“Möödunud sajand on eestlasele olnud oluliselt raskem kui tänane päev, nii et elame ka praeguse masu jms üle. Soovin saabuvaks aastaks edu ning väärikat elu kõigile, kes seda tahavad ja sellese usuvad ning teevad selle nimel palju tööd,” rääbib endine politseijuht ning tänane riigikogulane Robert Antropov Gossip.ee-le.

Robert Antropov, kumb töö on olnud keerulisem, kas juhida politseid, või nüüd Riigikogu tööd teha? 
Neid ameteid on omavahel väga raske võrrelda. Mõlemad tööd on vastutusrikkad ja vajanud pühendumist.

Teie sünnipäev, sünnikodu ning teie perekond? 

Aasta siis oli kuuskümmend viis… sündisin 29.jaanuaril 1965 Rakveres. Pere on nagu Eestis ikka: abikaasa Marina, tütar Karin, poeg Arvo, Soome juurtega isa Arvo, Balti-Saksa päritolu ema Elfrida, vend Artur koos perega ja palju teisi sugulasi.
 
Milliseid ameteid olete pidanud oma senise elu jooksul praeguseni välja? 
Alustasin oma karjääri 1985 tuletõrjeeksperdina. Seejärel 1991-1995 töötasin Päästeameti uurimiskeskuse juhina. 1995. aastal asusin juhtima politsei Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskust, kus olin 2003. aastani, mil tehti siseministri poolt ettepanek politseipeadirektoriks kandideerida. Politseipeadirektor olin aastani 2005, misjärel suundusin erasektorisse Paldiski Põhjasadama juhatuse esimehe kohale. 2009. aastast olen Riigikogu liige.

Milline vale teid kõige rohkem siiani häirib, mida meedia on teist kirjutanud ning milline väljaanne on teie kohta enim valet kirjutanud? 

Minust on palju kirjutatud nii head kui halba. Solvunud oled noore ja rohelisena, hiljem mõistad, et nii need asjad käivadki. Kui kellelegi on vaja, siis ka kirjutatakse, mustast või valgest.

Millist väljaannet peate kõige asjalikumaks ning soovite sellega ka alati suhelda? 

Suhtlen kõikide väljaannetega, kes minu poole pöörduvad. Erinevatel ajakirjanikel ja väljaannetel on muidugi erinevad teemad, millega pöördutakse ning ka erinevad suhtlemisstiilid. Sellega tuleb lihtsalt arvestada.
 
Mida arvate eesti politseist praegu, kas kodanikud saavad sealt abi pöördumise korral, mida arvate? 

Praegusel peadirektoril on raske ja tänamatu ülesanne politsei ja piirivalve ühisameti monstrum toimima panna. Tahame abivalmis ja tegusat politseid ja et poliitiliste otsuste tulemusena ei kannataks kõik organisatsiooni liikmed reatöötajatest kuni juhtideni välja ning seeläbi ka teenuse lõpptarbija ehk aus kodanik.

Näiteks Raadio Elmar saatejuhil Lauri Hermannil varastati toimetusest isiklikud asjad ning politsei pole reageerinud sellele ka siis, kui oli teada varga asukoht, tundemärgid ning ka osa asju vargalt kättesaanud, kuidas sellist juhtumit kommenteeriksite endise politsei pealikuna?

See on näide lubamatust ükskõiksusest ja tegevusetusest. Üritasime omal ajal sellist mentaliteeti välja juurida. Soovitaksin ka praegustel politseijuhtidel suunata oma tähelepanu iga Eesti elaniku murele, et politsei ei toimiks vaid kampaania korras, vaid teeniks kõrget rahvausaldust ka igapäevase tööga.

Tulekul on taas valimised nii Riigikokku kui ka presidendivalimised, kas teil pole tahtmist saada peaministriks või presidendiks?
 
Pole sellist sõdurit, kes ei unistaks saada kindraliks – ütleb vanasõna.

Mida arvate euro tulekust ning mida rahvas peaks seoses sellega hästi tähele panema? 

Suhtun euro tulekusse väga positiivselt. Vastuvõtmine eurotsooni näitab usaldust Eesti riigi ja -majanduse vastu. Liitume rikka valuutaperega ning saame maailma vallutanud USD ja Hiina CNY kõrval võrdväärse valuuta riigiks.

