Õnnestunud kaalust allavõtmine ei tähenda vaid enda kättevõtmist. Pead selgusele jõudma, miks sööd just niipalju kui sööd. Seda on tähtis teada, sest alles pärast seda saad oma söömisharjumused üle vaadata ja neid muuta.

 

Kas oled üritanud kaalust alla võtta, ent tulemusteta?  See ei pea tähendama seda, et sul ei jätku tahtejõudu. Asi on hoopis selles, et sul on vajadus “lisatoidu” järele. Seda mitte tavalises bioloogilises mõttes, vaid psüühilises mõttes, mis pole aga sugugi väiksem põhjus. 

Paljude jaoks pole toit lihtsalt hea söögikord, mis vaigistab loomulikku näljatunnet. Toit mängib suuremat rolli – lohutab kui meil on depressioon ning rahustab kui meil on stress. Toidul on võime asendusainena rahuldada erinevaid vajadusi. Me sööme kui oleme kurvad, rahutud, mures, vihased, tunneme igavust, üksindust, tahame midagi tähistada või lihtsalt mõnusalt õhtut veeta …  Sellistel puhkudel on raske toidust loobuda.
Toit mõjutab aju ja tasakaalustab tuju ja meeleolu. Tunnete toiduga mahasurumine toob endaga kaasa uue probleemi ja nimelt lisakilode tekkimise. Ülesöömine ja ülekaal aga tekitavad süümepiinu, häbitunnet, vähendavad enesekindlust ja on tervisele kahjulikud.
Kui hakkad harjumuspärasest vähem sööma, siis tõenäoliselt tekib su elus mingil hetkel “tühiruum”, millega pead hakkama saama. Vastasel juhul on tõenäoline, et annad kiusatusele järele ja pöördud tagasi vanade söömisharjumuste juurde.