OHMYGOSSIP — Koerad oskavad arvutada, saavad aru enam kui 150-st sõnast ning on sama intelligentsed nagu kaheaastane laps. Seda väidab ameerika teadlane, olles läbi töötanud arvukalt vastavaid uurimusi.

University of British Columbia koerateadlane Stanley Coren on ka ise avaldanud terve rea uurimusi arvestatavates ajakirjades nagu näiteks Nature, Science ja New England Journal of Medicine. Coren jõuab järelduseni, et koerad on võimelised lahendama keerulisi probleeme ning on inimesega sarnasemad kui teadlased varem uskusid. Ta viitab mitmetele uurimustele, milles on selgunud, et koera vaimsed võimed on lähedased kahe ja poole aastase lapse omadele.

“Üllatavad andekuse ja loomingulisuse ilmingud, mida koerad võivad näidata, ei tee neist veel Einsteini, kuid tõestavad siiski, et nad on inimesele lähedasemad kui me ette kujutanud oleme,” ütles Stanley Coren Ameerika psühholoogilise ühingu aastakoosolekul Torontos eelmisel laupäeval.

Coren liigitab intelligentsuse kolme rühma, esiteks instinktiivne, milleks koer on aretatud, teiseks õpitav, mis näitab kui hästi koer on võimeline õppima lahendama erinevaid probleeme ja kolmandaks teenistuskoera oma. Viimaste hulgas on esimesel kohal bordercollie, kellele järgnevad puudel ja hundikoer. Mis aga puutub keeleoskusesse, siis näitavad uurimused, et keskmine koer on võimeline ära õppima 165 sõna, kaasaarvatud erinevad signaalid. Kõige tublim oli bordercollie Rico, kes vastavalt Coreni andmetele õppis ära 250 sõna.

Teadlane väidab ka seda, et koerad võivad õppida arvutama nelja või viieni ning et neil on elementaarne arusaamine matemaatikast. Neljas läbitöötatud uurimuses uuriti, kuidas koerad lahendavad ruumilisi probleeme jäljendades inimeste või teiste koerte käitumist. Koer õpib üles leidma enda jaoks väärtuslikke asju nagu näiteks maitsvat toitu ja komme, leiab kõige kiirema tee oma lemmiktugitoolini, õpib ära ukselinki alla vajutama, et ust avada ning aru saama erinevatest sõnadest ja sümboolsetest  mõistetest. Mängu käigus võivad nad enda kasuks meelega üritada petta nii teisi koeri kui ka inimesi, vahendab rootsi päevaleht Expressen.