Balti ketti, kakskümmend aastat tagasi toimunud ning UNESCO maailmamälu registrisse kantud sündmust koos eel- ja järellooga uurib äsjavalminud dokumentaalfilmis Mati Talvik. Film “Balti loorberid” (Eesti 2009) on ETV eetris pühapäeval, 23. augustil kell 20.

Näha saab unikaalseid videokaadreid ja mitmeid uudislikke momente – lisaks Eesti Filmiarhiivile on kasutatud ka amatööridest kaamerameeste ülesvõtteid. Filmi autor Mati Talvik tõstab eriliselt esile Arnold Kimberit Viljandist, kes oli Sakalamaa Rahvarinde juht, praegune Eesti Leivaliidu president. “Ta ostis endale selle sündmuse jäädvustamiseks videokaamera – need ei olnud 1989. aastal veel kuigivõrd levinud,” räägib Talvik. “Leedu televisioon andis filmi tarvis kasutusse kogu oma arhiivi, näha saab ka USA-st pärit arhiivimaterjali. Filmi jaoks sai kokku üles võetud 50 tundi materjali, eetrisse jõuab sellest 50 minutit.”

Filmi režissöör ja produtsent on Toomas Lepp.

Algusega kell 21.35 on pühapäeva õhtul eetris dokumentaalfilm “Põlevad piirid (Eesti 2009). Filmi juhatab sisse Jossif Stalini “esinemine” Tallinna Lauluväljakul, kus diktaator rõhutas, et kui poleks olnud tema alluva Molotovi kokkulepet Ribbentropiga, siis ei oleks ka võimalikuks osutunud Eesti Vabariigi taassünd! Stalini öeldud sõnade paremaks mõistmiseks uuritakse kahe dokumendi – Tartu Rahulepingu ja Molotovi-Ribbentropi pakti salaprotokollide – mõju Eesti rahva ning riigi saatusele eelmisel ja käesoleval sajandil.

Euroopa paljude riikide piirid põlesid 20. sajandil korduvalt. Mis ootab ees 21. sajandil? 2008. aasta augustis toimunud sõda Gruusias näitab, et uued muutused otsivad endale teed ka 21. sajandi algul. Euroopa Parlament otsustas tähistada alates 2009. aastast 23. augustit natsismi- ja kommunismiohvrite üleeuroopalise mälestuspäevana. Kuidas europarlamendi otsuses mainitud ohvrid tekkisid ja miks mälestame neid just 23. augustil?

Neile küsimustele otsitakse filmis vastuseid koos endiste presidentide Lech Walesa ja Arnold Rüütliga, paljude menuraamatute autori ning NSV Liidu Šveitsi saatkonna kunagise sõjaväeatašee Viktor Suvoroviga, president Mihhail Gorbatšovi nõuniku Aleksandr Jakovleviga, akadeemik Endel Lippmaaga, professor Igor Gräziniga, endise vabadusvõitleja Enn Tartoga ja rahvusvahelise õiguse eksperdi Heiki Lindperega.

Selgitatakse Lenini seoseid saksa keisri Wilhelm II-ga, kirjeldatakse Stalini Euroopa vallutamise plaane, tsiteeritakse Hitleri ja Stalini vahelist kirjavahetust, tutvustatakse USA presidentide Ronald Reagani ning George W. Bushi hinnanguid Teherani ja Jalta konverentsidel toimunule, meenutatakse Kremli diplomaatia võitu 1975. aastal Helsingis.

Filmis on kasutatud Eesti Televisiooni, mitmete välisriikide ja filmis esinejate isiklikust arhiivist pärit seni avalikustamata kaadreid. Autorid Juhan Aare ja Igor Gräzin, režissöörid Juhan Aare ning Toomas Lepp.