Janne Oja (21) on noor ja särav modellimõõtu naine, pisikese poja ema ning suur fotograafia huviline. Oma lähiaja plaanidesse on hakkaja naine võtnud sissesaamise Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli. Janne on sündinud vaegkuuljana ning räägib, et ei unistagi töökohast, kus oleks tarvis rääkida. “Näiteks kurdid ei unista töökohast, kus on tarvis rääkida. Neil on ikka omad unistused. Nagu minu unistus on saada fotograafiks või töötada kuskil piltide programmi koostamisega arvutis,” räägib Janne Oja Gossip.ee-le.

Palun rääkige natuke endast… kui vana te olete, millega igapäevaselt tegelete? (Kool, töö, kodu)
Olen 21 aastane. Hetkel viibin kodus, väike beebi süles, kuid see ei sega THKY juhtause liige olemist. Veel tööl ei käi, kuid suur soov on, et saaksin varsti tööle minna ja tunda end tõelise naisena.

Kas te sündisite juba vaegkuuljana/kurdina? On teil õedesid-vendi? Kas teie suguvõsas on veel vaegkuuljaid/kurte?

Sündisin pigem vaegkuuljana. Kuid lihtsam öelda, et kurdina, nagu Triin Jõeveer on rääkinud, kuidas kurte hüüda. Mul on üks vanem õde, kes ei ole kurt. Ema on kuulja, viipekeeletõlk ja isa on kurt. Vaegkuulmine on tõenäoliselt meie peres pärilik.

Kus te käisite lasteaias ja koolis?

Olin Tallinna Kurtide Kooli (praegu Heleni kooli) lasteaias, 1.klassi läksin samasse majja. Järgmisel aastal viidi mind Tartusse, Tartu Hiie Kooli, lõpetasin seal põhikooli (vahepeal olin Ristiku Põhikoolis 1,5 aastat). Peale põhikooli lõpetamist elasin Inglismaal aasta aega, töötasin kokaabina ja olin nädalavahetusel suurte ürituste ettekandjana. Ülisuper töökaaslased olid. Keskkoolis olin algusel Tallinna Sikupilli Keskkoolis, järgmiseks Heleni Koolis ja lõpetasin Tallinna Täiskasvanute Gümnaasium tänukirjaga. Oli kurb TTG’st lahkuda.

Kui suur on kurtidel kirjaoskuse probleem? Kuidas üldse kirjutamist õpetatakse? Kes õpetab? (kas on mingid spetsiaalsed kursused)

Probleemi suurust ei oska ma täpselt öelda. On neid, kellel on raskusi kirjutamisega ja on neid, kes kirjutavad vigadeta. Kirjutamist on võimalik õpetada etteütlustega, nagu mul oli Hiie Koolis. Mäletan, et Hiie kool oli mul ainuke kool, kus oli palju kirjutamist. Aga kes õpetab? Ikka need õpetajad, kes kurtide õpilaste ette satuvad.

Mis on teie meelest kõige suuremad miinused Eesti ühiskonnas kurtide suhtes – mida peaks/ võiks muuta?

Nagu ma aru saan on praegusel hetkel suur olukord viipekeele tõlkidega. Tallinna Linnavalistus tahab maksta vähem, millega kurdid ei ole nõus. Tallinna Linnavalistus võiks rohkem kurtide probleemide peale mõelda. Oleksime taevani tänulikud.

Mis on täpselt THKY. Millega tegeleb, mis on eesmärgid, kellele täpselt suunatud…?

THKY on Tallinna ja Harjumaa Kurtide Ühing, mille eesmärgiks on kurtidele meelelahtuseks. Nii palju ja toredaid üritusi on olnud ja tuleb veel. Samuti THKY tegeleb kurtide probleemidega. Kui keegi on hädas ja tal pole kusagilt abi paluda, on tal võimalik alati pöörduda meie poole, anname alati endast parima.

Kui palju on teil mittekurtidest sõpru-tuttavaid?

Arvutama pole mul mõtet hakata, neid on mul palju aga kõik on pigem tuttavd. On vaid üks väga hea sõber, kes ei vea mind alt. Sõpru leidub mul vaid mu õe kaudu. Vanad kooli sõbrad on mu juures lihtsalt haitunud.

Kuidas kurdid ja vaegkuuljad omavahel suhtlevad… kas rohkem kui kurdid ja kuuljad?

Oh ei. Kurt ja vaegkuulja on sama, mis kurt kurdi vastu. Olen vaegkuulja ja nimetan end kurdiks. Viiplen kurtidega nagu oleksin täiesti kurt, olen selle üle uhke.

Kas kurdid tunnetavad tänu kurtusele just teistmoodi kuidagi rohkem, näiteks kas te tunnete, et tänu sellele, et ei kuule on teil palju võimsamini arenenud näiteks loovus, fantaasia või midagi muud…?

Ma usun, et on ikka selliseid asju olemas. Näiteks kurdid ei unista töökohast, kus on tarvis rääkida. Neil on ikka omad unistused. Nagu minu unistus on saada fotograafiks või töötada kuskil piltide programmi koostamisega arvutis. Tunnistan, et suurimaks unistuseks oli mul pääseda Televisiooni majja ja tegeleda sealsete piltidega. Üritan saada ka filmikooli. Hoian pöialt:) Kurdid armastavad mänge rohkem kui tantsimist. Mulle erinevad mängud meeldivad.

Milliseid huvitavaid üritusi on spetsiaalselt kurtidele sellel aastal tulemas?
Hiljuti oli Vastlapäeva üritus. Aprillis tuleb naljapäev, suvel matkapäevad, saare trip, septembris Rahvusvaheline Kurtide päev, detsembris jõulud jne.

Mis on teie hobid? Kuidas kurdid kõige meelsamini vaba aega veedavad? Mida tehakse, kus käiakse?

Minu hobi on fotograafia. Viimasel ajal on mul beebi sünni tõttu vähem aega aga usun, et hobiga tegelemine võtab peagi uue hoo. Juba lapsest on vaja teha lahedaid pilte. Nüüd on meil kurtidel uus koht, kus me vabal ajal käime – Sushi restoran. Muidugi ka kinos, shoppamas ja pidudel.

Kas te olete õnnelik? Mis on teie meelest õnne retsept?
Otse loomulikult olen õnnelik. Õnne retsept on olla armastatud ja armastada. Sõpruse suhtes aga rohkem hoolivust ja usaldust. Mulle meeldib nalja teha ja kui teised minu naljast aru saavad:)

[ot-gallery url=”gallery/janne-oja-gossip-ee-le-viiplen-kurtidega-nagu-oleksin-t%c3%a4iesti-kurt-olen-selle-%c3%bcle-uhke”]