Soome tippkokk Jyrki Sukula hakkas süsivesikute ja oma keha heaolu vastu huvi tundma isa eeskujul, kes valis hoolega, mida ta sööb, kirjutab Iltalehti.

“Kui mu isa jäi 65-aastselt pensionile, nägi ta välja palju parem, kui 25 aastat noorem poeg. Vaatasin teda imetlusega, sest ta oli ergas ning tema kolesterooli tase ja kaal oli kontrolli all. Mina jälle olin stressis, ülekaaluline ja sõin ebamääraselt.”

Isa vihjas pojale, et valge teravili tuleks jätta menüüst välja, samuti ka surhkur ning kõik, mis kasvab maa all. Limonaadi, õlut ja viina ei saaks juua, punast veini ainult mõistlikus koguses.

Jyrki Sukula langetas kõigepealt süsivesikute taseme miinimumini. Esimene nädal oli põrgulik, kuid teisel nädalal hakkas enesetunne juba vaikselt paranema. Energia hakkas tagasi tulema ja kaal langes kuue nädala jooksul 8kg.

“Esmane eesmärk oli saada kolesteroolitase paika. Kehakaalu langus tuli lihtsalt hea positiivse küljena.”

Suurim muutus toimus siiski mehe peas. Ta mõistis, et kõigel, mida pannakse suhu, on tulemus. Selline mõtteviis on aidanud ka ameti puhul.

“Märkasin, et saan väga hästi hakkama süsivesikuteta. Ka leiba hakkasin vähem sööma. Varasemalt olin väga suur kiirtoidu tarbija aga nüüd söön hamburgereid ja pizzat harva.”

“Keha satub šokki, kui magu on liiga täis söödud. On uuritud, miks inimesed elavad teatud piirkondades nii eakaks, näiteks Okinawa saarel Jaapanis. Nad ei söö kõhtu täiesti täis, vaid 80%-liselt.”

“Nüüd söön süsivesikuid veidi rohkem, kui viis aastat tagasi. Ma armastan kartuleid ja söön neid aeg-ajalt aga siiski mitte liiga palju. Kehakaal vaheldub vahel, kuid on püsinud kontrolli all.”

Sukula meelest on kahetsusväärne see, et süsivesikuid sisaldavad toiduained nagu näiteks heledad tervavijad ja pastad on hinna poolest odavad. See suunab inimesi tarbima.

 

Allikas: Iltalehti (2011)