Kaleva Travel ja Baltic Sea Action Group (BSAG) asutasid Soomes uue keskkonnafondi, mis on mõeldud neile tootjatele ja reisiteenuste tarbijatele, kellele teevad muret Läänemere ja kliima seisund.

Fond asutati käesoleva aasta 13. jaanuaril ja selle nimeks sai Travel Balance Fund. Fondi tehtavaid annetusi kasutatakse BSAG konkreetsete projektide realiseerimiseks.

Annetusi oodatakse kõigilt Läänemere piirkonna reisisektori osalistelt, sh nii teenusepakkujatelt kui ka reisijailt. Annetatud vahendeid kasutatakse reisitööstuse poolt põhjustatud kahjude vähendamisele suunatud projektide toetamiseks. Fondi eesmärk on leida projekte, mis toovad ühtaegu kasu nii Läänemerele kui ka kliima seisundile. Kaleva Travel annetab fondile algkapitali ning kolme järgmise aasta jooksul summa, mis võrdub firma enda töötajate ärireisidega tekitatud CO2 emissiooni maksumusega.

Travel Balance Fund annab nii organisatsioonidele kui ka inimestele uue võimaluse osaleda oma tegevuspiirkonna kliimakaitsetöös. Annetuste abil, mille suurust arvestatakse lennukilomeetrite järgi, viiakse ellu kliimamuutusi pärssivaid meetmeid, mille tagajärjel vähenevad nii CO2 emissioon kui ka Läänemerre sattuvate heitmete kogused. Samal ajal pakub fond erinevatele reisivaldkonna osalistele võimaluse „võrgustuda“ ja uusi keskkonnasõbralikke lahendusi luua.

Travel Balance Fundi abil saavad need, kes oma tegevusega keskkonnale negatiivset mõju avaldavad, suunata raha vabatahtlikult tasakaalustavatesse tegevustesse. Vahendite kasutamise esmaseks sihtmärgiks on töötlemata linnusõnnik. Leningradi oblastis paiknevad miljonite lindudega linnuvabrikud. Neis vabrikutes tekkivast töötlemata sõnnikust ei eraldu üksnes süsihappegaasi, vaid ka metaani, mis on atmosfääri seisukohast märkimisväärselt kahjulikum. Lisaks sellele on kõrge fosforisisaldusega töötlemata linnusõnnik oluliseks Läänemere eutrofeerumise põhjuseks. Kui sõnnik linnuvabrikus ja selle naabruskonnas kasutatavaks soojusenergiaks ümber töödelda, saab säästa suures koguses fossiilseid kütuseid.

„Kõik tööstusharud, kaasa arvatud reisitööstus, peavad aru saama, et nemadki on osalised keskkonnakoormuse tekitamises, samas tuleb neil teadvustada sedagi, et neilgi võimalik negatiivset mõju leevendavaid meetmeid rakendada. Meile teeb suurt rõõmu Kaleva Traveli visiooniloov initsiatiiv ja iseäranis avatud suhtumine, millega nad kogu reisisektorit endaga ühinema innustavad,“ tänab sihtasutuse „Foundation for a Living Baltic Sea“ juhatuse esimees Ilkka Herlin.

„Raha võib fondi annetada igaüks,“ kinnitab Mika Kiljunen, Kaleva Travel Grupi tegevdirektor. „Oleme koostanud oma äriklientide tarvis ettevalmistatud programmi nende töötajate lennukilomeetrite arvutamiseks. Klientide kogutud lennukilomeetrite alusel arvutame neile soovitusliku annetussumma, mille klient saab Baltic Sea Action Groupi poolt juhitud Travel Balance Fundile annetada,“ jätkab Kiljunen.

[ot-gallery url=”gallery/kaleva-travel-asutas-soomes-keskkonnafondi”]