aina uued ja uued üksikasjad.
Mida teha? Kannatada, noogutada ja kuulata, kuigi mõnda neist juttudest teate juba peast. Sealjuures pole paha ka küsimusi esitada, täpsustades niiviisi paljude aastate taguseid detaile. Nii teenite õigusega medali selle eest, et olete maailma parim vestluskaaslane.

4. Nad on ülepeakaela haaratud oma hobidest.
Hobideks võivad olla arvutimängud, autod, fotograafia, raamatud, muusika, markide või liblikate kollektsioneerimine…
Mida teha? Paljude meeste jaoks on lemmikhobi armukesestki tähtsam. Seetõttu innustage teda sellega tegelema. Rääkige autodest, muusikast või kinost, selle asemel et toriseda: “Kogu korter on sinu plaate (raamatuid…) täis!” Hõisake koos temaga vaimustusest ning ta peab teid oma parimaks sõbraks. Saavutate sellega maailma kõige targema ja mõistvama naise reputatsiooni.

5. Nende suhtumine mustadesse nõudesse ja sokkidesse on üpris kummaline.
Näiteks koguvad nad kasutatud taldrikuid kraanikaussi. Ning mitte just eriti värskeid sokke ei vii nad ka sinna, kuhu need kuuluvad, vaid kägardavad kokku ja peidavad kusagile. Kummaline, kuid ka isegi kõige puhtamad mehed lükkavad sokid pigem voodi alla, kui viivad pesumasinasse. Ning jätavad nõud pesemata vähemalt hommikuni.
Mida teha? Võib ju üritada riputada korterisse plakateid: “Sokid sinna!”, “Pese nõud!” või korraldada talle treeninguid. Kuid vaevalt et see aitab. Vere hääl, mis on säilinud veel aegadest, kui mehed olid jahi- ja sõjamehed, on tugevam. Sest, mis on siis tähtsam olukorras, kui sind ümbritsevad vaenlased või metsloomad? Jätta pisiasjad tähelepanuta ning et oleks, mida kiiruga jalga tõmmata.
Sellist häälestatust ei ole meie võimuses muuta. Niisiis peaks tekk pikem olema, et voodi alt midagi välja ei paistaks. Pesemata nõude puhul aitab hästi nõudepesumasin. Ning lohutuseks veel fakt: meestel, kellel on raskusi kodu korras hoidmisega, on libiido kolm korda kõrgem kui puhtusearmastajatel.

6. Nende naljad on rämedad ja solvavad
Arvatakse, et meeste vulgaarse käitumise põhjuseks on testosteroon — meessuguhormoon, mis “varustab” tugeva soo esindajaid agressiivsuse eriliikidega (sealhulgas ka verbaalsega). “Mida see sinu stilist küll teeb, et su juuksed on kui varesesuled”, “Laps sülitab luti kogu aeg maha, äkki peaks selle kleeplindiga talle suu külge kinnitama?” — seda võib öelda isegi väga armastav ja hoolitsev mees. Hiljem teatab ta lihtsalt, et tegi nalja.
Mida teha? Vahel piisab lihtsalt solvumisest. Normaalsele mehele peaks sellest aitama. Kui aga naljad muutuvad tõepoolest aina õelamateks ning teie halb tuju vaid innustab naljameest, siis tuleb tõsiselt tegutseda. Tuleb samuti nalja teha nii, et ta järgmisel korral mõtleks, mida võib öelda, mida mitte.

7. Nad kohtuvad sõpradega.
Ning nad arvavad, et need kohtumised on äärmiselt tähtsad. Kui aga püüate märku anda, et teil oli plaanis midagi hoopis huvitavamat, kui mehe ootamine sõprade rõõmsalt kokkutulekult, siis süüdistatakse teid täielikus mõistmatuses. Paluda, kurta või riidu kiskuda on perspektiivitu. Järgmisel korral heidetakse teile ette, et tema vajadus tõelise meeste sõpruse järele on realiseerimata jäänud, või ta lihtsalt valetab teile.
Mida teha? Minge ilusalongi või lobisege sõbratariga kohvikus. Kui aga tema “sõpruskohtumised” liiga sagedaseks muutuvad, katsuge kavalus appi võtta. Niipea kui kuulete: “Tulen täna õhtul hiljem, saan sõpradega kokku”, tuleb otsekohe vastata: “Oh, kui kahju, mul on nii kurb meel…”, kuid seejuures peab teie näol valitsema suur õnnetunne, nagu oleksite seda päeva juba aastaid oodanud. Efekt näib kahtlane. Mõte: “Aga mida ta teeb, kui mind ei ole? Mille üle ta praegu rõõmustab?” viib nulli ta rõõmu sõpradega kohtumisest. Nii jääb teil üle vaid oodata.

8. Vahel vaikivad nad eriskummaliselt.
Ta tuli töölt ning istus sõnatult teleri ette. Millest ta mõtleb? Või kellest? Teie tulite samuti töölt, kuid teie tahaksite rääkida. Tema aga istub ja vaikib… See vaikimine solvab, teeb valvsaks, viib endast välja.
Mida teha? Varuge kannatust. Kui töölt tulnud mees istub ja vahib ühte punkti, siis psühholoogid nimetavad seda seisundiks, mil “mees vaatab tulle”. Vajadus üksi olla on pärit juba sajandite tagusest ajast, kui mees soojendas end pärast jahti tule ääres. Parim, mida saate teha, on istuda ta kõrvale ja vaikida. Ta saab sooja ja tuleb koopast välja.

9. Nad kuulavad oma ema sõna.
Jah, ema ja poja armastus on suurepärane. Kas see armastus aga tõepoolest segab tal teid toetamast, kui tema emal pole ilmselgelt õigus? “Ta on minu ema“ — on hea seletus. Kuid vahel
võiks ikka ju öelda ka: “Ema, ta on minu naine!“
Mida teha? Mehele tuleb mõista anda, et vahel vajate teiegi kaitset. Peaks käituma heatahtlikult ning püüdma teda isegi ennetada, öeldes: “Mis sa nüüd, see on ju sinu ema“. Pärast tuleks aga demonstreerida oma rusutud meeleolu ning soovi olla üksinda. Kas arvate, et see on manipuleerimine? Jah, on küll. Aga ehk oleks parem mehele ja tema emale avalikult välja öelda kõik, mida te sellest olukorrast arvate? Teid hakatakse kartma. Rahustama ja lohutama asutakse aga ikkagi oma ema.

10. Nad jumaldavad riski.

Mehed vajavad adrenaliiniannuseid rohkem kui meie. Kaljuronimine, daiving, langevarjuhüpped — see kõik laseb neil end tõeliste kangelastena tunda.
Mida teha? Kas teie pole hulljulge daam, et selliselt riskida? Valige siis vähem ohtlikud variandid ühiseks ekstreemsuseks. Julge võiks aga ikkagi olla. Mitte miski ei lähenda teid nii, nagu koos läbielatud vürtsikad muljed. Sõitke näiteks koos Ameerika mägedel või teistel atraktsioonidel, mis kutsuvad esile hirmutundega segatud vaimustusehõikeid. Kas võtab hinge kinni? Mis sellest. Kui jagate partneri püüdu ekstreemsuse poole, olete tema jaoks parim kogu maailmas.

Avafoto on illustreeriv (OHMYGOSSIP)