Meenutage mõnda põnevat ja samas hästi meeldejäävat seika oma elust või ka töölt?

Mäletan ühte aastate-tagust lugu ajast, mil töötasin politsei kohtuekspertiisi ja kriminalistika juhina. Ühtlasi olin Euroopa Kohtuekspertiisiasutuste Liidu asepresident. Käsitlesime seal mingit kohtuekspertiiside alast probleemi ja jõudsime heade mõteteni, kuni selgus, et need on vastuolus ühenduse kehtivate regulatsioonidega. Pakkusin välja, et kui regulatsioon on ajale jalgu jäänud, siis tuleb seda muuta. Minu väga konservatiivne hea kolleeg Sveitsist sai väga pahaseks. Pool aastat hiljem külastas ta Eestit ja võttis tookordse pahandamise ise teemaks. Ütles, et temal oli olnud mind toona võimatu toetada, aga kui nägi oma silmaga Eesti politsei ja kriminalistika ning kogu riigi arengut, siis mõistis, et teistsuguse suhtumise ja mõtteviisiga ei oleks meie riik nii lühikese ajaga seda suutnud, mida me saavutanud olime.

Millist raadiojaama enim kuulate ning millised on teie lemmiksaated telerist ning milliseid saatejuhte enim hindate nimeliselt? 
Raadio ja telesaated on minu elus juhusliku laadiga, vahel satun lihtsalt mingile neist peale ja siis vaatan-kuulan. Aastad muudavad maitseid ja stiili, kuid olen endiselt suur muusikafänn: U2, Guns&Roses, RedHotChiliPeppers, Metallica, System of a Down ja loomulikult Elvis, nendega kasvasin ja need jäävad mu lemmikuteks ka edaspidi.

Mida arvate valimisreklaamidele raisatavatest suurtest rahadest, kas poleks mõtekas mitte seda raha rahva heaoluks kulutada või anda?

Palju või vähe on abstraktne mõiste. Oluline on see, et igat raha kasutamist peab saama tõhusalt kontrollida.

Mis on teie sõnum aastalõpus rahvale ning uueks aastaks? 

Möödunud sajand on eestlasele olnud oluliselt raskem kui tänane päev, nii et elame ka praeguse masu jms üle. Soovin saabuvaks aastaks edu ning väärikat elu kõigile, kes seda tahavad ja sellese usuvad ning teevad selle nimel palju tööd.

Mida ootab Robert Antropov Jõuluvanalt?

Soovin perele, lähedastele ja kogu Eesti rahvale rahulikku, lumepehmet ja päikselist talve. Oma jõulukingi sain juba kätte, see on meie pere noorim liige – koerakutsu Michell, kes samuti ootab palju kodusoojust ja ilusat ilma.

Mida arvate viimasel ajal kirgi kütvast Sami Lotila teemast, kes see mees selline on? 

Ma ei ole Lotila artiklitesse süvenenud, kuid temast räägitakse meedias nii palju, et raske on temast mitte kuulda. Kahju muidugi, kui inimeses on nii palju kibedust ja õelust, kuid teda avaldades ja temast rääkides teeme selle meie – eestlaste probleemiks, mitte tema omaks. Arvan, et mida rohkem sellisele inimesele tähelepanu pööratakse, seda enam ta õhku juurde saab.

Kas kunagi näete end töötamas veel politseijuhi ametikohal?

Praegu küll mitte. Töötasin jõustruktuurides üle kahekümne aasta. Töökogemus nii avalikus kui erasektoris on praeguseks Riigikogu tööks andnud hea kogemuse ja teadmistepagasi.

Mis on teie tulevikuplaanid? 
Ühiskonnas on palju probleeme, mis vajavad Riigikogu poolt seadusega reguleerimist või kehtiva regulatsiooni muutmist, soovin sellega edasi tegeleda. Olen tõeline reformikas – reformaator!

[ot-gallery url=”gallery/robert-antropov-m%c3%b6%c3%b6dunud-sajand-on-eestlasele-olnud-oluliselt-raskem-kui-t%c3%a4nane-p%c3%a4ev-nii-et-elame-ka-praeguse-masu-jms-%c3%bcle”]