Yle 2 saates Kakola, suletakse Crista ja veel viis probleemset Soome tüdrukut kaheksaks päevaks vanglasse. Eesmärgiks on muuta tüdrukute elu, vahendab Iltalehti.

Noorest east hoolimata on 17. aastasel Cristal juba lugematuid rikkumisi. Ta on süüdi 15. kuriteos. Nende hulgas on väärkohtlemisi, vandalismi, auto vargus ja liiklusrikkumisi. Ta kasutab alkoholi ja ravimeid. Crista probleemid algasid kui ta oli vaid 12- aastane. Ta on tihti osaline kaklustes. Noor tüdruk on agressiivsuse ja keelatud ainete manustamise pärast juba mitmeid kordi kodust eemale elama saadetud. Ühel korral on ta ka võõrutuskliinikusse saadetud.

Crista ja tema ema välised suhted on olnud halvad juba pikemat aega ja seetõttu on ta elanud oma 83- aastase vanaema juures. Kuritegusid 17-aastane neiu kahetseb. ”Olen andeks palunud oma tegude eest. Tahan, et rohkem kuritegusi ei tuleks,” ütleb Crista.

Nüüd tahab ta, et tema elu muutuks. Suvel läks ta võõrutuskliinikust otse Kakola, mis on üks tuntumaid vanglaid Soomes. Nimelt seal on filmitud telekanali Yle 2 poolt samanimeline saatesari. Saadet hakatakse näitama täna.

Esimesel hooajal osalesid saates noored poisid. Seekord on vanglasse suletud kuus 15-17- aastast tüdrukut. Saate eesmärgiks on saada noored peatuma ja mõtlema.

Crista ei mõelnud kaua kui talle pakuti võimalust saates osaleda. Tänu saates osalemisele pääses ta noortevanglasse saatmisest ja pääses koju peale saate filmivõtteid. Peale kaheksat päeva vanglas Kakola ei suuda Crista veel öelda, kas seal veedetud aeg on aidanud kaasa muutusele tema elus. Eks see selgub hiljem.

Kakola vanglasse ta aga enam ei igatse. ”Seal oli täitsa ok alguses, aga natukese aja möödudes, oli seal täiesti vastik. Toidud olid halvad, reeglid karmid ja päevaplaan igav. Dushi all pidi käima teistega koos samal ajal ja seal sai olla vaid hetke, hommikune äratus oli vara ja osa valvureist olid vastumeelsed. Vangla oli hullem kui alguses arvasin,” ütleb Crista.

Crista on varem rikkumiste pärast kongis olnud, nii et vanglas veedetud aeg ei olnud talle päris võõras. Lõppude lõpuks usub neiu, et vanglas veedetud aeg tuli talle kasuks. ”Tean, et ma ei taha vanglasse sattuda. Seal ei saa teha mitte midagi ,mida ise tahad ja ei saa näha sõpru ega peret. Mõtlen kuidas oleks, kui peaks kongis veetma aastaid. Kaheksa päevagi oli täielik tusk. See tundus ühe kuuna!” sõnas neiu.

[ot-gallery url=”gallery/eksperiment-soome-moodi-kuritegelikule-elule-l%c3%b5pp-vanglas”]